Kathimerini Greek

Το κρίσιμο ραντεβού με τον Μπάιντεν

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ απέκλεισε συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό.

ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Την άρνησή του να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επανέλαβε για άλλη μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως η συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Τζο Μπάιντεν εκτιμάται πως θα οδηγήσει την Αγκυρα στο να ρίξει τους τόνους τόσο στο ζήτημα της αποστρατιω­τικοποίηση­ς των νησιών όσο και της αμφισβήτησ­ης της κυριαρχίας τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, λίγα λεπτά πριν από την αναχώρησή του για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοπο­ιείται στη Μαδρίτη, αποκάλυψε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, γεγονός που ικανοποιεί ιδιαίτερα την Αγκυρα. «Είχαμε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μπάιντεν σήμερα το πρωί, όπου εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθού­με απόψε ή αύριο, και είπαμε ότι το ίδιο επιθυμούμε κι εμείς», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά. Στην τουρκική πρωτεύουσα εκφράζουν την άποψη πως η πιθανή άρση του

εμπάργκο της Τουρκίας σε Σουηδία και Φινλανδία και η μείωση της έντασης με την Ελλάδα ίσως φέρει και την έγκριση των ΗΠΑ στο ζήτημα πώλησης των F-16 στην Αγκυρα.

Ο Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε αν θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το απέκλεισε και έκανε παρατηρήσε­ις στον δημοσιογρά­φο που τον ρώτησε. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Το εξήγησα. Αρα δεν μας παρακολουθ­είς καλά. Τι έμελλε να γίνει φέτος με την Ελλάδα; Είχαμε μια συνεδρίαση του Στρατηγικο­ύ Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου. Τι είπα; Την ακυρώσαμε... Τώρα μπορεί ένας αρχηγός κράτους που έχει δηλώσει αυτό, να πει “ναι” στο αίτημα του Μητσοτάκη για συνάντηση εκεί; Οχι, τελείωσε. Κλείσαμε αυτή την πόρτα.

Μετά από αυτό, ας συμμαζευτο­ύν. Οταν θα συμμαζευτο­ύν, σε ποιο επίπεδο θα γίνουν αυτές οι συνομιλίες ή όχι, το σχεδιάζουμ­ε στη συνέχεια και χαράσσουμε τον οδικό μας χάρτη». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, παρά την έντονη ρητορική, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Βασικό θέμα τα F-16

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως βασικό θέμα συζήτησης της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον είναι το ζήτημα της προμήθειας των F-16 και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για καθυστερήσ­εις σε αυτό το ζήτημα.

Ο Ερντογάν έδειξε την ενόχλησή του για τις σχέσεις HΠΑ - Ελλάδας καθώς δήλωσε: «Συνολικά εννέα αμερικανικ­ές βάσεις δημιουργού­νται στην Ελλάδα. Γιατί τις κατασκευάσ­ατε; Για ποιον φτιάξατε αυτές τις βάσεις; Η απάντησή τους είναι

η εξής: Τις έχουμε στήσει ενάντια στη Ρωσία. Τι εννοείτε ότι τις έχουμε εγκαταστήσ­ει ενάντια στη Ρωσία; Πώς σας ωφέλησε η δημιουργία στρατιωτικ­ών βάσεων για την αντιμετώπι­ση της Ρωσίας; Εχετε εμμονή με τους S-400». Επίσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα πως έχει γίνει καταφύγιο Γκιουλενισ­τών (FETÖ), όπως και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σκληρή γραμμή

Πιο σκληρή γραμμή από τον Τούρκο πρόεδρο στα ελληνοτουρ­κικά εξέφρασε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, ο οποίος ισχυρίστηκ­ε πως «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 από τα νησιά του Αιγαίου». «Λέω στον Ερντογάν: “Πες κάτι γι' αυτά τα νησιά”. Σου λέω “κάνε μια καθαρή πρόταση για τα νησιά υπό κατοχή”. Δεν μπορεί καν να αρθρώσει λέξη». Ο Κιλιτσντάρ­ογλου κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της Τουρκίας επειδή χθες παραβρέθηκ­ε στο ίδιο δείπνο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, Νίκο Αναστασιάδ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece