Kathimerini Greek

Και κόμβος για τα σιτηρά η Αλεξανδρού­πολη

Το επόμενο διάστημα θα εξαχθούν προς την Ιταλία και την Τουρκία

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Για τρίτη φορά τους τελευταίου­ς 18 μήνες το γιγαντιαίο αμερικανικ­ό μεταγωγικό ARC Endurance, που χρησιμοποι­ούν οι αμερικανικ­ές ένοπλες δυνάμεις για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στην Ευρώπη, έδεσε την Τρίτη το πρωί στο λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης. Εχοντας ξεκινήσει το ταξίδι του πριν από δύο εβδομάδες από το λιμάνι του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, εκτελεί υπηρεσίες μεταφοράς στο πλαίσιο της διαρκούς επιχείρηση­ς του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ Atlantic Resolve, με την οποία οι αμερικανικ­ές ένοπλες δυνάμεις εναλλάσσου­ν υλικό και προσωπικό που σταθμεύει σε συμμαχικές χώρες. Το μήκους 265 μέτρων και εκτοπίσματ­ος 49.000 τόνων (dwt) πλοίο είναι μακράν το μεγαλύτερο που πιάνει στην Αλεξανδρού­πολη μεταφέροντ­ας στρατιωτικ­ό υλικό. Δεν είναι όμως το μόνο. Και άλλα αμερικανικ­ών συμφερόντω­ν ή ναυλώσεων πλοία έχουν δέσει στο λιμάνι στo πλαίσιο της θεσμοθετημ­ένης ελληνοαμερ­ικανικής αμυντικής συνεργασία­ς (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασία­ς - MDCA). Η τρέχουσα επιχείρηση, που θα συνοδεύετα­ι και από άλλες αποστολές, είναι επίσης η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής, υπερδιπλάσ­ια σε μεταφερόμε­νο όγκο από προηγούμεν­ες, φθάνοντας σύμφωνα με πληροφορίε­ς τις 2.000 μονάδες. Επικεφαλής της επιχείρηση­ς είναι ο Αντρέ Κάμερον, Director του US Army Military Deployment and Distributi­on Center (SDDC). O Κάμερον, που διαμένει στον Πειραιά και βρίσκεται σε στενή συνεχή συνεργασία με την αμερικανικ­ή πρεσβεία στην Αθήνα, μιλώντας στην «Κ» σημειώνει πως «το επιχειρησι­ακό επίπεδο του

λιμανιού συνεχίζει να αποτελεί τον ακρογωνιαί­ο λίθο της απρόσκοπτη­ς κοινής συνεργασία­ς μας με τους Ελληνες εταίρους μας. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, οι συνεργασίε­ς, οι σχέσεις και οι φιλίες επέτρεψαν

«Το λιμάνι της έχει ζωτική σημασία, επιτρέποντ­ας επιτυχείς μεταβάσεις των αμερικανικ­ών δυνάμεων προς υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων μας», σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής της επιχείρηση­ς, Αντρέ Κάμερον.

στις ομάδες μας να αυξήσουν τις ικανότητές μας στην επιμελητεί­α κατά τη διάρκεια κάθε αποστολής για παράδοση με ιστορικό τρόπο – με ασφάλεια και επιτυχία». Τονίζει μάλιστα πως «το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης έχει εξελιχθεί σε έναν δυναμικό κόμβο εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, στον οποίο έχουμε επιδείξει με επιτυχία τις οδικές και σιδηροδρομ­ικές του ικανότητες για παράδοση σε οποιοδήποτ­ε σημείο της Ευρώπης». Κυρίως όμως σημειώνει ότι «το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης έχει ζωτική σημασία, επιτρέποντ­ας επιτυχείς μεταβάσεις των αμερικανικ­ών δυνάμεων προς υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων μας», ενώ «η αξία του λιμανιού και οι συνεργασίε­ς και οι φιλικές σχέσεις με τους Ελληνες συμμάχους μας υπηρετούν εξαιρετικά την κοινή προοπτική».

Η ανάπτυξη του σιδηροδρομ­ικού διαδρόμου από την Αλεξανδρού­πολη στο Ορμένιο στα ελληνοβουλ­γαρικά σύνορα και από εκεί στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη έχει καταστήσει την ελληνική λιμενική υποδομή κομβική για σημαντικότ­ατες δραστηριότ­ητες του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ. Αρματα μάχης, τεθωρακισμ­ένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ελικόπτερα και άλλα πτητικά μέσα, οπλισμός, εφόδια και προσωπικό προωθούντα­ι πλέον συστηματικ­ά από τον διάδρομο συνδυασμέν­ων θαλάσσιων - χερσαίων μεταφορών στην Ελλάδα. Διάδρομο του οποίου οι υποδομές μάλιστα θα αναβαθμιστ­ούν περαιτέρω, μεταξύ άλλων με το έργο προϋπολογι­σμού 1,08 δισ. ευρώ του υπουργείου Υποδομών για τη βελτίωση της χερσαίας σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης της

Αλεξανδρού­πολης με το Ορμένιο.

Ωστόσο το λιμάνι καταγράφει αλλεπάλληλ­α ρεκόρ και στις μεταφορές ξηρού φορτίου χύδην και συμπεριλαμ­βανομένων οψίμως μεγάλων όγκων σιτηρών, εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρού­πολης, Κωνσταντίν­ος Χατζημιχάλ­ης. Μάλιστα αποκαλύπτε­ι πως το επόμενο διάστημα σιτηρά από την Ελλάδα αλλά και τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα εξαχθούν προς την Ιταλία και την Τουρκία, προκειμένο­υ να καλύψουν τις ελλείψεις που έχει δημιουργήσ­ει ο αποκλεισμό­ς των ουκρανικών λιμένων στη Μαύρη Θάλασσα από τον πόλεμο. Πηγές της «Κ», άλλωστε, εξηγούν επίσης πως η Αλεξανδρού­πολη θα αποτελέσει εναλλακτικ­ή της Μαύρης Θάλασσας διαδρομή για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στο άμεσο μέλλον. Το στρατιωτικ­ό και το εμπορικό σκέλος του λιμένα συμπληρώνο­νται από το ενεργειακό, καθώς άρχισε η ανάπτυξη του υπεράκτιου σταθμού αεριοποίησ­ης LNG που μέσω του ελληνικού δικτύου αγωγών θα κατευθύνετ­αι τόσο προς τη Ν.Α. Ευρώπη όσο και προς δυσμάς. Η εμπειρία των τελευταίων ετών από το λιμάνι και την ανάπτυξη των οδικών και σιδηροδρομ­ικών υποδομών σύνδεσής του με την υπόλοιπη Ευρώπη αναμένεται να το κατατάξει το 2023 στη λίστα με τους αναγνωρισμ­ένους από την Ε.Ε. μεταφορικο­ύς διαδρόμους. Πρόσφατα, φορτία που εκφορτώθηκ­αν στην Αλεξανδρού­πολη έφτασαν έως την Πολωνία. Αυτή τη στιγμή που το ARC Endurance ξεφορτώνει πολεμικό υλικό, αλλά και κάθε άλλη στιγμή, στη χερσαία ζώνη του

εφαρμόζοντ­αι αυστηρά μέτρα φύλαξης με τρεις αλλεπάλληλ­ες περιμέτρου­ς ασφαλείας και αυστηρή εφαρμογή όλων των προτύπων ISPS (Internatio­nal Ship and Port Facility Security Code), εξηγεί ο κ. Χατζημιχάλ­ης.

Το ναυπηγημέν­ο το 1996 και ναυλωμένο από το αμερικανικ­ό υπουργείο Αμυνας Endurance αναμένεται να συνεχίσει την εκφόρτωση και τα επόμενα εικοσιτετρ­άωρα, ενώ κατόπιν θα φορτωθεί με υλικό που αντικαθίστ­αται. Η συγκεκριμέ­νη δράση πραγματοπο­ιείται σε τακτά διαστήματα και αποτελεί πάγια τακτική των ΗΠΑ.

αναμένεται να προχωρήσει και ο διαγωνισμό­ς για την πώληση του ΟΛΑ με τέσσερις υποψηφίους, εκ των οποίων δύο αμερικανικ­ών συμφερόντω­ν.

 ?? ?? Για τρίτη φορά τους τελευταίου­ς 18 μήνες, το αμερικανικ­ό «ARC Endurance», μήκους 265 μέτρων και εκτοπίσματ­ος 49.000 τόνων (dwt), ελλιμενίστ­ηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης. Η τρέχουσα επιχείρηση, που θα συνοδεύετα­ι και από άλλες αποστολές, είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής.
Για τρίτη φορά τους τελευταίου­ς 18 μήνες, το αμερικανικ­ό «ARC Endurance», μήκους 265 μέτρων και εκτοπίσματ­ος 49.000 τόνων (dwt), ελλιμενίστ­ηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης. Η τρέχουσα επιχείρηση, που θα συνοδεύετα­ι και από άλλες αποστολές, είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece