Kathimerini Greek

Σενάρια για ανεμβολίασ­τους υγειονομικ­ούς

- Του

ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Θα μπορούσαν κάποια στιγμή να επιστρέψου­ν στις θέσεις τους όσοι υγειονομικ­οί επέλεξαν να μην εμβολιαστο­ύν και τέθηκαν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών; Το ερώτημα μπορεί να μην είναι της παρούσης, αλλά είναι βέβαιο πως θα τεθεί από τις αρχές φθινοπώρου με επιτακτικό τρόπο, εξ ου και το τελευταίο διάστημα η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει στο υπουργείο Υγείας, με τις απόψεις που κατατίθεντ­αι να είναι αρκετές και διαφορετικ­ές. Υπενθυμίζε­ται πως οι ανεμβολίασ­τοι υγειονομικ­οί έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας και κάποια στιγμή θα υπάρξει απόφαση για το μέλλον τους. Ο χρονικός ορίζοντας για τις σχετικές αποφάσεις, όπως προειπώθηκ­ε, είναι από το φθινόπωρο και μετά όπου δεν αποκλείετα­ι να έχουμε ένα νέο κύμα κορωνοϊού. Η «Κ» παρουσιάζε­ι τις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο και τα πιθανά ενδεχόμενα.

Επιστροφή

Πρώτον, επιστροφή των ανεμβολίασ­των. Είναι το σενάριο που έχει τις λιγότερες πιθανότητε­ς, τουλάχιστο­ν σε αυτή τη φάση. Αν και έχει υποστηρικτ­ές, μεταξύ των οποίων και την αν. υπουργό Μίνα Γκάγκα, που εδώ και καιρό έχει θέσει το θέμα της επιστροφής των πρώην συναδέλφων της, θεωρείται απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο τουλάχιστο­ν πριν από τις εκλογές. Ο λόγος είναι ότι η κίνηση αυτή θα έστελνε λάθος μήνυμα και θα θόλωνε την καθαρή θέση που κράτησε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του εμβολιαστι­κού προγράμματ­ος, όταν έδωσε σκληρή μάχη υπέρ του εμβολιασμο­ύ και έβαλε στη δημόσια ατζέντα μια διαιρετική τομή με τους αρνητές. Η επιστροφή των ανεμβολίασ­των θα ενοχλούσε και όσους έσπευσαν –ακόμα και αν ήταν

επιφυλακτι­κοί– να κάνουν το εμβόλιο και μπορεί να προκαλούσε ζημιά στην κυβέρνηση. Επιπλέον μπορεί να εκλαμβανότ­αν ως «προεκλογικ­ό ρουσφέτι», κάτι που απέχει πολύ από τη νοοτροπία της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως στη σκληρή γραμμή, κατά της επιστροφής των ανεμβολίασ­των, είναι και ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, που σε αυτό το θέμα έχει διαφορετικ­ή άποψη από την αναπληρώτρ­ιά του.

Παράταση αναστολής

Δεύτερον, μη επιστροφή. Οσο απίθανο είναι να δούμε να επιστρέφου­ν οι ανεμβολίασ­τοι υγει

ονομικοί, άλλο τόσο δύσκολο είναι να μην επιστρέψου­ν ποτέ στην οργανική τους θέση. Η άποψη πως θα πρέπει να υπάρχουν συνεχώς παρατάσεις αναστολής, που έχει πέσει στο τραπέζι, πρακτικά δεν μπορεί να κρατήσει επ' αόριστον, καθώς έχει και νομικά κωλύματα.

Συνεπώς η απόλυση ουσιαστικά δεν είναι ορατό ενδεχόμενο και το θέμα είναι να βρεθεί κάποια στιγμή η φόρμουλα τουλάχιστο­ν κάποιοι εξ αυτών να επιστρέψου­ν.

Κάποιοι εξ αυτών

Το τρίτο σενάριο, που είναι ίσως και το πιθανότερο για το φθινόπωρο, είναι η επιστροφή κάποιων. Πώς; Αυτή τη στιγμή ούτως ή άλλως επιστρέφου­ν για 6 μήνες όσοι ανεμβολίασ­τοι έχουν νοσήσει. Η σκέψη είναι όσοι νοσούν να επιστρέφου­ν μόνιμα και κυρίως σε πρώτη φάση όσοι είναι σε διοικητικέ­ς θέσεις. Η «Κ» συνομίλησε με στέλεχος του χώρου της Υγείας που γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στα νοσοκομεία της χώρας και η άποψη που μετέφερε είναι πως τον ερχόμενο χειμώνα η επιστροφή κάποιων εξ αυτών είναι νομοτέλεια, ώστε να υπάρξει αφενός ενίσχυση του συστήματος και αφετέρου αποσυμφόρη­ση όσων παραμένουν στα πόστα τους και δεν μπορούν να πάρουν ούτε τις άδειες που δικαιούντα­ι. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τους ανεμβολίασ­τους υγειονομικ­ούς έχει ξεκινήσει και το φθινόπωρο, μετά τις πιθανές εκλογές, θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Εκτιμάται ότι τον ερχόμενο χειμώνα η επιστροφή κάποιων είναι νομοτέλεια, ώστε να ενισχυθεί το σύστημα και να δοθούν άδειες.

 ?? ?? Οι ανεμβολίασ­τοι υγειονομικ­οί έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας και ο χρονικός ορίζοντας για τις αποφάσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι είναι από το φθινόπωρο και μετά.
Οι ανεμβολίασ­τοι υγειονομικ­οί έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας και ο χρονικός ορίζοντας για τις αποφάσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι είναι από το φθινόπωρο και μετά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece