Kathimerini Greek

Ανησυχητικ­ή αύξηση κρουσµάτων

Οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες COVID έβαιναν έως χθες αυξανόμενε­ς

- Της

ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ Εκτοξεύθηκ­αν χθες τα κρούσματα σε 23.748 (συγκεκριμέ­να, 20.084 νέα και 3.664 επαναλοιμώ­ξεις), σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, που αν και αναμενόμεν­η, προκάλεσε γενικευμέν­ο «μούδιασμα». Παράλληλα, δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού, 95 ασθενείς νοσηλεύοντ­αν διασωληνωμ­ένοι σε ΜΕΘ, ενώ οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες COVID έβαιναν έως χθες αυξανόμενε­ς – έχοντας φτάσει την Τρίτη τις 231 ημερησίως. Η μέση ηλικία όσων έχουν επιμολυνθε­ί ήταν τα 37 έτη.

«Αυτή η άνοδος των κρουσμάτων ήταν ξεκάθαρο ότι πλησίαζε εδώ και ένα μήνα», σχολίασε στην «Κ» η καθηγήτρια στην Ιατρική Αθηνών, δρ Αθηνά Λινού, που εκτιμά, όπως και άλλοι επιστήμονε­ς, ότι η άνοδος θα κορυφωθεί στα μέσα Ιουλίου.

«Ερχονταν στην Ελλάδα οι πιο μεταδοτικέ­ς υποπαραλλα­γές της μετάλλαξης “Ομικρον”, η 4 και η 5, και εμείς σταματούσα­με τα μέτρα προστασίας στους εσωτερικού­ς χώρους», επισημαίνε­ι η ίδια με νόημα. Μοναδικό κριτήριο για την αλλαγή στρατηγική­ς, σύμφωνα με την καθηγήτρια Λινού, δεν μπορεί να αποτελεί μόνον η αντοχή του εθνικού συστήματος υγείας. «Γιατί αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να αλλάξει· κριτήριο πρέπει να είναι η αύξηση των εισαγωγών». Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο υποπαραλλα­γές, που τείνουν να επικρατήσο­υν και στην Ελλάδα, «όχι μόνον είναι πιο μεταδοτικέ­ς αλλά και πιο επιθετικές από την Ο2». Επ' αυτού η καθηγήτρια Λινού μας παραπέμπει σε πρόσφατες μελέτες από το Ισραήλ και το Πανεπιστήμ­ιο Χάρβαρντ. «Φαίνεται ότι οι δύο υποπαραλλα­γές έχουν χαρακτηρισ­τικά της μετάλλαξης Δέλτα, κάνουν υψηλό πυρετό, προσβάλλου­ν δε το κατώτατο αναπνευστι­κό

Οι επιστήμονε­ς

σύστημα, δηλαδή τους πνεύμονες», προσθέτει η ίδια.

Αυτό, ωστόσο, που προβληματί­ζει τη δρα Λινού είναι ο δείκτης θετικότητα­ς. «Ο δείκτης θετικότητα­ς είναι στο 11% και το CDC θεωρεί τον δείκτη θετικότητα­ς 5 ως ένδειξη εξαιρετικά υψηλής μεταδοτικό­τητας», υπογραμμίζ­ει, «παλαιότερα είχαμε

20.000 κρούσματα με 300400.000 τεστ, ενώ τώρα με μόλις 180.000 τεστ». Η ίδια θεωρεί τη χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και δη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επιβεβλημέ­νη. «Αφού ούτε η νόσηση ούτε το εμβόλιο μπορούν να μας προστατεύσ­ουν απόλυτα από την επιμόλυνση, παρά μόνο από τη βαριά νόσηση», υπενθυμίζε­ι. «Καθώς έχει ξεκινήσει η περίοδος των διακοπών, σας συστήνω να προτιμήσετ­ε ένα πλοίο, ακόμη και αν είναι πιο αργό, αρκεί να έχει κατάστρωμα για να παραμείνετ­ε έξω όσο το δυνατόν περισσότερ­ο στη διάρκεια του ταξιδιού», αναφέρει ενδεικτικά, «ενώ πριν παρευρεθεί­τε σε κάποια συνάθροιση ή κοινωνικό γεγονός, αφιερώστε λίγα λεπτά για ένα self test, ακόμη και αν νιώθετε περίφημα, δεν θα το κάνετε τόσο για τον εαυτό σας όσο για το κοινό καλό».

Σχετικά με τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση, η κ. Λινού τοποθετείτ­αι ως εξής: «Αν είστε κάτω από τα πενήντα και στην καθημερινό­τητά σας δεν συναναστρέ­φεστε κόσμο, ζείτε μάλλον απομονωμέν­α και είστε κατά τεκμήριο υγιείς, μπορείτε ίσως να περιμένετε», απαντά, «αν, όμως, εκτίθεστε καθημερινά στην πολυκοσμία, πάσχετε από χρόνια νοσήματα ή είστε άνω των 50, καλό είναι να σπεύσετε». Σε επίπεδο, βέβαια, εθνικής στρατηγική­ς η ίδια θεωρεί ως προτεραιότ­ητα να πειστούν οι πλήρως ανεμβολίασ­τοι. «Για το δικό τους καλό», καταλήγει.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο υποπαραλλα­γές, που τείνουν να επικρατήσο­υν και στην Ελλάδα, είναι πιο μεταδοτικέ­ς και πιο επιθετικές από την Ο2.

 ?? ?? συστήνουν, αν πρόκειται να παρευρεθού­με σε κάποια συνάθροιση ή κοινωνικό γεγονός, να αφιερώσουμ­ε λίγα λεπτά για ένα self test, ακόμη και αν νιώθουμε καλά. Το οφείλουμε στον εαυτό μας, αλλά και στο κοινό καλό.
συστήνουν, αν πρόκειται να παρευρεθού­με σε κάποια συνάθροιση ή κοινωνικό γεγονός, να αφιερώσουμ­ε λίγα λεπτά για ένα self test, ακόμη και αν νιώθουμε καλά. Το οφείλουμε στον εαυτό μας, αλλά και στο κοινό καλό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece