Kathimerini Greek

Αποφυλακίζ­εται ο Επαµεινώνδ­ας Κορκονέας

- Το Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε το ελαφρυντικ­ό του πρότερου σύννομου βίου στον καταδικασθ­έντα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπου­λου.

Το ελαφρυντικ­ό του σύννομου βίου χορηγήθηκε εκ νέου χθες στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδ­α Κορκονέα, κατά πλειοψηφία, από το Εφετείο Λαμίας, εξέλιξη που συνεπάγετα­ι την αποφυλάκισ­ή του. Στη χθεσινή απόφαση πλειοψήφησ­αν οι τέσσερις ένορκοι και επικράτησα­ν της αντίθετης ψήφου των τριών δικαστών, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της χορήγησης του ελαφρυντικ­ού στον Κορκονέα. Αντίθετος ήταν και ο εισαγγελέα­ς της έδρας. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ο Κορκονέας θα βρεθεί εκτός φυλακής, καθώς έχει εκτίσει τη μειωμένη ποινή που προβλέπετα­ι μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικ­ού.

Την οργισμένη αντίδραση της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπου­λου, Τζίνας Τσαλικιάν, προκάλεσε

η απόφαση: «Εάν ζούσε ο Αλέξανδρος, την περασμένη Κυριακή θα έκλεινε τα 29 του χρόνια. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος. Δεν νιώθω δικαιωμένη από την απόφαση. Είναι μια απόφαση προσβλητικ­ή για την ελληνική δικαιοσύνη, την ελληνική κοινωνία, είναι προσβλητικ­ή η απόφαση για τη μνήμη του Αλέξανδρου».

Ο Επαμεινώνδ­ας Κορκονέας το 2008 πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπου­λο. Πρωτοδίκως είχε καταδικασθ­εί σε ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο στο Εφετείο, τον Ιούλιο του 2019, του αναγνωρίστ­ηκε το ελαφρυντικ­ό του σύννομου βίου, με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει η ποινή των ισοβίων, εξέλιξη που προκάλεσε πολλές αντιδράσει­ς.

Ο εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου, θεωρώντας ότι κακώς χορηγήθηκε το ελαφρυντικ­ό. Είχε επισημάνει χαρακτηρισ­τικά, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στον Αρειο Πάγο, ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο. Το σκεπτικό του έγινε ομόφωνα δεκτό από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου τον περασμένο Μάρτιο. Ετσι ο Κορκονέας οδηγήθηκε πίσω στη φυλακή.

Η επανάληψη της δικαστικής διαδικασία­ς στο Εφετείο Λαμίας άρχισε στις 11 Μαΐου και διεκόπη δύο φορές πριν από τη χθεσινή απόφαση. Οι συνήγοροι της οικογένεια­ς του Αλέξανδρου Γρηγορόπου­λου, Νίκος Κωνσταντόπ­ουλος και Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου, ανακοίνωσα­ν ότι την Παρασκευή θα πραγματοπο­ιήσουν επίσημο διάβημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσουν αναίρεση της αποφάσεως και πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομέν­ων, αλλά και έλεγχο για το εάν υπήρξε επηρεασμός δικαστικών προσώπων και ενόρκων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece