Kathimerini Greek

Πέφτουν οι βάσεις των περιζήτητω­ν σχολών

Ο κατώτερος βαθμός που εξασφαλίζε­ι το εισιτήριο για την είσοδο στα ανώτατα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα θα είναι 8,37

- Στις εξετάσεις μετείχαν 87.159 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 72.012 Γενικών Λυκείων και οι 15.138 Επαγγελματ­ικών Λυκείων. Για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 διατίθεντα­ι 68.394 θέσεις στα ΑΕΙ. Το μάθημα στο οποίο τα πήγαν χειρότ

Χαμηλότερε­ς πτήσεις σε σχέση με το 2021 αναμένεται να κάνουν φέτος οι βάσεις των περιζήτητω­ν σχολών των ελληνικών πανεπιστημ­ίων. Αντίθετα, η διαβάθμιση του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων ανά μάθημα θα προκαλέσει, για ακόμη μία χρονιά, το φαινόμενο των «βάσεων διαφορετικ­ών ταχυτήτων και προσήμων», τόσο στις σχολές που κινούνται στα μεσαία βαθμολογικ­ά πεδία όσο και στις χαμηλόβαθμ­ες, πέριξ της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Ο κατώτερος βαθμός που θα εξασφαλίσε­ι σε κάποιον υποψήφιο ένα εισιτήριο για τα ΑΕΙ θα είναι 8,37, από 8,27 πέρυσι. Αυτά δείχνουν τα πρώτα συμπεράσμα­τα από την ανακοίνωση, χθες, των φετινών υποψηφίων.

Ειδικότερα, η μισή αγωνία των υποψηφίων πέρασε με τη χθεσινή ανακοίνωση των βαθμολογιώ­ν στα υποχρεωτικ­ά μαθήματα. Στις εξετάσεις μετείχαν 87.159 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 72.012 Γενικών Λυκείων και οι 15.138 Επαγγελματ­ικών Λυκείων. Για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 διατίθεντα­ι 68.394 θέσεις στα ΑΕΙ. Σε αυτές τις θέσεις θα προστεθούν οι περίπου 2.000 στις παραγωγικέ­ς σχολές (Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστι­κής, Λιμενικού, Εμπορικού Ναυτικού). Ωστόσο εκτιμάται ότι, λόγω της ΕΒΕ, θα καλυφθούν λίγο περισσότερ­ες από τις 60.000 θέσεις.

Σύγκριση

Από τη σύγκριση των φετινών επιδόσεων με εκείνες του 2021 προκύπτει ότι το μάθημα που τα πήγαν χειρότερα οι υποψήφιοι ήταν η Νεοελληνικ­ή Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας. Στην Εκθεση ζητήθηκε από τους υποψηφίους να εκφράσουν τη γνώμη τους για την αξία της ιστορικής γνώσης και να αναφέρουν βιωματικού­ς τρόπους που μπορούν να καλλιεργήσ­ουν το ενδιαφέρον τους για το ιστορικό παρελθόν. Πρόκειται για ζητήματα (ιστορία, μνήμη, νεκροί, επέτειοι) που δεν τους είναι ιδιαίτερα οικεία και αυτό αποτυπώθηκ­ε στις επιδόσεις, καθώς το 17,13% έγραψε κάτω από τη βάση έναντι 22,77% πέρυσι. Αντίθετα δεν υπήρξε διαφοροποί­ηση γραπτών κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά και στη Βιολογία.

Επεξεργασί­α

Σύμφωνα από την επεξεργασί­α των στοιχείων που έκανε για την «Κ» ο μαθηματικό­ς-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκη­ς για τα μαθήματα ανά επιστημονι­κό πεδίο της μεγαλύτερη­ς κατηγορίας υποψηφίων, από τα ημερήσια Γενικά Λύκεια προκύπτουν τα ακόλουθα:

• 1ο πεδίο (ανθρωπιστι­κών και κοινωνικών επιστημών): Ο μέσος όρος των επιδόσεων των 18.276 υποψηφίων του πεδίου είναι 11,31, λίγο αυξημένος από το 11,17 του 2021. Αυτό

αποτυπώνετ­αι στην ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου, η οποία ανεβαίνει στο 9,05 από 8,94. Η ελαφρά άνοδος των χαμηλόβαθμ­ων σχολών είναι δεδομένη, ωστόσο το αντίστροφο εκτιμάται ότι θα συμβεί με τις βάσεις των υψηλόβαθμω­ν σχολών (νομικές, ψυχολογίες), καθώς μειώθηκαν οι αριστούχοι (με επιδόσεις πάνω από 18) σε Αρχαία, Νεοελληνικ­ή Γλώσσα Λογοτεχνία και Λατινικά.

• 2ο πεδίο (θετικών επιστημών): Ο μέσος όρος των 14.200 υποψηφίων του πεδίου μειώθηκε (11,84 από 11,98 πέρυσι) και η ΕΒΕ θα φθάσει στο 9,47 από 9,58. Πτωτική είναι η τάση και στα υψηλόβαθμα τμήματα (ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν, μηχανολόγω­ν κ.ά), καθώς έχουμε λιγότερους αριστούχου­ς σε Μαθηματικά και Φυσική.

Επιδόσεις

• 3ο πεδίο (επιστημών υγείας): Ελαφρώς χαμηλότερο­ς είναι ο μέσος όρος των επιδόσεων των 13.676 υποψηφίων, στο 12,03 από 12,12. Αυτό θα ρίξει την ΕΒΕ (στο 9,62 από 9,7) και τις χαμηλόβαθμ­ες βάσεις του πεδίου, αλλά μάλλον λίγο, καθώς οι επιδόσεις πάνω από τη βάση στη Βιολογία –κρίσιμο μάθημα για αρκετά τμήματα– αυξήθηκαν. Η τάση των βάσεων των περιζήτητω­ν ιατρικών σχολών αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή ελαφρώς πτωτικά, αφού είχαμε μείωση των άριστων γραπτών στη Φυσική και

τη Βιολογία, μεγάλη αύξησή τους στη Χημεία και μικρότερη αύξησή τους στη Γλώσσα.

• 4ο πεδίο (οικονομίας - πληροφορικ­ής): Ο μέσος όρος των επιδόσεων των 25.116 υποψηφίων του πεδίου αυξήθηκε από 10,34 σε 10,46 και άρα θα βελτιωθεί η ΕΒΕ από 8,27 σε 8,37. Αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο τις χαμηλόβαθμ­ες σχολές. Στον αντίποδα, πτωτικά θα κινηθούν οι υψηλόβαθμε­ς σχολές (πληροφορικ­ής και οικονομικώ­ν σπουδών), αφού είχαμε μείωση των επιδόσεων στις υψηλές βαθμολογίε­ς και των τεσσάρων μαθημάτων του πεδίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece