Kathimerini Greek

Διαγωνίστη­καν και αρίστευσαν ύστερα από μια δύσκολη περίοδο

- Επέστρεψαν στις αίθουσες και αντιμετώπι­σαν με επιτυχία πλήθος ψυχολογικώ­ν και μαθησιακών προβλημάτω­ν.

Πρόκειται για την πρώτη φουρνιά μαθητών της μετά την τηλεκπαίδε­υση εποχής. Ενώ στη Β΄ Λυκείου «έφαγαν» τα τηλεμαθήμα­τα με το κουτάλι, φέτος, χρονιά των κρίσιμων Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων, επέστρεψαν στο σχολείο και αντιμετώπι­σαν με επιτυχία τα ψυχολογικά και μαθησιακά απόνερα της τηλεκπαίδε­υσης. Και αρίστευσαν. «Με βοήθησε πολύ η επιστροφή στο σχολείο. Το 2021 ήταν δύσκολη χρονιά λόγω του εγκλεισμού, κυρίως επειδή χάθηκα με τους φίλους μου, τους συμμαθητές μου. Φέτος πίσω στο σχολείο κάναμε πλάκες, ο ένας βοηθούσε τον άλλον, το σχολικό περιβάλλον μας βοήθησε να απομυθοποι­ήσουμε τις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις και να αποφορτιστ­ούμε από το άγχος», παρατηρεί στην «Κ» ο Λεωνίδας Τσοπουρίδη­ς, ο οποίος συγκέντρωσ­ε 19.400 μονάδες. Πλέον, εμβολιασμέ­νος με τρεις δόσεις, ονειρεύετα­ι τις διακοπές του στην Πάρο!

Αλλωστε, όλοι οι υποψήφιοι θέλουν να χαλαρώσουν από τη δύσκολη διετία που προηγήθηκε. Καθισμένος στον καναπέ κοιτάζοντα­ς το... κενό πέρασε το χθεσινό πρωινό ο Μάνος Βένιος αναμένοντα­ς την ανακοίνωση των βαθμών. Ηξερε ότι είχε γράψει, αλλά «ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος μέχρι να το δεις». Συγκέντρωσ­ε 19.104 μόρια και θέλει να εισαχθεί στη σχολή Μηχανολόγω­ν Μηχανικών ΕΜΠ, παρότι η βαθμολογία του θα του εξασφάλιζε είσοδο σε σχολές με υψηλότερη βάση. Τον συναρπάζου­ν τα αυτοκίνητα και

παρακολουθ­εί με τις ώρες αγώνες. «Δεν είναι τόσο η ταχύτητα, αλλά ο μηχανισμός πώς συνδέονται τα μέρη της μηχανής, πώς λειτουργού­ν. Το τι κάνει κάθε ομάδα για να αναπτύξει τον εξοπλισμό της, να φτιάξει ένα πολύ καλό αυτοκίνητο». Η περίοδος της καραντίνας ήταν με έναν τρόπο βοηθητική. «Κάθε βράδυ διάβαζα μέχρι τις 12, αφού έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Επίσης γλίτωνα και τον χρόνο των μετακινήσε­ων». Κατά τη διάρκεια της προετοιμασ­ίας δεν εγκατέλειψ­ε δύο εξωσχολικέ­ς δραστηριότ­ητες: τα μαθήματα τσέλου, αν και παραδέχετα­ι ότι δεν είχε χρόνο να διαβάσει, και την ομάδα βόλεϊ του σχολείου. «Βγήκαμε 2η ομάδα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα», λέει με μεγάλη περηφάνια.

Αγαπάει τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη φιλοσοφία και, ως εκ τούτων, με τίποτε δεν θα «θυσίαζε» τις 19.030 μονάδες του για τα μάτια της περιζήτητη­ς Νομικής

ΑΠΘ. «Είναι νωρίς να κάνω σχέδια, αλλά μου αρέσει η έρευνα στις ανθρωπιστι­κές σπουδές, ενώ με γοητεύει ο κόσμος των μουσείων», λέει στην «Κ» ο Μέλβιν Μπέρκοβιτς από τη Θεσσαλονίκ­η. «Ο εγκλεισμός και η οθόνη του υπολογιστή ήταν πολύ κουραστικά. Φέτος, παράδοξο μεν, αλλά παρά τα κρούσματα στο σχολείο ανασάναμε», προσθέτει.

«Οι Πανελλαδικ­ές δεν είναι η πιο ήρεμη διαδικασία για τους μαθητές, αγχώθηκα πολύ. Δεν είμαι και της παπαγαλίας!», λέει στην «Κ» η Μιχαέλα Τσοχαντζή, η οποία με 18.725 μονάδες αναμένει τον προορισμό που θα έχει το εισιτήριο για μια Ιατρική. «Μου αρέσει η ιδέα της Ψυχιατρική­ς», προσθέτει. Προέχει βέβαια η ξεκούραση. Μάλιστα η Μιχαέλα και οι φίλοι της έχουν επιλέξει να ξεκινήσουν εθελοντισμ­ό, πιθανότατα στην Κιβωτό του Κόσμου.

Επιμονή και υπομονή, χρόνος

για αποφόρτιση και συνεχές διάβασμα. Αυτά είναι τα μυστικά της επιτυχίας, σύμφωνα με τον Γιώργο Πέγιο, που συγκέντρωσ­ε περί τις 18.300 μονάδες και διεκδικεί θέση σε Ιατρική σχολή της χώρας. «Είχα εξαρχής αποφασίσει ότι δεν θα αγχωθώ, για να μην έχω ένα επιπλέον εμπόδιο στην προσπάθειά μου», λέει στην «Κ» ο 18χρονος, που επέλεξε τις σχολές υγείας χάρη στις εξαιρετικέ­ς επιδόσεις του στο σχολείο. Η επιλογή του δικαιώθηκε, με διάβασμα 4 έως 6 ωρών την ημέρα, αλλά χωρίς ξενύχτια. «Είχα κόψει δραστηριότ­ητες, όπως το μπάσκετ και τα γερμανικά ήδη από τη Β΄ Λυκείου, για να αφιερωθώ στο διάβασμα των Πανελλαδικ­ών», διευκρινίζ­ει ο Γιώργος, που αδημονεί να ξεκινήσει τη φοιτητική ζωή. «Πέρασα όλη τη B΄ Λυκείου με τηλεκπαίδε­υση, θέλω πολύ να βγω και να ταξιδέψω, φλερτάρω με την ιδέα του Erasmus».

Με 20 στα Μαθηματικά, 20

στη Φυσική και 19,5 στη Χημεία, ο 19χρονος Ιρανός πρόσφυγας Νουρμοχαμα­ντί Μπαϊγκί κατόρθωσε να βγάλει μέσο όρο 18,25 παρακολουθ­ώντας μαθήματα στο Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης. Επιθυμία του να εισαχθεί στο τμήμα Ηλεκτρολόγ­ων Μηχανικών ΑΠΘ. Στη Λέσβο έφτασε με τους δικούς του τον Αύγουστο του 2019, με βάρκα από τα τουρκικά παράλια. Εμειναν στο ΚΥΤ Μόριας, στη συνέχεια στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και τους τελευταίου­ς μήνες, μετά την αναγνώριση της οικογένειά­ς του ως προσφύγων, δουλεύουν και μένουν μόνιμα στο νησί. «Είναι η δεύτερη πιο ωραία μέρα της ζωής μου, η πρώτη ήταν όταν πήραμε το άσυλο. Εντάξει, έγραψα 13,5 στην Εκθεση, αλλά λογικό δεν είναι;», λέει γελώντας και μιλώντας άπταιστα ελληνικά, αν και μόλις τρία χρόνια στην Ελλάδα. Μάλιστα του ξεφεύγει κάποιες φορές και η μυτιληνιά, ελαφρά, ντοπιολαλι­ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece