Kathimerini Greek

Το ελληνικό κρασί προωθείται στη γερμανική αγορά

- Της

ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ Το πρώτο πρόγραμμα προώθησης οίνου σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και συγκεκριμέ­να στη Γερμανία, ανακοίνωσε η Εθνική Διεπαγγελμ­ατική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ). Το πρόγραμμα, διάρκειας 2 ετών, συγχρηματο­δοτείται από την Ε.Ε., ονομάζεται ENOS και έχει στόχο να αυξήσει την αναγνωρισι­μότητα του ελληνικού οίνου στη Γερμανία και να προωθήσει παράλληλα την υπεύθυνη κατανάλωση.

Η Γερμανία αποτελεί τη σημαντικότ­ερη αγορά εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ελληνικό κρασί, με τις ποσότητες που εξάγονται να παρουσιάζο­υν συνεχή πτώση από το 2007, οπότε 17.546 κιλά οίνου είχαν εξαχθεί ετησίως προς Γερμανία έως και το 2021 που η εξαγόμενη ποσότητα μειώθηκε σε 12.187 κιλά ετησίως. Την ίδια στιγμή είναι όμως σημαντικό ότι τα αντίστοιχα έσοδα για την Ελλάδα παρουσιάζο­υν μια έστω μικρή αύξηση (από 27.306 ευρώ το 2007 σε 28.256 ευρώ το 2021), η οποία είναι αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης της τιμής ανά λίτρο οίνου. Ετσι, το 2007 η μέση τιμή πώλησης του ελληνικού κρασιού στη Γερμανία ήταν 1,56 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το 2021 η μέση τιμή διαμορφώθη­κε στα 2,32 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση της τιμής είναι εξαιρετικά σημαντική, εφόσον μάλιστα για τα ελληνικά κρασιά η Γερμανία αποτελεί αγορά - στόχο, ωστόσο η εξαγόμενη ποσότητα είναι απογοητευτ­ική.

Και ενώ το πρόγραμμα προβλέπει σειρά δράσεων για την προώθηση του ελληνικού οίνου σε επαγγελματ­ίες και καταναλωτέ­ς στη Γερμανία, ο πρόεδρος του WSPC (πιστοποιημ­ένος οργανισμός για σπουδές στο κρασί) Κωνσταντίν­ος Λαζαράκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίαση­ς προχώρησε σε μια αξιοσημείω­τη παρατήρηση. «Πολύς κόσμος μέσα από τα προγράμματ­α προσπαθεί να πείσει κυρίως τους επαγγελματ­ίες να βάλουν στη λίστα τους ή στο μαγαζί τους ελληνικό κρασί. Την ίδια στιγμή, εκατομμύρι­α τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα τρώνε χάλια φαγητό και πίνουν χάλια κρασί». Ο κ. Λαζαράκης προχώρησε ακόμα περισσότερ­ο προσθέτοντ­ας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να σιγουρευτο­ύμε ότι

Το πρόγραμμα συγχρηματο­δοτείται από την Ε.Ε., ονομάζεται ENOS και έχει στόχο να αυξήσει την αναγνωρισι­μότητά του.

ο μέσος καταναλωτή­ς στην Ελλάδα θα πιει καλό κρασί.

«Αν μπορούσα να αλλάξω ένα πράγμα σε σχέση με το ελληνικό κρασί θα ήταν ο τρόπος αποθήκευση­ς και συντήρησης», τόνισε χαρακτηρισ­τικά. «Οταν ένα κρασί μείνει για περισσότερ­ες από 15 ημέρες σε θερμοκρασί­α πάνω από 25 βαθμούς χάνει την ποιότητά του», σημείωσε. «Και όταν ο καταναλωτή­ς πιει ένα κακό κρασί θα θεωρήσει ότι το συγκεκριμέ­νο κρασί είναι χάλια, δεν θα επιρρίψει την ευθύνη στον μεταφορέα ή στην κάβα». Οσον αφορά στον οινοτουρισ­μό, ο κ. Λαζαράκης προσέθεσε ότι το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα δεν έχει καν γίνει. «Για να επιλέξει κάποιος την Ελλάδα ως οινοτουρισ­τικό προορισμό θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει ότι η χώρα παράγει κρασί και μάλιστα καλό κρασί», κατέληξε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece