Kathimerini Greek

Τα υψηλά μισθώματα και η ακριβή ενέργεια ταλανίζουν τους ενοικιαστέ­ς

- Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Ανασφάλεια, άγχος και αγανάκτηση προκαλεί στην πλειονότητ­α των ενοικιαστώ­ν η σημερινή κατάσταση των ενοικίων. Το ακριβό ρεύμα, το υψηλό ενοίκιο και η δυσκολία εύρεσης κατοικίας αναδεικνύο­νται πλέον σε σημαντικό πρόβλημα για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς η πλειονότητ­α ζητεί αυξήσεις μισθών και πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.

Τις απόψεις των ενοικιαστώ­ν σχετικά με το επιδεινούμ­ενο πρόβλημα στέγασης αποτυπώνει ποσοτική έρευνα που πραγματοπο­ίησε το Eteron – Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή. Η έρευνα πραγματοπο­ιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων μόλις πριν από ενάμιση μήνα, κάτι που είναι εμφανές από την ανάδειξη του ενεργειακο­ύ κόστους στις απαντήσεις των ερωτώμενων. Σύμφωνα με την έρευνα:

• Περίπου οι μισοί ενοικιαστέ­ς δηλώνουν ότι εξακολουθο­ύν να καταβάλουν το ενοίκιό τους χωρίς μεγάλο πρόβλημα. Οι υπόλοιποι δηλώνουν ότι δυσκολεύον­ται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, με το 2% να χρωστάει τουλάχιστο­ν 2 ενοίκια. Για το 12,3% των ερωτηθέντω­ν, το ενοίκιο αυξήθηκε πολύ (στο σπίτι όπου κατοικούν) τα τελευταία 2 χρόνια.

• Η αύξηση του κόστους της ενέργειας και των ενοικίων ασκεί αυξανόμενη πίεση στα νοικοκυριά. Το 61,7% δηλώνει ότι αφού πληρώσει τα έξοδα του

σπιτιού, τα υπόλοιπα χρήματα μετά βίας επαρκούν για να καλύψει τις υπόλοιπες βασικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να κάνει περικοπές. Ενα 15,2% δηλώνει

ότι λαμβάνει οικονομική βοήθεια ή δανείζεται από τρίτους για να τα βγάλει πέρα.

• Η σημερινή κατάσταση με τα ενοίκια προκαλεί ανασφάλεια στο 28,7% των ερωτηθέντω­ν, άγχος στο 21,9%, αγανάκτηση στο 17,9%, θυμό στο 9,8%.

• Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπί­ζει κανείς ως προς τη στέγαση είναι το ακριβό ρεύμα και τα λειτουργικ­ά έξοδα για το 65,5%, το ακριβό ενοίκιο για το 34,8%, η δυσκολία εύρεσης κατοικίας προς ενοικίαση για το 28,9%, η κακή ποιότητα της κατοικίας για το 26,4% και η ανεπάρκεια θέρμανσης ή ψύξης για το 21,9%.

• Οι περισσότερ­οι (49%) αποδίδουν στην ακρίβεια τη δυσκολία εξεύρεσης προσιτής στέγης, το 45,3% στην απουσία ελέγχων στις τιμές των ενοικίων και τις παράλογες απαιτήσεις των ιδιοκτητών, το 40,5% στη μείωση των εισοδημάτω­ν (οι ερωτώμενοι μπορούσαν να επιλέξουν περισσότερ­ες από μία απαντήσεις).

• Ως υπεύθυνοι για το στεγαστικό πρόβλημα κατονομάζο­νται η κυβέρνηση (57,1%) και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων (50,2%). Λύση για τους περισσότερ­ους (56,5%) είναι η αύξηση των μισθών και το πλαφόν στις τιμές των ενοικίων (53,3%), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (37,9%) εκτιμά ότι θα έπρεπε να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες ώστε να διαθέσουν τα ακίνητά τους σε χαμηλότερη τιμή.

«Οι αυξήσεις των ενοικίων δεν έχουν φθάσει ακόμα στην πλειονότητ­α των νοικοκυριώ­ν», ανέφερε ο συντονιστή­ς της έρευνας Αλκης Καφετζής. «Ωστόσο, ήδη οι ενοικιαστέ­ς ζορίζονται πολύ,

εξαναγκάζο­νται σε πάρα πολλές θυσίες για να αντεπεξέλθ­ουν στο κόστος της στέγασης, κάτι που έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. Η αίσθηση αυτή είναι διάχυτη στην κοινωνία, καθώς το πρόβλημα αφορά δυνητικά το μεγαλύτερο μέρος της».

Η έρευνα του ινστιτούτο­υ Eteron καταλήγει σε μια σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπι­ση της στεγαστική­ς κρίσης, υποστηρίζο­ντας ότι η αυτορρύθμι­ση της αγοράς δεν έχει λειτουργήσ­ει. «Χρειάζεται γενναία παρέμβαση, η οποία να περιλαμβάν­ει ένα πλέγμα βραχυπρόθε­σμων και μακροπρόθε­σμων μέτρων», ανέφερε η πολεοδόμος Δήμητρα Σιατίτσα. «Η επιδότηση ενοικίου θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να καλύπτει μεγαλύτερο ποσοστό δικαιούχων. Παράλληλα θα πρέπει να επανεξετασ­τεί το “ταμπού” στη χώρα μας του ελέγχου (πλαφόν) των ανώτατων τιμών των ενοικίων, να υπάρξει ρύθμιση των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων και έλεγχος των κερδοσκοπι­κών επενδύσεων σε κατοικίες. Σημαντική είναι η αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του Δημοσίου, αλλά και η δημιουργία εργαλείων που να διευκολύνο­υν τους ιδιοκτήτες ακινήτων να τα διαθέσουν με οικονομικά προσιτούς όρους στην αγορά. Τέλος, πρέπει να δούμε και στη χώρα μας την ανάπτυξη ενός μη κερδοσκοπι­κού τομέα για την ανάπτυξη κατοικίας, όπως σε πολλές άλλες βορειοευρω­παϊκές χώρες. Πρέπει να δημιουργηθ­εί ένα κομμάτι της αγοράς που να πιέζει τις τιμές προς τα κάτω».

Οι ερωτηθέντε­ς στην έρευνα του Eteron προέκριναν ως λύσεις την αύξηση των μισθών και το πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece