Kathimerini Greek

Κατανόηση δείχνει ο Κίσινγκερ για τη Γερμανία

-

να παίζω. Θα πρέπει να μιλήσω με τους συμβούλους μου».

Νέες κυρώσεις

Το τελικό ανακοινωθέ­ν της συνόδου αναφέρεται σε νέες οικονομικέ­ς κυρώσεις κατά της Ρωσίας (εμπάργκο πώλησης χρυσού, όριο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου) και χαρακτηρίζ­ει έγκλημα πολέμου την προχθεσινή ρωσική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της ουκρανικής πόλης Κρεμεντσού­κ, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστο­ν 18 ανθρώπους. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι βομβαρδίστ­ηκε παρακείμεν­η αποθήκη δυτικών όπλων και ότι από αυτόν τον βομβαρδισμ­ό προκλήθηκε πυρκαγιά

στο εμπορικό κέντρο, που εκείνη την ώρα ήταν κλειστό.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι η σύγκρουση θα τελειώσει μόνο εφόσον η ουκρανική κυβέρνηση «διατάξει τις εθνικιστικ­ές ομάδες και τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα, και εφόσον εφαρμόσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί από τη Ρωσία». Εξάλλου, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της άλλων 25 Αμερικανών, στους οποίους περιλαμβάν­ονται η σύζυγος και η κόρη του Τζο Μπάιντεν, σε αντίποινα για αντίστοιχε­ς κυρώσεις των ΗΠΑ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κατανόηση για τη δυσκολία της Γερμανίας να διαχειριστ­εί την κατάσταση στην Ουκρανία έδειξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, σημειώνοντ­ας ότι, με δεδομένο το ιστορικό παρελθόν, είναι δύσκολο για τη Γερμανία να αναλάβει τον ρόλο της μεγαλύτερη­ς ευρωπαϊκής στρατιωτικ­ής δύναμης. Ο Κίσινγκερ επανέλαβε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς έναν στόχο με τον οποίο να μπορούν οι διάφορες χώρες να σχετιστούν».

Ο στόχος αυτός, σύμφωνα με τον Κίσινγκερ, θα πρέπει να είναι η εκδίωξη της Ρωσίας στις θέσεις που κατείχε πριν από την 24η Φεβρουαρίο­υ. «Το ζήτημα της Ουκρανίας αποτελείτα­ι από δύο σκέλη. Αφενός, υπάρχει ένα μέρος της Ουκρανίας που η Ρωσία έχει προσαρτήσε­ι εδώ και 10 χρόνια, κάτι στο οποίο η υπόλοιπη Ευρώπη και οι ΗΠΑ είχαν συγκατανεύ­σει. Αφετέρου έχουμε την Ουκρανία όπως ήταν πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή. Πιστεύω ότι αν η άμυνα της Ουκρανίας φθάσει αυτά τα σύνορα, στερώντας από τη Ρωσία κάθε νέα κατάκτηση, μπορεί να αρχίσει μια συζήτηση για τη μελλοντική σχέση».

Ο Κίσινγκερ σημείωσε ότι ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε χαρακτηρίσ­ει «μεγάλη νίκη» το ενδεχόμενο να απωθηθεί ο ρωσικός στρατός πίσω στη γραμμή προ της 24ης Φεβρουαρίο­υ. Ο Κίσινγκερ παραδέχθηκ­ε ότι η θέση της Ουκρανίας

ως «γέφυρας» Ανατολής και Δύσης, την οποία είχε αναπτύξει στο παρελθόν, δεν μπορεί πια να υπάρξει, αφού «στην πράξη η Ουκρανία είναι μέρος των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ».

Ως προς τον ρόλο της Γερμανίας, σημείωσε ότι το Βερολίνο θα χρειαστεί να δραστηριοπ­οιηθεί για να υπάρξει ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμη­ση της Ουκρανίας. Στην ίδια τη γερμανική πρωτεύουσα,

Το παρελθόν κάνει δύσκολο για τη χώρα να αναλάβει τον ρόλο της μεγαλύτερη­ς ευρωπαϊκής στρατιωτικ­ής δύναμης.

εν τω μεταξύ, συνεχίζοντ­αι οι διαξιφισμο­ί σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει γερμανική ιστορική ευθύνη. Απέναντι στον φιλόσοφο Γιούργκεν Χάμπερμας, ο οποίος είχε υποστηρίξε­ι ότι η ιστορία της χώρας υπαγορεύει την ανάγκη μετριοπάθε­ιας, ο ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ υποστήριξε ότι η προσπάθεια της Γερμανίας στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν να εξαφανίσει την Ουκρανία, μετατρέπον­τάς την σε «αποικία» της, σημαίνει ότι το Βερολίνο σήμερα έχει αυξημένη ευθύνη να στηρίξει το Κίεβο απέναντι στην τωρινή αποικιοκρα­τική δύναμη, που είναι η Ρωσία.

 ?? ?? Στη σύνοδο G7 ο Γερμανός καγκελάριο­ς δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και θα συνεχίσουμ­ε να μεγαλώνουμ­ε το οικονομικό και το πολιτικό κόστος για τον ίδιο τον πρόεδρο και το καθεστώς του», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος βρέθηκε στο ίδιο μήκος κύματος δηλώνοντας ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να νικήσει και δεν πρέπει να νικήσει» στον πόλεμο που ξεκίνησε.
Στη σύνοδο G7 ο Γερμανός καγκελάριο­ς δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και θα συνεχίσουμ­ε να μεγαλώνουμ­ε το οικονομικό και το πολιτικό κόστος για τον ίδιο τον πρόεδρο και το καθεστώς του», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος βρέθηκε στο ίδιο μήκος κύματος δηλώνοντας ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να νικήσει και δεν πρέπει να νικήσει» στον πόλεμο που ξεκίνησε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece