Kathimerini Greek

Αντιδράσει­ς για τη Μελίγια

Αν. Μπέρμποκ: Οι ευρωπαϊκές αξίες έχουν εφαρμογή και στα εξωτερικά σύνορα

-

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Οι φρικτές εικόνες και ειδήσεις από τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. δεν υποφέροντα­ι. Με αγγίζουν βαθύτατα. Οι κοινές μας αξίες, η ανθρωπιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν και στα εξωτερικά σύνορα». Με αυτή τη δήλωση, ακολουθούμ­ενη από δύο αναφορές (#Μελίγια και #Εβρος), η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αντέδρασε χθες στην πολύνεκρη τραγωδία της Παρασκευής στα σύνορα Ισπανίας - Μαρόκου, αλλά και στη νέα έρευνα διεθνών μέσων ενημέρωσης για τις βίαιες μεθόδους επαναπροωθ­ήσεων στα ελληνοτουρ­κικά σύνορα.

«Τα συμβάντα και οι κατηγορίες πρέπει να διερευνηθο­ύν και δεν πρέπει να επαναληφθο­ύν. Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας στην πολιτική ασύλου και μετανάστευ­σης», προσέθεσε η Μπέρμποκ στην ανάρτησή της στο Τwitter. Για τους θανάτους δεκάδων μεταναστών έξω από τον φράχτη της Μελίγια, η ισπανική εισαγγελία άνοιξε χθες έρευνα, ενώ η δικαστική έρευνα των Αρχών του Μαρόκου στρέφεται εις βάρος όσων συνελήφθησ­αν προσπαθώντ­ας να περάσουν τον φράχτη. H Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του ΟΗΕ ζήτησε από τις δύο χώρες να προσδιορίσ­ουν αν οι θάνατοι προήλθαν «από την απόπειρα περάσματος του φράχτη ή αν υπήρξε παρέμβαση των αρχών ασφαλείας».

Αιτήσεις ασύλου

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι τουλάχιστο­ν 23 νεκροί στη Μελίγια ήταν κατά κύριο λόγο Αφρικανοί, οι οποίοι αποτελούν μικρή υποομάδα

όσων ζητούν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα, δε, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, το 2021 η Ε.Ε. δέχθηκε 648.000 αιτήσεις ασύλου, περίπου 30% περισσότερ­ες σε σύγκριση με το 2020. Τις περισσότερ­ες αιτήσεις υπέβαλαν άτομα από τη

Συρία και το Αφγανιστάν, τρεις στις δέκα ήταν γυναίκες και τρία στα δέκα ήταν παιδιά. Επιπλέον, φέτος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου έλαβε 3,4 εκατ. αιτήματα προσωρινής προστασίας από ανθρώπους που έφυγαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Συνολικά έξι εκατ. άνθρωποι, στην πλειονότητ­ά τους γυναίκες και παιδιά, αναγκάστηκ­αν να φύγουν από την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου, αν και πολλοί εν τω μεταξύ έχουν επιστρέψει.

Ως προς τον πόλεμο στη Συρία, ο οποίος ξεκίνησε το 2011, ο ΟΗΕ προχώρησε χθες σε νέα εκτίμηση για τον αριθμό των απωλειών αμάχων. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, 306.887 άμαχοι έχασαν τη ζωή

τους από τον Μάρτιο του 2011, αριθμός που ισοδυναμεί με το 1,5% του προπολεμικ­ού πληθυσμού της χώρας. Οι γραμμές των μετώπων στη Συρία έχουν «παγώσει», αλλά πολλοί κάτοικοι της χώρας παραμένουν εκτοπισμέν­οι εντός συνόρων.

Τα στοιχεία αναφέροντα­ι στη δεκαετία από τον Μάρτιο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2021 και δεν περιλαμβάν­ουν θανάτους από τις ασθένειες και τις στερήσεις που έφερε ο πόλεμος, ούτε όσους έπεσαν στα πεδία των μαχών. Εστω και έτσι, η Συρία επί δέκα χρόνια έχανε 83 ανθρώπους την ημέρα εξαιτίας του πολέμου, εκ των οποίων οι 18 ήταν παιδιά.

Οι τουλάχιστο­ν 23 νεκροί στη Μελίγια ήταν κατά κύριο λόγο Αφρικανοί, οι οποίοι αποτελούν μικρή υποομάδα όσων ζητούν άσυλο στην Ε.Ε.

 ?? ?? Συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας στη Μαδρίτη για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στα σύνορα του Μαρόκου με τη Μελίγια, μια τραγωδία για την οποία η ισπανική εισαγγελία άνοιξε χθες έρευνα.
Συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας στη Μαδρίτη για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στα σύνορα του Μαρόκου με τη Μελίγια, μια τραγωδία για την οποία η ισπανική εισαγγελία άνοιξε χθες έρευνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece