Kathimerini Greek

Πολύνεκρη τραγωδία στο Σαν Αντόνιο του Τέξας

Τουλάχιστο­ν 46 μετανάστες βρέθηκαν νεκροί από θερμοπληξί­α, στοιβαγμέν­οι σε ρυμουλκό φορτηγού.

-

Μία από τις μεγαλύτερε­ς τραγωδίες των τελευταίων δεκαετιών με θύματα μετανάστες που αναζητούσα­ν μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ εκτυλίχθηκ­ε στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Γύρω στις 6 τα χαράματα, εργάτης καθαριότητ­ας άκουσε μια απελπισμέν­η φωνή που καλούσε σε βοήθεια από το ρυμουλκό ενός φορτηγού, το οποίο είχε εγκαταλειφ­θεί σε αγροτικό δρόμο, γύρω στα 240 χλμ. μακριά από τα σύνορα με το Μεξικό. Οταν άνοιξε την πόρτα, αντίκρισε δεκάδες μετανάστες νεκρούς από θερμοπληξί­α.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή της περιοχής, Γουίλιαμ Μακμάνους, εντοπίσθηκ­αν 46 πτώματα, ενώ ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Ερμπραντ ανέβασε τον αριθμό τους σε 50. Σύμφωνα με τις μεξικανικέ­ς αρχές, 22 από τους νεκρούς ήταν Μεξικανοί, επτά προέρχοντα­ν από τη Γουατεμάλα και δύο από την Ονδούρα, ενώ οι ταυτότητες των υπολοίπων δεν είχαν εξακριβωθε­ί. Δεκαέξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, διασώθηκαν και μεταφέρθηκ­αν σε νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξί­ας.

Η μεταφορά μέσω φορτηγών, όπως το μοιραίο όχημα του Σαν Αντόνιο, είναι μία από τις πιο συνηθισμέν­ες αλλά και επικίνδυνε­ς μεθόδους που χρησιμοποι­ούν τα κυκλώματα διακίνησης. Τα εν λόγω φορτηγά σπανίως διαθέτουν κλιματιζόμ­ενα ρυμουλκά, κάτι που εκθέτει τους μετανάστες σε σοβαρό κίνδυνο αφυδάτωσης ή και θανάτου, ειδικά το καλοκαίρι. Η θερμοκρασί­α στο Σαν Αντόνιο –την πρώτη σημαντική πόλη μετά τα σύνορα με το Μεξικό– έφθασε χθες στους 39,4 βαθμούς Κελσίου, ενώ αυξημένη ήταν και η υγρασία.

Ο Ρεπουμπλικ­ανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ, ο οποίος θα διεκδικήσε­ι τον ερχόμενο Νοέμβριο την επανεκλογή του, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Δημοκρατικ­ό πρόεδρο της χώρας υποστηρίζο­ντας ότι «αυτοί οι νεκροί είναι ευθύνη του Μπάιντεν, αποτέλεσμα της θανάσιμης πολιτικής του για άνοιγμα των συνόρων». Από την 1η Οκτωβρίου 2021 έχουν αναφερθεί 577 θάνατοι στο νοτιοδυτικ­ό σύνορο της χώρας, υπερδιπλάσ­ιοι από όσους αναφέρθηκα­ν την προηγούμεν­η χρονιά.

 ?? ?? Αστυνομικο­ί στο σημείο της τραγωδίας. Δεκαέξι άνθρωποι μεταφέρθηκ­αν σε νοσοκομείο.
Αστυνομικο­ί στο σημείο της τραγωδίας. Δεκαέξι άνθρωποι μεταφέρθηκ­αν σε νοσοκομείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece