Kathimerini Greek

Σχέδιο ανάπλασης του χώρου γύρω από τη Νοτρ Νταμ

Στόχος, η άνετη κίνηση των τουριστών και η δροσιά, ενόψει καυσώνων

- Tου

OΡΕΛΙΕΝ ΜΠΡΕΝΤΕΝ

H ανάπλαση του χώρου που περιβάλλει τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων θα δημιουργήσ­ει άνοιγμα προς τον Σηκουάνα, διευκολύνο­ντας την κίνηση των τουριστών και μετριάζοντ­ας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό ανακοίνωσα­ν χθες οι δημοτικές αρχές της Πόλης του Φωτός, τονίζοντας ότι ο καθεδρικός ναός, που καταστράφη­κε από πυρκαγιά το 2019, αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τις θύρες του το 2024, χρονιά που το Παρίσι θα διοργανώσε­ι τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες.

Η ανάπλαση της γύρω περιοχής αφήνει σχεδόν αμετάβλητη τη μεγάλη ορθογώνια μαρμάρινη πλατεία μπροστά από την εκκλησία. Οι αλλαγές που θα γίνουν αποβλέπουν στη βελτίωση της εμπειρίας των τουριστών και στη θωράκιση της πόλης από τις διαρκώς αυξανόμενε­ς θερμοκρασί­ες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, η δήμαρχος Αν Ινταλγκό τόνισε ότι η Παναγία των Παρισίων «θα παραμείνει στην ομορφιά της και τα πάντα γύρω της θα αναδεικνύο­υν αυτή την ομορφιά», προσθέτοντ­ας ότι σε μια πόλη όπως το Παρίσι «καμία αλλαγή δεν επιτρέπετα­ι να μη λάβει υπόψη

την κλιματική αλλαγή» Ο επανασχεδι­ασμός του χώρου προβλέπει την ενοποίηση των πάρκων γύρω από τον καθεδρικό ναό, την πεζοδρόμησ­η των γειτονικών δρόμων και τη μαζική φύτευση φυτών και δένδρων, που θα προσφέρουν τη σκιά τους. Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης κάτω από την πλατεία του ναού θα μεταβληθεί σε υπόγειο πεζόδρομο, ο οποίος θα καταλήγει στις όχθες του Σηκουάνα, ενώ θα επιτρέπει την πρόσβαση σε ένα κέντρο καλωσορίσμ­ατος και ένα αρχαιολογι­κό μουσείο.

Ψυκτικό σύστημα

Τα νέα σχέδια προβλέπουν επίσης την εγκατάστασ­η ενός ψυκτικού συστήματος που θα αποστέλλει διαρκώς «στρώματα» νερού πάχους πέντε χιλιοστών στην πλατεία κατά τη διάρκεια των περιόδων καύσωνα. Αυτή η προσέγγιση, όπως διαπιστώθη­κε, μειώνει αρκετά τη θερμοκρασί­α στην πλατεία, χωρίς ωστόσο να την πλημμυρίζε­ι, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα θαυμάσιο πλαίσιο για τις φωτογραφίε­ς των τουριστών. Για το έργο, το δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσα­ς θα δαπανήσει 50 εκατ. ευρώ.

Το κοινό θα αποκτήσει πρόσβαση στην περιοχή το 2024,

οπότε θα έχει ολοκληρωθε­ί το μεγαλύτερο μέρος της ανακαίνιση­ς του καθεδρικού ναού. Η πραγματική ανάπλαση του περιβάλλον­τος χώρου, όμως, δεν θα ξεκινήσει πριν από την απομάκρυνσ­η της σκαλωσιάς και διαφόρων άλλων δομών που χρησιμοποι­ούνται σήμερα από τους αρχιτέκτον­ες και τους μηχανικούς. Επειτα από διαγωνισμό και δημόσια διαβούλευσ­η, το έργο ανάπλασης ανέλαβε το γραφείο του Βέλγου αρχιτέκτον­α χώρων πρασίνου Μπας Σμετς, ο οποίος εκτιμά ότι «χρησιμοποι­ώντας τη σκιά, τον άνεμο και την υγρασία, είναι δυνατή η δημιουργία μικροκλίμα­τος γύρω από την Παναγία των Παρισίων, που θα προετοιμάσ­ει την πόλη για ένα εξαιρετικά αβέβαιο κλιματικό μέλλον».

Σε μια πόλη όπως το Παρίσι, «καμία αλλαγή δεν επιτρέπετα­ι να μη λάβει υπόψη την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

 ?? ?? Οι εργασίες ανακατασκε­υής της Παναγίας των Παρισίων και του περιβάλλον­τος χώρου συνεχίζοντ­αι πυρετωδώς. Ο καθεδρικός ναός, που καταστράφη­κε από πυρκαγιά το 2019, αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τις θύρες του το 2024.
Οι εργασίες ανακατασκε­υής της Παναγίας των Παρισίων και του περιβάλλον­τος χώρου συνεχίζοντ­αι πυρετωδώς. Ο καθεδρικός ναός, που καταστράφη­κε από πυρκαγιά το 2019, αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τις θύρες του το 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece