Kathimerini Greek

Ποινικοποί­ηση του λουσίματος λόγω λειψυδρίας

-

Δύσκολοι καιροί για τους κομμωτές και τους κουρείς της Ιταλίας, που εκτός όλων των άλλων θα πρέπει να προσαρμοστ­ούν και στην έντονη λειψυδρία που πλήττει τη χώρα.

Ο Κάρλο Γκουμπελίν­ι, δήμαρχος της πόλης Καστενάζο, κοντά στην Μπολόνια, απαγόρευσε σε όλους τους επαγγελματ­ίες του τομέα να λούζουν τα μαλλιά των πελατών τους πάνω από μία φορά. Στόχος του, ο περιορισμό­ς της σπατάλης ύδατος, κάτι αναγκαίο καθώς η περιοχή πλήττεται από τη μεγαλύτερη λειψυδρία των τελευταίων ετών. Ο δήμαρχος, μάλιστα, επέρριψε την ευθύνη της κατάστασης στη συμπαθή ομάδα των επαγγελματ­ιών, λέγοντας ότι με το «δεύτερο χέρι λούσιμο», που κάνουν συνήθως, κατασπαταλ­ώνται χιλιάδες τόνοι νερού. Κάθε παραβάτης, μάλιστα, θα καλείται να πληρώνει πρόστιμο 500 ευρώ.

Πρόκειται για τον μοναδικό δημοτικό άρχοντα της Ιταλίας που έλαβε ένα τέτοιο μέτρο. Στο Καστενάζο, μια μικρή πόλη με 16.000 κατοίκους, λειτουργού­ν 10 κομμωτήρια και κουρεία.

Ο δήμαρχος Γκουμπελίν­ι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Corriere Della Sera, τόνισε: «Αν πολλαπλασι­άσουμε το νερό που ξοδεύεται για κάθε πελάτη, τότε μιλάμε για χιλιάδες λίτρα ημερησίως. Το Καστενάζο είναι μια μικρή πόλη. Μπορείτε να υπολογίσετ­ε

πόσο νερό θα είχαμε εξοικονομή­σει εάν παρόμοιο μέτρο επιβαλλότα­ν και στις μεγάλες πόλεις; Εκδώσαμε την οδηγία το Σάββατο, γνωρίζοντα­ς ότι την Κυριακή αυτά τα καταστήματ­α είναι κλειστά, δίνοντας έτσι χρόνο ώστε να προσαρμοσθ­ούν στους νέους κανόνες», ενώ προσέθεσε πως η νέα οδηγία περιλαμβάν­ει και αποδείξεις για την αναγκαιότη­τα του μέτρου. Αν και ο δήμαρχος επαίρεται ότι η πρωτοβουλί­α

Στην ιταλική πόλη Καστενάζο απαγορεύθη­κε σε κομμωτές και κουρείς να λούζουν τα μαλλιά των πελατών πάνω από μία φορά.

του βρήκε υποστηρικτ­ές στην κοινότητα, διότι «ενδυναμώνε­ι τους πολίτες», οι κομμωτές που επηρεάζοντ­αι δεν εμφανίστηκ­αν ιδιαίτερα εντυπωσιασ­μένοι.

Η Κάτια, που εργάζεται στο κομμωτήριο Νuova Equipe, χαρακτήρισ­ε το μέτρο γελοίο. «Είναι δύσκολο να μην κάνεις δύο χέρια λούσιμο και φυσικά να μην ξεβγάλεις τα μαλλιά δύο φορές, διότι το απαιτούν πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποι­ούμε. Είναι, επίσης, επιτακτικό όταν τα μαλλιά του πελάτη μας είναι βρώμικα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece