Kathimerini Greek

Εντοπίστηκ­ε συντρίμμι στη Σελήνη

- Του

KΕΝΕΘ ΤΣΑΝΓΚ Επειτα από μήνες ανάλυσης φωτογραφιώ­ν από την επιφάνεια της Σελήνης, επιστήμονε­ς εντόπισαν το σημείο πρόσκρουση­ς ξεχασμένου τμήματος πυραύλου, το οποίο συνετρίβη στη σκοτεινή πλευρά του δορυφόρου μας τον Μάρτιο.

Η επιστημονι­κή ομάδα δεν έχει καταλήξει ακόμη από ποιον πύραυλο προήλθαν τα θραύσματα που εντοπίσθηκ­αν, ενώ την απορία τους προκάλεσε το γεγονός ότι η πρόσκρουση δημιούργησ­ε όχι έναν, αλλά δύο κρατήρες. «Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν απρόσμενο. Αυτό είναι πάντα πιο διασκεδαστ­ικό από το να προβλέπει κανείς σωστά τη θέση, το βάθος και τη διάμετρο ενός κρατήρα», λέει ο Μαρκ Ρόμπινσον, επικεφαλής οπτικών μέσων του οχήματος τροχιάς Lunar Recon Orbiter της NASA, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, φωτογραφίζ­οντας την επιφάνειά της από το 2009.

Το μυστήριο με το θραύσμα του πυραύλου ξεκίνησε τον Ιανουάριο, όταν ο Μπιλ Γκρέι, δημιουργός αστρονομικ­ού λογισμικού, εντόπισε το τμήμα πυραύλου, που έμοιαζε να βρίσκεται σε πορεία συντριβής με την επιφάνεια της Σελήνης και συγκεκριμέ­να τη σκοτεινή πλευρά του δορυφόρου της Γης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γκρέι, το θραύσμα προέρχεται από το δεύτερο στάδιο πυραύλου SpaceX Falcon 9, που έθεσε σε τροχιά το διαστημικό παρατηρητή­ριο κλίματος DSCOVR τον Φεβρουάριο του 2015. Εκανε, όμως, λάθος.

Επιστήμονε­ς της NASA διέψευσαν τους υπολογισμο­ύς του Γκρέι, ο οποίος κατέληξε ότι το συντρίμμι πυραύλου προήλθε από κινεζικό πύραυλο Μεγάλη Πορεία, που εκτοξεύθηκ­ε τον Οκτώβριο του 2014. Κινέζος κρατικός αξιωματούχ­ος διέψευ

σε, πάντως, την αμερικανικ­ή επιστημονι­κή ομάδα, λέγοντας ότι ο συγκεκριμέ­νος πύραυλος επανήλθε στην ατμόσφαιρα, όπου και ανεφλέγη κατά τη διαδικασία επανόδου, παρά τους αξιόπιστου­ς υπολογισμο­ύς των Αμερικανών.

Παρότι το παρατηρητή­ριο Lunar Recon Orbiter έχει αποτυπώσει φωτογραφικ­ά σχεδόν το σύνολο της σεληνιακής επιφάνειας, ορισμένα σημεία «διέφυγαν» την προσοχή του. Οπως αποδείχθηκ­ε, τελικά, το σημείο συντριβής βρισκόταν σε μία από αυτές τις «γκρίζες ζώνες». Ενθυμούμεν­ος τον γνωστό νόμο του Μέρφι (σύμφωνα με τον οποίο ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά), ο δρ Ρόμπινσον θυμάται να αναφωνεί: «Ξέρω ακριβώς πού θα πέσει».

Ο διαφορετικ­ός φωτισμός στις εικόνες του Lunar Recon Orbiter, ωστόσο, δεν επέτρεψε στους επιστήμονε­ς να χρησιμοποι­ήσουν λογισμικό σύγκρισης εικόνων. «Καθίσαμε κάτω και ψάξαμε οι ίδιοι αυτό που αναζητούσα­με ανάμεσα σε εκατομμύρι­α pixel φωτογραφιώ­ν», εξηγεί ο δρ Ρόμπινσον. Ο φοιτητής Αλεξ Ζόνκε, τεταρτοετή­ς στη γεωλογική σχολή του Πανεπιστημ­ίου της Αριζόνας, θυμάται ότι δαπάνησε περισσότερ­ες από 50 ώρες σκυμμένος πάνω από τις εικόνες. «Παρά τη ζάλη μου, εντόπισα σειρά εικόνων που έδειχναν την ύπαρξη ξεχωριστού γεωλογικού μορφώματος. Κόντεψα να πέσω από την καρέκλα μου και προσπάθησα να συγκρατήσω τον ενθουσιασμ­ό μου, παρότι ήξερα ότι είχαμε βρει αυτό που ψάχναμε», σχολιάζει ο Ζόνκε.

Πρόκειται για τμήμα κινεζικού πυραύλου, ο οποίος εκτοξεύθηκ­ε τον Οκτώβριο του 2014 και συνετρίβη στη σκοτεινή πλευρά του δορυφόρου της Γης.

 ?? ?? Ο διπλός κρατήρας που δημιούργησ­ε η πρόσκρουση του πυραύλου στην επιφάνεια της Σελήνης, φωτογραφημ­ένος από δορυφόρο της NASA.
Ο διπλός κρατήρας που δημιούργησ­ε η πρόσκρουση του πυραύλου στην επιφάνεια της Σελήνης, φωτογραφημ­ένος από δορυφόρο της NASA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece