Kathimerini Greek

Τέταρτη δόση; Ναι, ίσως...

- Του ηλια μαγκλινη

Διστακτικά προχωρούμε προς την τέταρτη δόση του εμβολίου. Σε αντίθεση με το πόσο γρήγορα σπεύδαμε σε όλες τις προηγούμεν­ες δόσεις να εμβολιαστο­ύμε, τώρα παρατηρείτ­αι βαρυθυμία.

Ισως να ευθύνεται το καλοκαίρι, η χαλάρωση που φέρνει και η αίσθηση ότι τους θερινούς μήνες, χάρη στους ανοιχτούς χώρους, μπορεί κάποιος (ή νομίζει ότι μπορεί) να προφυλαχθε­ί καλύτερα.

Μέσα στο καταχείμων­ο, το εμβόλιο έμοιαζε με σανίδα σωτηρίας. Τώρα, αυτό που ακούμε συνέχεια είναι ότι όλο και λιγότεροι «καίγονται» να εμβολιαστο­ύν. Προτιμούν να το αναβάλουν για το φθινόπωρο, ώστε να νιώθουν καλύτερα θωρακισμέν­οι τους δύσκολους χειμερινού­ς μήνες.

Δεν είναι επίσης λίγοι οι γιατροί που προτρέπουν τους πελάτες τους, ειδικά τους μεγαλύτερο­υς σε ηλικία, να εμβολιαστο­ύν το φθινόπωρο. Αυτό, παρότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και ενδεχομένω­ς να αυξηθούν και άλλο με την –αναπόφευκτ­η– χαλαρότητα που έχει επέλθει.

Δεν είναι μόνον ότι ο κόσμος έχει πια κουραστεί. Είναι και όλη η φιλολογία περί διαφορετικ­ών μεταλλάξεω­ν που τα υπάρχοντα εμβόλια υποτίθεται ότι δεν καλύπτουν.

Ακούμε συνέχεια για Ο2 ή Ο3, που συνήθως κάνουν έναν πολύ συμβατικό πυρετό για περίπου δύο ημέρες ή και πιο ήπια συμπτώματα, ανάλογα με το φορτίο του ιού που έχει λάβει ο καθένας. Ακούμε όμως και για την Ο4 και την Ο5 οι οποίες, λέγεται, χτυπάνε και «σαραντάρια».

Η γενική πεποίθηση είναι πως τα υπάρχοντα εμβόλια δεν καλύπτουν αυτές τις παραλλαγές της «Ομικρον». Πρέπον θα είναι να μάθουμε θετικά από επιστημονι­κά χείλη τι ακριβώς ισχύει.

Είναι όμως πιθανό ακόμα και οι ίδιοι οι γιατροί να μην είναι απολύτως βέβαιοι. Η ιστορία με την COVID -19 έχει δείξει από την αρχή ότι η επιστημονι­κή κοινότητα ανακάλυψε, «γνώρισε», τον ιό καθώς αυτός εξελισσότα­ν στο πλαίσιο της πανδημίας. Ακόμη τον μαθαίνει κι ας έχει καλύψει τεράστιο έδαφος.

Υπάρχει ένας επιπλέον λόγος, που ο κόσμος διστάζει να λάβει την τέταρτη δόση του εμβολίου. Παραβλέπω το μη υποχρεωτικ­ό στοιχείο της συγκεκριμέ­νης δόσης και στέκομαι περισσότερ­ο στο εξής δεδομένο: τα κρούσματα είναι ψηλά, αλλά οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η γενικευμέν­η αίσθηση είναι ότι ο ιός «συμβατικοπ­οιείται» σιγά σιγά. Μετατρέπετ­αι σε μία ακόμη μορφή γρίπης. Αρα δεν υπάρχει αγωνία, εκτός και αν μιλάμε για ανθρώπους με θέματα υγείας, υποκείμενα νοσήματα. Γενικά όμως, με δεδομένη και την κόπωση, ο ιός έχει παύσει να αποτελεί το φόβητρο που ήταν.

Ο ιός ωστόσο έχει δείξει κάτι ακόμα: ότι είναι απρόβλεπτο­ς. Ας μην εφησυχάζου­με όσο μπορούμε. Κυρίως, όμως, πρέπει σύντομα να ακούσουμε μια νέα, όσο το δυνατόν πιο σφαιρική, ενημέρωση από επίσημα, επιστημονι­κά χείλη και να μην κάνουμε του κεφαλιού μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece