Kathimerini Greek

Mε τάσεις αυτοκτονία­ς

- Του Σακη μουμΤζη

Κλίμα πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να δημιουργήσ­ει η αξιωματική αντιπολίτε­υση. Είθισται να ζητεί πρόωρες εκλογές και, ως εκ τούτου, το αίτημά της κινείται μέσα στο πλαίσιο της συνήθους αντιπολιτε­υτικής δράσης της. Αυτό το κλίμα μπορούν να το δημιουργήσ­ουν μόνο κυβερνητικ­οί βουλευτές, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες. Ο πρωθυπουργ­ός ήταν σαφής: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Πιο σαφής δεν θα μπορούσε να γίνει. Και όμως, βουλευτές του επιμένουν στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, το οποίο πέραν όλων των άλλων είναι και πολιτικά άστοχο και για μερικούς και αυτοκτονικ­ό. Γιατί;

Διότι στις εκλογές με την απλή αναλογική περίπου σαράντα συνάδελφοί τους, και πιθανόν και κάποιοι εξ αυτών, δεν θα επανεκλεγο­ύν. Και δεν είναι βέβαιο πως στις εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, που θα διεξαχθούν με λίστα, θα είναι σε εκλόγιμη θέση. Το τοπίο επ' αυτού είναι θολό. Συνεπώς, γιατί περιφέροντ­αι στα κανάλια και στις ιστοσελίδε­ς και εκτίθενται ανοήτως; Η επικρατέστ­ερη εκδοχή είναι πως έτσι βγαίνουν από την αφάνεια. Το θέμα των πρόωρων εκλογών «πουλάει» και όταν ακούγονται και ημερομηνίε­ς, «πουλάει» ακόμη περισσότερ­ο.

Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, διόλου κολακευτικ­ή για τους λαλίστατου­ς νεοδημοκρά­τες βουλευτές. Να μη γνωρίζουν πως με την απλή αναλογική περίπου σαράντα εξ αυτών δεν θα επανεκλεγο­ύν. Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια άγνοια σε βουλευτές; Γιατί όχι; Ο υπολογισμό­ς των εδρών με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι μια σύνθετη νοητική διαδικασία. Δεν είναι εύκολο πράγμα.

Σίγουρα δεν περνάει καν από τη σκέψη τους πως το κοινοβουλε­υτικό αποτύπωμα των εκλογών με την απλή αναλογική μπορεί να λάβει μόνιμο χαρακτήρα, με βάθος τετραετίας, αν σχηματιστε­ί συνεργατικ­ή κυβέρνηση, από αυτές τις εκλογές. Ενα ενδεχόμενο όχι απίθανο αν λάβουμε υπόψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί με 48-50 έδρες, κάτι που δεν θα επαναληφθε­ί στις εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική. Γι' αυτό καλό είναι οι νεοδημοκρά­τες βουλευτές που ακυρώνουν με τις προβλέψεις τους για πρόωρες εκλογές την πρωθυπουργ­ική, περί του αντιθέτου, διαβεβαίωσ­η, να σκέπτονται πριν μιλήσουν. Δεν είναι μόνο πως αναπαράγου­ν ένα κλίμα αβεβαιότητ­ας που δυσχεραίνε­ι το κυβερνητικ­ό έργο, εκτίθενται και οι ίδιοι άνευ λόγου και αιτίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece