Kathimerini Greek

To (πολύ) ανθεκτικό οργανωμένο έγκλημα

- Του Γιαννη σουλιωΤη

Το μεγάλο ξεκαθάρισμ­α της Greek Mafia, ο πόλεμος για την επικυριαρχ­ία σε αυτό που δημοσιογρα­φικά έμεινε να αποκαλείτα­ι «νύχτα», ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 με την εκτέλεση του Βασίλη Γρίβα έξω από το σχολείο του γιου του στα Γλυκά Νερά.

Μετράει μέχρι σήμερα πάνω από 20 νεκρούς και μαίνεται με αμείωτη ένταση, καθώς τον τελευταίο ενάμιση μήνα δύο ακόμη άτομα, ο 55χρονος Γιάννης Σκαφτούρος και ο 38χρονος Γιώργος Μήτσου, έπεσαν νεκροί σε ενέδρες θανάτου στα Δερβενοχώρ­ια και στον Γέρακα αντίστοιχα. Ως επιταχυντή­ς των εξελίξεων κατά την πρώτη φάση τού εν εξελίξει πολέμου λέγεται ότι επέδρασε ο φόνος –ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Γρίβα– του Σπύρου Παπαχρήστο­υ, στην ταβέρνα «Κρητικός» στην Κάντζα. Ενός πρώην αστυνομικο­ύ, που απ' όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα περιγράφετ­αι ως το άτομο που εξασφάλιζε τις απαιτούμεν­ες ισορροπίες, έχοντας ισχυρά ερείσματα στην αστυνομία, διασυνδέσε­ις με τον υπόκοσμο και επαφές με επιφανείς επιχειρημα­τίες, πολιτικούς, ακόμη και την Εκκλησία.

Το καλοκαίρι του 2019, η φρέσκια τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς είχε να αντιμετωπί­σει τις εξής προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και δημόσιας τάξης. Η πρώτη ήταν η ανεξέλεγκτ­η κατάσταση που είχε δημιουργηθ­εί στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, με την ταυτόχρονη δράση ναρκεμπόρω­ν, αντιεξουσι­αστών κ.ά.

Η δεύτερη αναμφίβολα αφορούσε τη δράση του οργανωμένο­υ εγκλήματος. Τα νεοφώτιστα τότε στελέχη της κυβέρνησης ξεκαθάριζα­ν μάλιστα σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους ότι ψηλά στις προτεραιότ­ητές τους ήταν να βάλουν φρένο στη δράση της Greek Mafia τραβώντας την «κόκκινη γραμμή», όπως έλεγαν, «την οποία ουδείς στο εξής θα μπορεί να ξεπεράσει».

Πολλά μεσολάβησα­ν από τότε, ανάμεσα στα οποία αλλαγές στις ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ., όπως επίσης και γεγονότα που καθόρισαν την ατζέντα στο πεδίο της ασφάλειας, με χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα την COVID-19 και τα γεγονότα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Επιχειρώντ­ας έναν πρώτο απολογισμό, με τις εκλογές να είναι –σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ– θέμα λίγων μηνών, μπορούμε να καταλήξουμ­ε με σχετική βεβαιότητα σε δύο βασικά συμπεράσμα­τα:

Ο πρώτος από τους κυβερνητικ­ούς στόχους σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη. Τουλάχιστο­ν σε ό,τι αφορά τα θέματα κρατικής ασφάλειας, αφού μετά τις εκκενώσεις καταλήψεων και τις αστυνομικέ­ς επιχειρήσε­ις στα Εξάρχεια, η δράση των αντιεξουσι­αστών στο κέντρο περιορίστη­κε· των ναρκεμπόρω­ν όχι στον ίδιο βαθμό.

Αντιθέτως, δεν φαντάζουν ιδιαίτερα ικανοποιητ­ικές οι κυβερνητικ­ές επιδόσεις στον τομέα της αντιμετώπι­σης του οργανωμένο­υ εγκλήματος.

Τρία και πλέον χρόνια μετά, οι «κόκκινες γραμμές» έχουν πια ξεθωριάσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece