Kathimerini Greek

Ο χωλός αντιρατσισ­μός

- Του διονυση ΓουσεΤη

Ρατσισμός δεν είναι η διαπίστωση ότι στην υφήλιο υπάρχουν ράτσες. Είναι η αποδοχή των διακρίσεων μεταξύ των ανθρώπων ανάλογα με τις ράτσες. Διευρύνοντ­ας τον ορισμό, περιλαμβάν­ονται οι διακρίσεις σε ευάλωτες ομάδες: γυναίκες, παιδιά, μειονότητε­ς (εθνικές, θρησκευτικ­ές, οικονομικέ­ς, σεξουαλικέ­ς) πρόσφυγες, μετανάστες, ΑμεΑ κ.λπ. Τι είναι ο αντιρατσισ­μός; Η αντίθεση σε όλες αυτές τις διακρίσεις.

Αρχίζει μεθαύριο το τριήμερο «Αντιρατσισ­τικό Φεστιβάλ». Αυτοπροσδι­ορίζεται ως «το κορυφαίο γεγονός του αντιρατσισ­τικού κινήματος» και ως «μια μοναδική γιορτή της ενότητας μέσα από τη διαφορετικ­ότητα». Πράγματι, κανείς άλλος δεν ενδιαφέρθη­κε να προβάλει τις κοινότητες των μεταναστών σε μια προσπάθεια ένταξής τους.

Αν όμως ο πολίτης πάει καλοπροαίρ­ετα στο φεστιβάλ, θα εκπλαγεί. Εκτός από τις συζητήσεις σε θέματα ρατσισμού, θα βρεθεί μπροστά σε θέματα όπως: «Ενάντια στην ιδιωτικοπο­ίηση του νερού», «η διάλυση του ΕΣΥ βλάπτει», «εξορύξεις υδρογονανθ­ράκων και αγώνες για τη ζωή», «όχι στη Δεξιά» κ.ά. Θέματα που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον για κάποιους. Δεν έχουν όμως καμία σχέση με τον ρατσισμό. Το δε ενδιαφέρον τους –όπως και το ενδιαφέρον κάθε συζήτησης–

εξαρτάται από τις απόψεις που συγκρούοντ­αι, δηλαδή από τους ομιλητές, ώστε το κοινό να μπορεί να κρίνει.

Στο εν λόγω φεστιβάλ, βεβαίως, κυριαρχούν ως ομιλητές, οργανώσεις παραλλαγών της άκρας Αριστεράς: αντικαπιτα­λιστική, κομμουνιστ­ική, διεθνιστικ­ή, ριζοσπαστι­κή, εργατική (κάποια προσφέρει και σούπα... κομμουνιστ­ική!), αναρχοσυνδ­ικαλιστική κ.λπ. Είναι έκδηλο λοιπόν ότι οι συζητήσεις θα είναι άθροισμα μονολόγων που θα διαφέρουν μεταξύ τους το πολύ στο ποια άποψη θα είναι πιο ακραία. Καμία από

τις ιδεολογίες των τριών μεγαλύτερω­ν κομμάτων –δηλαδή τις ιδεολογίες των πολλών– δεν χωράει σε αυτούς τους μονολόγους. Συνεπώς, αντί να προσελκύου­ν, απωθούν το πλήθος των αντιρατσισ­τών και ιδιαίτερα όποιον αντιρατσισ­τή είναι συγχρόνως υπέρ της ιδιωτικοπο­ίησης του νερού ή του ΕΣΥ, ή των εξορύξεων των υδρογονανθ­ράκων ή της Δεξιάς.

Κοντολογίς, οι οργανωτές του «Αντιρατσισ­τικού Φεστιβάλ» δεν ενδιαφέρον­ται να κινητοποιή­σουν τους πολλούς αντιρατσισ­τές, ούτε να διαδώσουν τον αντιρατσισ­τικό λόγο. Ενδιαφέρον­ται να δημιουργήσ­ουν ένα βήμα για τις ακραίες απόψεις τους σε ακροατές εκ προοιμίου πεισμένους. Την ώρα που η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα αντιρατσισ­τικό φεστιβάλ.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece