Kathimerini Greek

Τα Αισχύλεια επανέρχοντ­αι δυναμικά

- Διάρκεια έκθεσης: 28/8 - 23/10.

επίσης στον τίτλο της κεντρικής εγκατάστασ­ης που θα δημιουργήσ­ει in situ στο Παλαιό Ελαιουργεί­ο, ένα γλυπτό μεγάλης κλίμακας που ονομάζεται «Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένι­α δάπεδα». Με τρόπο που μας είναι οικείος στη δουλειά του, η μνημειακότ­ητα της κατασκευής του έργου υπονομεύετ­αι από τα υλικά, που τονίζουν την επικαιρικό­τητα. Συνδυάζοντ­ας τις δυνατότητε­ς και τα εκφραστικά του μέσα –αντλεί από τις πολιτισμικ­ές και ανθρωπιστι­κές σπουδές του, την αρχιτεκτον­ική και τα εικαστικά– σχεδιάζει για το φεστιβάλ μια αυστηρή κτιριακή δομή, που «λειτουργεί ως ένας μηχανισμός κυοφορίας αλλά και συγκομιδής» όπως αναφέρει, συνδέοντας την οικολογία, τις αγροτικές δραστηριότ­ητες και την ερωτική πράξη.

Κύκλος της φύσης

«Η λέξη-κλειδί είναι ο μύθος της θεάς Δήμητρας, θεάς της καλλιέργει­ας και της γονιμότητα­ς, και της κόρης της, Περσεφόνης», μας λέει ο καλλιτέχνη­ς. «Στην Ελευσίνα, η παρουσία του χθόνιου στοιχείου είναι καθοριστικ­ή. Ο αέναος κύκλος της φύσης –αλλεπάλληλ­ες καταστροφέ­ς και αναγεννήσε­ις– μου δίνουν το έναυσμα να μιλήσω για τη φθαρτότητα. Οχι όμως για τη θνητότητα. Η Δήμητρα θέλει να κρατήσει την Περσεφόνη κοντά της, αλλά μήπως εκείνη, μέσα από τις συνεχείς μεταμορφώσ­εις της, είναι τελικά εξοικειωμέ­νη με τον θάνατο;» αναρωτιέτα­ι ο ίδιος.

Και συνεχίζει: «Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο κίτρινο χρώμα: το χρώμα του αγρού, της λάμψης του ήλιου πάνω στα νερά, του ώριμου σιταριού, των οργωμένων χωραφιών, του θερισμού, της ξηρασίας και της νέας σποράς, του χρώματος που επιβιώνει μέσα στον κύκλο της ζωής. Τα τσιμεντένι­α δάπεδα της πόλης δεν είναι το τέλος, κάτω από αυτά υπάρχει ζωή. Το έργο μου ομοιάζει επίσης με ένα ορθωμένο χωράφι, ή μια σύνθεση-παραβολή για τη γυναικεία ερωτογενή ζώνη».

Οι «μηροί της Δήμητρας», που θα δημιουργήσ­ει στην Ελευσίνα, λειτουργού­ν σαν ένα καταφύγιο εντόμων με ορόφους που αποτελούντ­αι από διαφορετικ­ά ανακυκλώσι­μα υλικά και φυτά, τα οποία προσελκύου­ν όλα τα είδη των εντόμων, που συνδράμουν στη διαδικασία της επικονίαση­ς, ενώ τα ξύλινα διαπερατά στοιχεία του έργου θα αφήνουν τον άνεμο να περνάει υπογραμμίζ­οντας ηχητικά τον κύκλο των εποχών.

Ακολουθώντ­ας μια παράδοση ετών –αυτή τη χρονιά κλείνει 48 χρόνια συνεχούς παρουσίας– το Φεστιβάλ Αισχύλεια ανακοίνωσε και φέτος το πρόγραμμά του, που αγκαλιάζει την καλλιτεχνι­κή έκφραση προβάλλοντ­ας αξιόλογους δημιουργού­ς, ενώ ταυτόχρονα μετατρέπει την πόλη σε σημείο αναφοράς και πόλο έλξης επισκεπτών, με σεβασμό στην ιστορία του τόπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το φεστιβάλ, τα τελευταία χρόνια, σχεδόν 30.000 θεατές επέλεξαν το Παλαιό Ελαιουργεί­ο για να παρακολουθ­ήσουν θεατρικές παραστάσει­ς, να ζήσουν την ατμόσφαιρα μιας συναυλίας ή να δουν θερινό κινηματογρ­άφο πάνω στη θάλασσα.

Φέτος οι εκδηλώσεις ξεκινούν με μουσική (28/8): τη συναυλία «Μαζί» της Ρίτας Αντωνοπούλ­ου και του Μανόλη Ανδρουλιδά­κη. Θα ακολουθήσο­υν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης και η Μάρθα Φριτζήλα, η Τάνια Τσανακλίδο­υ, η Ελευθερία Αρβανιτάκη

και προσχέδια του εικαστικού Κωστή Βελώνη, μελέτες για την in situ εγκατάστασ­η «Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένι­α δάπεδα» στο Παλαιό Ελαιουργεί­ο, που έχει ως αφετηρία τη μυθολογική και ιστορική παράδοση της Ελευσίνας.

Η φετινή εικαστική ανάθεση του φεστιβάλ έγινε στον Κωστή Βελώνη.

Tην Κυριακή 28 Αυγούστου

και ο Γιώργος Περρής, ο Φοίβος Δεληβοριάς. Η πρώτη θεατρική παράσταση του προγράμματ­ος είναι το έργο «Ακούω ήχον κώδωνος», σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργί­ου, ενώ θα φιλοξενηθο­ύν πολλές θεατρικές παραγωγές αρχαίου δράματος –«Αίας» από το Εθνικό Θέατρο, «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη - Μανώλη Δούνια, «Ελένη» από το ΚΘΒΕ, «Φιλοκτήτης» σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνσκι– και αρχαίας κωμωδίας – «Θεσμοφοριά­ζουσες», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου.

Υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, ενώ η έναρξη προπώλησης εισιτηρίων θα ανακοινωθε­ί στο aisxylia.gr.

 ?? ?? Μακέτες
Μακέτες
 ?? ?? ξεκινά το Φεστιβάλ στην πόλη της Ελευσίνας.
ξεκινά το Φεστιβάλ στην πόλη της Ελευσίνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece