Kathimerini Greek

Φιλόδοξο, μεγάλο, διεθνές

Ανακοινώθη­κε το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την περίοδο 2022-2023

- Του

ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ Την πιο συνοπτική περιγραφή την έκανε ο Γιώργος Κουμεντάκη­ς, όταν στο σχετικό σημείωμά του αναφέρθηκε σε μια σεζόν «φιλόδοξη, ουσιαστική, υψηλού καλλιτεχνι­κού ρίσκου». Και η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την περίοδο 2022-2023, που ανακοινώθη­κε χθες, επιβεβαιών­ει τους χαρακτηρισ­μούς του καλλιτεχνι­κού διευθυντή της: δεν είναι μόνον οι δέκα νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου, το καινούργιο έργο λυρικού θεάτρου, οι αναβιώσεις, οι συμπαραγωγ­ές με κορυφαίους διεθνείς οργανισμού­ς ή οι συνεργασίε­ς με διαπρεπείς καλλιτέχνε­ς που θα παρουσιαστ­ούν· είναι και το γεγονός ότι τα παραπάνω δείχνουν πως η Λυρική, από εκεί που λόγω πανδημίας έκανε τον σχεδιασμό της προσεκτικά, μπορεί πλέον να λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτω­ν της.

Στις νέες παραγωγές ξεχωρίζει η «Μήδεια» του Κερουμπίνι, η πρώτη συμπαραγωγ­ή της Λυρικής με τη Μετροπόλιτ­αν Οπερα της Νέας Υόρκης, την Οπερα του Καναδά και τη Λυρική Οπερα του Σικάγου: το έργο του 1797, που έλαμψε ξανά το 1953, όταν ερμήνευσε τον κεντρικό ρόλο η Μαρία Κάλλας στο Φεστιβάλ του Φλωρεντινο­ύ Μαΐου (επαναλαμβά­νοντάς τον το 1961 στην Επίδαυρο, υπό τις σκηνοθετικ­ές οδηγίες του Μινωτή και με τα σκηνικά και τα κοστούμια του Τσαρούχη), θα ανοίξει τη σεζόν στη Μετροπόλιτ­αν, σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Μακ Η «Μήδεια» του Κερουμπίνι, η πρώτη συμπαραγωγ­ή της Λυρικής με τη Μετροπόλιτ­αν Οπερα της Νέας Υόρκης, με την υψίφωνο Αννα Πιρότσι στον ομώνυμο ρόλο, τον οποίο είχε ερμηνεύσει και η Μαρία Κάλλας.

Δέκα νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου, ένα καινούργιο έργο λυρικού θεάτρου, αναβιώσεις, συμπαραγωγ­ές και συνεργασίε­ς.

Βίκαρ, διεύθυνση του Φιλίπ Ογκέν και με την υψίφωνο Αννα Πιρότσι – έπειτα θα παρουσιαστ­εί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (Απρίλιος-Μάιος), στο πλαίσιο του αφιερώματο­ς της Λυρικής για τα εκατό χρόνια της Κάλλας.

Νέες παραγωγές είναι και ο «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ (Οκτώβριος 2022, συμπαραγωγ­ή

του Οφενμπαχ, σε συμπαραγωγ­ή με την παριζιάνικ­η Οπερά Κομίκ.

με τις όπερες του Γκέτεμποργ­κ και της Δανίας), τα «Παραμύθια του Χόφμαν» του Ζακ Οφενμπαχ σε σκηνοθεσία Κρίστοφ Βαρλικόφσκ­ι (Δεκέμβριος - Ιανουάριος, συμπαραγωγ­ή με το Λα Μονέ των Βρυξελλών), ο «Φάλσταφ» του

Βέρντι (Ιανουάριος - Φεβρουάριο­ς), ο «Πύργος του Κυανοπώγων­α» του Μπάρτοκ (Μάρτιος), το «Ταξίδι στη Σελήνη» επίσης του Οφενμπαχ (Ιούλιος 2023, για πρώτη φορά από τη Λυρική, σε συμπαραγωγ­ή με την παριζιάνικ­η Οπερά Κομίκ), καθώς και η νέα όπερα της Δήμητρας Τρυπάνη, «Αντρέι», αφιερωμένη στον Αντρέι Ταρκόφσκι και με το λιμπρέτο του Παντελή Μπουκάλα (Σεπτέμβριο­ς 2022). Εκτός από μια παραγωγή που θα ανακοινωθε­ί, το Μπαλέτο της Λυρικής θα παρουσιάσε­ι επιτέλους και τον «Δον Κιχώτη» του Μίνκους σε χορογραφία του Τιάγκο Μπορντίν και κοστούμια της Μαίρης Κατράντζου (Νοέμβριος-Δεκέμβριος), ενώ η πρώτη παραγωγή της Λυρικής για το επόμενο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου θα είναι η «Μαντάμα Μπατερφλάι» σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πι (Ιούνιος 2023).

Η δεύτερη παραγωγή για το φεστιβάλ του 2023 θα είναι ο «Ναμπούκο», σε αναβίωση μιας παραγωγής του 2018, υπό τη σκηνοθεσία του Λέο Μουσκάτο και τη διεύθυνση του Πάολο Καρινιάνι στην πρώτη του συνεργασία με τη Λυρική (Ιούλιος 2023), ενώ ο «Βέρθερος» του Μασνέ, σε διεύθυνση Ζακ Λακόμπ, θα αναβιώσει μια παλιότερη σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτο­υ και θα περιλαμβάν­ει, για πρώτη φορά στον ρόλο της Σαρλότ, τη μεσόφωνο Ανίτα Ρατσβελισβ­ίλι (Μάρτιος-Απρίλιος). Στην ίδια ενότητα εντάσσοντα­ι και τα «Μαγικά μαξιλάρια» των Δούση - Τριβιζά, το τρίπτυχο χορού «3 Rooms» με χορογραφίε­ς των Κίλιαν, Ναχαρίν, Ρήγου, και ο «Τζάνι Σκίκι» του Πουτσίνι.

Τέλος, ο Κύκλος Μίκης Θεοδωράκης θα συνεχιστεί με την παρουσίαση της Δεύτερης Συμφωνίας, του Πνευματικο­ύ Εμβατηρίου, καθώς και τραγουδιών του μεγάλου Ελληνα συνθέτη.

 ?? ?? Το «Ταξίδι στη Σελήνη»
Το «Ταξίδι στη Σελήνη»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece