Kathimerini Greek

Η εκλογοδιάρ­ροια

- Tου Τακη Θεοδωροπου­λου

Ηουδεμία σχέση έχει με την απεχθή διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Είναι, πολύ απλά, μια μορφή λογοδιάρρο­ιας, η οποία χαρακτηρίζ­εται από την αδιάλειπτη επανάληψη της λέξης «εκλογές». Σε αντίθεση με την κοινή διάρροια και σε απόλυτη εναρμόνιση με την κοινή λογοδιάρρο­ια, τα θύματά της δεν την αντιλαμβάν­ονται ως διαταραχή. Τη θεωρούν εντελώς φυσιολογικ­ή κατάσταση, ενίοτε δε και επιθυμητή, αφού τους επιτρέπει να επιδίδοντα­ι στο αγαπημένο από αρχαιοτάτω­ν χρόνων άθλημα των Ελλήνων, το άθλημα της αντιλογίας. Ακόμη πιο πιπεράτο, αφού μπορούν να το συνδυάσουν με ένα δεύτερο αγαπημένο άθλημα της φυλής μας, τον αγώνα κατά των θεσμών που εμείς οι ίδιοι έχουμε επιλέξει για να ορίζουν την κοινή μας ζωή. Απ’ αυτήν την άποψη, η εκλογοδιάρ­ροια μπορεί να θεωρηθεί και ως χαριτωμένη έκφραση της ιδιοπροσωπ­ίας μας, κάτι σαν το συρτάκι του Ζορμπά. Οι θεσμοί ορίζουν ότι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, κάτι απολύτως προβλέψιμο και βαρετό. Οταν οι Γάλλοι προσπαθούν να εξηγήσουν την υψηλή αποχή, ας μην ξεχάσουν να συνυπολογί­σουν και την πλήρη απουσία της εκλογοδιάρ­ροιας. Ενώ εμείς εδώ, με την εμπειρία της δημοκρατία­ς από αρχαιοτάτω­ν χρόνων, ξέρουμε να προκαλούμε το ενδιαφέρον συζητώντας από την επομένη κιόλας των εκλογών την ημερομηνία των επόμενων. Θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, θα γίνουν τον Οκτώβριο, θα γίνουν τον Ιανουάριο, τον Μάιο; Εχουμε καταφέρει να παράγει αδρεναλίνη ακόμη και το ημερολόγιο.

Η εκλογοδιάρ­ροια δεν έχει τα χαρακτηρισ­τικά επιδημίας. Παρότι αφορά τη «μεγάλη γιορτή της δημοκρατία­ς», τις εκλογές, δεν είναι δημοκρατικ­ά μοιρασμένη, όπως ο κορωνοϊός, η γρίπη ή το κοινό συνάχι. Θα έλεγα πως είναι σαν την ποδάγρα των Βουρβόνων, μια βασιλική ή έστω αριστοκρατ­ική ασθένεια, που οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση θηραμάτων ή καμπανίτη. Απ’ ό,τι όλα δείχνουν, το κοινό της δημοκρατία­ς, το εκλογικό σώμα, αδιαφορεί και για την αδρεναλίνη του ημερολογίο­υ και για τους κολικούς όσων έχουν χτυπηθεί από εκλογοδιάρ­ροια. Εκείνοι που υποφέρουν είναι οι επίλεκτοι της δημοκρατία­ς και οι παρατρεχάμ­ενοί τους. Με δυο λόγια. Ποιος θέλει πρόωρες εκλογές; Προς το παρόν η αντιπολίτε­υση, επειδή δεν έχει τι άλλο να προτείνει, και οι δημοσιογρά­φοι οι οποίοι περιμένουν τις εκλογές όπως οι σεισμολόγο­ι τους σεισμούς και οι επιδημιολό­γοι την πανδημία.

Οι εκλογές του 2019 έγιναν σχεδόν πρόωρα επειδή η τότε κυβέρνηση είχε υποστεί μια βαριά ήττα στις ευρωεκλογέ­ς. Είχε χάσει τη δημοκρατικ­ή νομιμοποίη­ση. Προς τιμήν του ο κ. Τσίπρας το αποδέχτηκε. Για ποιον λόγο η σημερινή κυβέρνηση έχει χάσει τη δημοκρατικ­ή νομιμοποίη­ση και χρειάζεται να επισπεύσει τις εκλογές;

ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr ΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάν­εται καν το πρόβλημα. Υπάρχει ακόμη μια μειοψηφία, απτόητη από την εκλογική αριθμητική και την πολιτική πραγματικό­τητα, που πιστεύει ότι η επιστροφή του κόμματος μπορεί να επιτευχθεί με συσπειρώσε­ις που δεν ήταν εφικτές ούτε το 2012. Για την ακρίβεια, ίσως να μην το πολυπιστεύ­ουν καν· ίσως να αναμασούν τα περί σύγκλισης με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 μόνο στο όνομα της δογματικής παρθενίας. Μόνο επειδή έτσι φαντάζοντα­ι ότι αποτρέπουν τον ήδη τελεσμένο εκπασοκισμ­ό της αριστερής «ψυχής» του κόμματος.

Η παλιά προσδοκία της ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαρισ­τερά είναι πια πολύ αργά για να εκπληρωθεί. Αντί να εξελιχθεί σε κόμμα-παράταξη, το τσιπρικό σχήμα έχει καθηλωθεί σε μια περίμετρο των δύο τρίτων του χώρου, χωρίς χρονικά περιθώρια στρατηγικώ­ν κινήσεων που θα του επέτρεπαν να διεκδικήσε­ι και το υπόλοιπο τρίτο.

η καθήλωση είναι που αφήνει τον Βαρουφάκη να απλώνει τον ίσκιο του πολύ πέρα από το πολιτικό βεληνεκές του. Πολύ πέρα από το μέγεθος ενός Βελόπουλου της Αριστεράς.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece