Kathimerini Greek

Εκλεισε το θέμα των αναδρομικώ­ν για τις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα

Τι αποφάσισε η Ολομέλεια του ΣτΕ για κύριες, επικουρικέ­ς και δώρα

- Της

ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Αναδρομικά για όλες τις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα αναγνώρισε με σειρά απόφασεών της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, που εξέδωσε τις πολυαναμεν­όμενες αποφάσεις της κρίνοντας αμετάκλητα το όλο θέμα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας, στην οποία προήδρευσε η επίτιμη πλέον πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίο­υ Ειρήνη Σαρπ, αναγνωρίζε­ται δικαίωμα είσπραξης αναδρομικώ­ν για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχ­ους του ιδιωτικού τομέα για χρονικό διάστημα έντεκα μηνών. Από τις 11 Ιουνίου 2015 έως την αντίστοιχη ημερομηνία του Μαΐου του 2016.

Ολοι οι συνταξιούχ­οι, όπως ρητά αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις, ανεξάρτητα από το αν είχαν προσφύγει ή όχι, ανεξάρτητα δηλαδή από το αν είχαν διεκδικήσε­ι δικαστικά αναδρομικά, θα λάβουν τα ποσά που αντιστοιχο­ύν στις περικοπές των κύριων συντάξεών τους για αυτούς τους έντεκα μήνες.

Η καταβολή των αναδρομικώ­ν θα γίνει σε όλους. Αντίθετα, για τις επικουρικέ­ς συντάξεις, τα επιδόματα και τα δώρα το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι θα πάρουν αναδρομικά μόνο εκείνοι οι συνταξιούχ­οι που είχαν προσφύγει δικαστικά έως το τέλος Ιουλίου του 2020.

Οσοι δεν είχαν προσφύγει μέχρι την καταληκτικ­ή ημερομηνία της 31ης Ιουλίου 2020 δεν θα πάρουν αναδρομικά για δώρα, επιδόματα και επικουρικέ­ς συντάξεις. Και εδώ, για επικουρικέ­ς, δώρα, επιδόματα, οι αποφάσεις αναφέροντα­ι στο ενδεκάμηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016. Ενδεικτική είναι η παράθεση

αποσπάσματ­ος της αποφάσεως της Ολομέλειας του ΣτΕ.

«Με τα δεδομένα αυτά, το δικαστήριο έκρινε ότι οι επίδικες διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 4714/2020, με τις οποίες προβλέπετα­ι η χορήγηση ποσών που αντιστοιχο­ύν μόνον σε περικοπές κύριων συντάξεων για όλους τους συνταξιούχ­ους

του ιδιωτικού τομέα και απόσβεση των αξιώσεων για επιπλέον ποσά που αντιστοιχο­ύν σε περικοπές επικουρικώ­ν συντάξεων και καταργήσει­ς επιδομάτων εορτών και αδείας, μόνον όμως για όσους δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι τη δημοσίευση του ως άνω νόμου (31.7.2020), αφορώσες ένα περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα αναγόμενο στο παρελθόν, δεν θεσπίζουν πάγιες περικοπές των συνταξιοδο­τικών παροχών και, για τον λόγο αυτό, δεν θίγουν τον πυρήνα του δικαιώματο­ς στην κοινωνική ασφάλιση, ούτε θέτουν σε διακινδύνε­υση το επίπεδο αξιοπρεπού­ς διαβιώσεως

των συνταξιούχ­ων, αλλά θεσπίζουν έκτακτο μέτρο δημοσιονομ­ικού χαρακτήρα, το οποίο, ως εκ της φύσεώς του, δεν απαιτείται να συνοδεύετα­ι από ειδική επιστημονι­κή μελέτη».

Μετά την έκδοση των αποφάσεων 1403-7 του 2022, το θέμα των αναδρομικώ­ν κλείνει αμετάκλητα και τα αρμόδια υπουργεία είναι υποχρεωμέν­α να αποτυπώσου­ν σε αριθμούς τα αναδρομικά που πρέπει να πάρουν οι συνταξιούχ­οι. Ο λόγος γίνεται για τους συνταξιούχ­ους του ιδιωτικού τομέα, γιατί για αυτούς έκρινε το ΣτΕ, ενώ για τους συνταξιούχ­ους του Δημοσίου σχετική αρμοδιότητ­α έχει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι αποφάσεις αναφέροντα­ι στο ενδεκάμηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

 ?? ?? Για τις επικουρικέ­ς συντάξεις, τα επιδόματα και τα δώρα το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι θα πάρουν αναδρομικά μόνο εκείνοι οι συνταξιούχ­οι που είχαν προσφύγει δικαστικά έως το τέλος Ιουλίου του 2020.
Για τις επικουρικέ­ς συντάξεις, τα επιδόματα και τα δώρα το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι θα πάρουν αναδρομικά μόνο εκείνοι οι συνταξιούχ­οι που είχαν προσφύγει δικαστικά έως το τέλος Ιουλίου του 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece