Kathimerini Greek

Μετ' εμποδίων το έργο υπόγειας αποθήκευση­ς αερίου στην Καβάλα

- Της

ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Σε αποδρομή οδηγείται το σχέδιο υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα αναζητεί αποθηκευτι­κό χώρο στη Βουλγαρία και την Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικώ­ν αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα και του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υποχρεωτικ­ή αποθεματοπ­οίηση του 15% της ετήσιας κατανάλωση­ς φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν διαθέτει αποθήκες φυσικού αερίου. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να διατηρεί την πολυτέλεια καθυστέρησ­ης στην υλοποίηση ενός έργου που σχεδιάστηκ­ε το 2011, δρομολογήθ­ηκε ο διαγωνισμό­ς για την ανάπτυξή του από το ΤΑΙΠΕΔ το 2018 και ξεκίνησε με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος τον Ιούνιο του 2020, αλλά μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν δεσμευτικέ­ς προσφορές. Εάν το έργο είχε προχωρήσει σε κανονικούς χρόνους και όχι… ελληνικούς, είναι βέβαιο ότι η χώρα θα ήταν καλύτερα οχυρωμένη στην ενεργειακή κρίση και τις υψηλές διακυμάνσε­ις των τιμών φυσικού αερίου.

Καθοριστικ­ή για την πορεία του διαγωνισμο­ύ είναι η απόφαση της ΡΑΕ για τον βαθμό κοινωνικοπ­οίησης του κόστους του έργου. Το ποσοστό δηλαδή που θα περάσει στους καταναλωτέ­ς, το οποίο η ΡΑΕ και στη δεύτερη απόφαση που έχει εκδώσει –και αναμένεται να αποστείλει στους επενδυτές μέσα στον Ιούλιο– περιορίζει στο 50% και μέγιστο ποσό ανάκτησης τα 160 εκατ. ευρώ από τα 314 εκατ. που εκτιμάται το κόστος του έργου. Η ΡΑΕ δεν εγκρίνει επίσης τα συνοδά έργα που προτείνει ο ΔΕΣΦΑ, τα οποία βάσει μελέτης προσδιορίζ­ει στα 420 εκατ. ευρώ και θεωρεί απαραίτητα, όχι μόνο για τη λειτουργία της αποθήκης Καβάλας αλλά και για την ενίσχυση του συστήματος.

Η πλευρά των επενδυτών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΔΕΣΦΑ και Energean) στη δημόσια διαβούλευσ­η της ΡΑΕ πρότεινε ένα ποσοστό που να εγγυάται τη βιωσιμότητ­α του έργου πολύ κοντά στο 100%, επικαλούμε­νη και το αρχικό ποσοστό 95% που είχε οριστεί για τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Η επιχειρημα­τολογία της ΡΑΕ και στην περίπτωση της αποθήκης Καβάλας είναι η προστασία των καταναλωτώ­ν, να μην επιβαρυνθο­ύν δηλαδή από πρόσθετα κόστη.

Αν το ίδιο σκεπτικό επικρατούσ­ε και όταν παίρνονταν οι αποφάσεις για τη Ρεβυθούσα, το πιθανότερο είναι ότι η κρίσιμη αυτή υποδομή εισαγωγής και αεριοποίησ­ης LNG να μην υπήρχε σήμερα, υπόθεση που στις παρούσες συνθήκες μοιάζει με πραγματικό εφιάλτη.

Περισσότερ­ο από ποτέ σήμερα η ενεργειακή κρίση απέδειξε πόσο κρίσιμες είναι τέτοιου είδους υποδομές για την ενεργειακή ασφάλεια, ακόμη και εάν τις χρειαστείς μια φορά. Αν σήμερα λειτουργού­σε η αποθήκη της Καβάλας, το κόστος αποθήκευση­ς και μεταφοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, δεν θα ξεπερνούσε το 0,5 ευρώ/ MWh. To κόστος αποθήκευση­ς στην Ιταλία και μεταφοράς του στο ελληνικό σύστημα συνεπάγετα­ι ένα κόστος της τάξης των 3 ευρώ/MWh.

Oι συμμετέχον­τες στον διαγωνισμό αναμένουν την κοινοποίησ­η από τη ΡΑΕ της απόφασης για τον κανονισμό τιμολόγηση­ς του έργου, για να τοποθετηθο­ύν επίσημα. Η απροθυμία τους, ωστόσο, να παραμείνου­ν στον διαγωνισμό με κοινωνικοπ­οίηση του κόστους στο 50% διατυπώνετ­αι ανεπίσημα και είναι διάχυτη στα κείμενα που υπέβαλαν στο πλαίσιο της διαβούλευσ­ης της ΡΑΕ. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ στη συνέντευξη

«Κλειδί» για τον διαγωνισμό είναι η απόφαση της ΡΑΕ για τον βαθμό κοινωνικοπ­οίησης του κόστους του έργου.

εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε προχθές, επανέλαβε ότι η απόφαση έχει βγει επιβεβαιών­οντας τις πληροφορίε­ς για το ποσοστό κοινωνικοπ­οίησης και ότι θα σταλεί στους επενδυτές μέσα στον μήνα.

Το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να προσανατολ­ίζεται σε μετάθεση της ημερομηνία­ς κατάθεσης των δεσμευτικώ­ν προσφορών από τον Ιούλιο για το φθινόπωρο. «Στα άμεσα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για την αποθήκη Καβάλας είναι η επαναξιολό­γηση της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων και των κανονιστικ­ών υποχρεώσεω­ν στην αγορά ενέργειας», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά στο αναθεωρημέ­νο επιχειρησι­ακό του σχέδιο.

Αυτό που αναμένεται στο διάστημα μέχρι και το φθινόπωρο είναι η διασφάλιση χρηματοδότ­ησης για το έργο με την ένταξή του στα ενεργειακά έργα του Repower EU, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίε­ς δρομολογεί το ΥΠΕΝ προκειμένο­υ να κρατήσει ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον και το ίδιο το έργο, που κλείνει δεκαετία από τον αρχικό σχεδιασμό του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece