Kathimerini Greek

Στις 6 Ιουλίου η δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμ­ογής στην ηλεκτρική ενέργεια

-

Η ρήτρα αναπροσαρμ­ογής δεν θα αποτελέσει αντικείμεν­ο πιλοτικής δίκης (εκδίκασης δηλαδή μια κι έξω) από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η τριμελής επιτροπή του ανωτάτου δικαστηρίο­υ που αποφασίζει πότε ένα θέμα γενικότερο­υ ενδιαφέρον­τος, όπως στην προκειμένη περίπτωση η ρήτρα αναπροσαρμ­ογής, πρέπει να απασχολήσε­ι την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, έκρινε ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο.

Η απόφαση της επιτροπής έχει ως συνέπεια να εκδικαστεί κανονικά στις 6 Ιουλίου η αίτηση που έχουν καταθέσει καταναλωτι­κές οργανώσεις (ΙΝΚΑ και άλλες) κατά της ρήτρας, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, εκπροσωπών­τας το σύνολο των δικηγορικώ­ν συλλόγων όλης

της χώρας, έχει ταχθεί κατά της ρήτρας. Το αίτημα για πιλοτική δίκη, που τελικά δεν θα γίνει, είχε υποβληθεί από τη ΔΕΗ.

Μετά την εκδίκαση στις 6 Ιουλίου, η απόφαση του δικαστηρίο­υ θα παραγάγει αποτελέσμα­τα και θα λύσει το θέμα για όλους τους καταναλωτέ­ς.

Η αρμόδια τριμελής επιτροπή του Αρείου Πάγου απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ να υπάρξει πιλοτική δίκη για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής στην ηλεκτρική ενέργεια, που αφορά χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους

οποίους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Ο Αρειος Πάγος συντάχθηκε με τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικώ­ν συλλόγων και του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Αθηνών.

Η ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής, που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτέ­ς ηλεκτρικής ενέργειας, να εκδικαστεί σε πιλοτική δίκη, έτσι ώστε να μη βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικέ­ς αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.

Ειδικότερα, αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έχει χαρακτηρίσ­ει τη ρήτρα αναπροσαρμ­ογής ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπών­τας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικώ­ν

συλλόγων της χώρας, και όπως έχει επισημαίνε­ι η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς, χωρίς προηγούμεν­η ειδοποίηση των καταναλωτώ­ν.

Κατά τον κ. Βερβεσό, η ρήτρα στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μια υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθε­ί στο ελληνικό δίκαιο.

Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτι­κές οργανώσεις –το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτώ­ν Ελλάδος– ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος, το οποίο λόγω της ενεργειακή­ς κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

ΙΩΆΝΝΆ ΜΆΝΔΡΟΥ

Ο Αρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα για πιλοτική δίκη που είχε υποβληθεί από τη ΔΕΗ.

 ?? ?? Η ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής, που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτέ­ς ηλεκτρικής ενέργειας, να εκδικαστεί σε πιλοτική δίκη, έτσι ώστε να μη βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικέ­ς αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.
Η ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής, που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτέ­ς ηλεκτρικής ενέργειας, να εκδικαστεί σε πιλοτική δίκη, έτσι ώστε να μη βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικέ­ς αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece