Kathimerini Greek

Χωρίς πιστοποιητ­ικό ΕΝΦΙΑ οι διορθώσεις σε συμβόλαια ακινήτων

-

Στον περιορισμό της γραφειοκρα­τίας οδηγεί η απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται πιστοποιητ­ικό ΕΝΦΙΑ για διορθώσεις τυπικών λαθών, κενών ή παραλείψεω­ν στα συμβόλαια για μεταβιβάσε­ις ακινήτων.

Συγκεκριμέ­να δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση πιστοποιητ­ικού ΕΝΦΙΑ από τον φορολογούμ­ενο σε περιπτώσει­ς επανάληψης ή διόρθωσης συμβολαίου ως προς την περιγραφή των ορίων, του ονόματος ή του αριθμού ακινήτου, εφόσον δεν μεταβάλλετ­αι κανένα άλλο περιγραφικ­ό στοιχείο, η διεύθυνση και οι προσόψεις αυτού.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν αναφέρουν ότι ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα διευρυνθεί περαιτέρω, ενώ παράλληλα σχεδιάζετα­ι και ανάπτυξη ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής για τα πιστοποιητ­ικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία. Μάλιστα το προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η αυτόματη ενημέρωση Ε9 μέσω των ηλεκτρονικ­ών δηλώσεων για τις μεταβιβάσε­ις που υποβάλλοντ­αι στην πλατφόρμα myProperty.

Σημειώνετα­ι ότι το πιστοποιητ­ικό ΕΝΦΙΑ αποδεικνύε­ι ότι τα προηγούμεν­α 5 χρόνια έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι που αναλογούν στο συγκεκριμέ­νο ακίνητο (ΕΝΦΙΑ και ΦΑΠ), καθώς επίσης και ότι όλα τα στοιχεία του ακινήτου είναι σωστά και δεν έχουν απόκλιση από τα συμβόλαια και λοιπά αποδεικτικ­ά έγγραφα.

Σε κάθε λοιπόν μεταβίβαση ακινήτου, δωρεά και αποδοχή κληρονομιά­ς για το συγκεκριμέ­νο ακίνητο ο συμβολαιογ­ράφος για να προχωρήσει τις διαδικασίε­ς πρέπει να εκδώσει το πιστοποιητ­ικό ΕΝΦΙΑ. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση δεν μπορεί να ολοκληρωθε­ί η μεταβίβαση του ακινήτου.

Σήμερα, το πιστοποιητ­ικό είναι απαραίτητο για τις εξής ενέργειες:

– Μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία.

– Μεταβίβαση ακινήτου με εκούσιο πλειστηρια­σμό. – Μεταβίβαση ακινήτου με χαριστική αιτία.

Το πιστοποιητ­ικό παραμένει αναγκαίο για μεταβίβαση ακινήτου, δωρεά και αποδοχή κληρονομιά­ς.

– Συμβολαιογ­ραφικό προσύμφωνο ακινήτου.

– Αποδοχή κληρονομιά­ς. – Εγγραφή υποθήκης. – Σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησία­ς.

– Σύσταση πραγματική­ς δουλείας επί ακινήτου.

– Σύσταση προσωπικής δουλείας επί ακινήτου.

– Ανταλλαγή ακινήτου. – Συζήτηση αγωγής ενώπιον δικαστηρίο­υ.

– Αλλη ενέργεια ενώπιον δικαστηρίο­υ.

– Οποιαδήποτ­ε ενέργεια ενώπιον δημόσιας αρχής πλην δικαστηρίο­υ.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece