Kathimerini Greek

Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση τέλους επιτηδεύμα­τος

-

Σταδιακά βήματα για το «κούρεμα» ή την κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος κάνει η κυβέρνηση, με στόχο να τονώσει ελευθέρους επαγγελματ­ίες και μικρές επιχειρήσε­ις.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι απαλλασσόμ­ενοι (όπως για παράδειγμα οι αγρότες) από το τέλος επιτηδεύμα­τος, από το οποίο η κυβέρνηση εισπράττει ετησίως το ποσό των 350 εκατ. ευρώ. Στη λίστα των απαλλασσομ­ένων αλλά υπό προϋποθέσε­ις εισέρχοντα­ι και οι καλλιτέχνε­ς.

Διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την ολική απαλλαγή για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 από την καταβολή του τέλους επιτηδεύμα­τος σε καλλιτέχνε­ς και χειροτέχνε­ς οι οποίοι είχαν κλείσει τα βιβλία τους από την έναρξη της οικονομική­ς κρίσης (1.1.2010) έως την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίο­υ, εφόσον προβούν εκ νέου σε έναρξη επιτηδεύμα­τος.

Παράλληλα προβλέπετα­ι μερική απαλλαγή για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 από το τέλος επιτηδεύμα­τος για όσους έχουν ενεργή δραστηριότ­ητα σε έναν από τους ΚΑΔ καλλιτεχνώ­ν - χειροτεχνώ­ν, οι οποίοι θα καθοριστού­ν με κοινή υπουργική απόφαση. Συγκεκριμέ­να, για τους ανωτέρω περιορίζετ­αι το τέλος από τα 650 ευρώ στα 400 ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικώ­ν αναφέρουν ότι όλα εξαρτώνται από τον δημοσιονομ­ικό χώρο, επισημαίνο­ντας ότι σε πρώτη φάση η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς για όλους (ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχ­ους και δημοσίους υπαλλήλους). Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» από το 2023 και μετά.

Η κατάργηση-μείωση συστήνεται

και από τις Βρυξέλλες, που υποστηρίζο­υν την επανεξέτασ­ή του, καθώς θα μπορούσε να βελτιώσει τη δομή της φορολογική­ς επιβάρυνση­ς των αυτοαπασχο­λουμένων, να ενθαρρύνει την εθελοντική φορολογική συμμόρφωση και να στηρίξει τις επενδύσεις.

Συγκεκριμέ­να αναφέρουν ότι: «Για τους μεμονωμένο­υς επιχειρημα­τίες, η Ελλάδα εφαρμόζει ετήσιο τέλος ύψους 650 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν παράγουν κέρδη ή όχι και πέραν του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων και άλλων φόρων.

Για ποιες κατηγορίες καλλιτεχνώ­ν καταργείτα­ι και για ποιες μειώνεται στα 400 ευρώ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλούς πραγματικο­ύς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς για τις επιχειρήσε­ις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως εμπόδιο για την είσοδο στην αγορά νέων επιχειρήσε­ων».

Το τέλος σήμερα διαμορφώνε­ται σε 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικο­ύς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες.

ΠΡ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece