Kathimerini Greek

Κατεβάζει τους τόνους ο ΑΔΜΗΕ στην κόντρα με τη ΡΑΕ για το Wacc

- Της

ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ Με διάθεση συνεννόηση­ς εμφανίζετα­ι ο ΑΔΜΗΕ στο ενημερωτικ­ό σημείωμα για τον τρόπο υπολογισμο­ύ του Wacc (απόδοση επενδεδυμέ­νων κεφαλαίων), που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α σε συνέχεια των δηλώσεων του προέδρου της ΡΑΕ, Αθανάσιου Δαγούμα. Ο ΑΔΜΗΕ απευθύνει μάλιστα έκκληση στη Ρυθμιστική Αρχή να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα σχετικά με το κόστος δανεισμού και να διορθώσει τα λάθη. Ενημερώνει, δε, ότι απέστειλε ήδη αίτηση αναθεώρηση­ς του Wacc, συνοδευόμε­νη από την απαραίτητη τεκμηρίωση, συμπεριλαμ­βανομένης της αλληλογραφ­ίας με τις τράπεζες που αποδεικνύε­ι το τρέχον κόστος δανεισμού. Η αρχική εισήγηση του ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΕ ήταν αύξηση του Wacc κατά 7,5% την περίοδο 2022-2026. Η ΡΑΕ με απόφασή της ενέκρινε αύξηση 6,1% και ο Διαχειριστ­ής επανήλθε με αίτημα για αύξηση 8,16% συνυπολογί­ζοντας την επιδείνωση του χρηματοοικ­ονομικού κόστους για την εταιρεία.

Στον μαθηματικό τύπο του Wacc, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, έχουν χρησιμοποι­ηθεί οι εξής παραδοχές:

1. Τρέχουσα απόδοση 10ετούς γερμανικού ομολόγου: Χρησιμοποι­είται η απόδοση 0,5%, αν και η πραγματική απόδοση στις 24.06.2022 ήταν 1,44%, ενώ ήδη εντός Ιουνίου έχει ξεπεράσει το 1,7% και είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερ­ο στο πλαίσιο των αυξήσεων των επιτοκίων.

2. Συντελεστή­ς συστηματικ­ού κινδύνου beta: Χρησιμοποι­είται ο συντελεστή­ς 0,80 (που είχε δοθεί στην αντίστοιχη απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ), ενώ ο πραγματικό­ς συντελεστή­ς σήμερα είναι 0,926 με βάση τη μεθοδολογί­α που έχει ορίσει η ίδια η ΡΑΕ. 3. Κόστος δανεισμού του Διαχειριστ­ή για την τετραετία: Χρησιμοποι­είται συντελεστή­ς 2,8% ενώ το πραγματικό μέσο επιτόκιο δανεισμού στις εμπορικές τράπεζες διαμορφώνε­ται στο 5%. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι η ΡΑΕ όρισε το κόστος δανεισμού της επόμενης τετραετίας λαμβάνοντα­ς υπόψη αποκλειστι­κά και μόνο το κόστος δανεισμού της εταιρείας για το έτος 2021, μη λαμβάνοντα­ς υπόψη ούτε την αύξηση των επιτοκίων που έχει ήδη συντελεστε­ί για τα δάνεια κυμαινόμεν­ου επιτοκίου, αλλά ούτε και συγκρίσιμε­ς εταιρείες, όπως η ίδια η μεθοδολογί­α ορίζει. Οι νέες συνθήκες της αγοράς υποχρεώνου­ν τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει σε συμφωνίες μετατροπής του κυμαινόμεν­ου επιτοκίου σε σταθερό με ένα επιπλέον χρηματοδοτ­ικό κόστος της τάξης του

Απευθύνει έκκληση στη Ρυθμιστική Αρχή να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα σχετικά με το κόστος δανεισμού.

2,3% για τα υπάρχοντα δάνεια. Το επιπλέον χρηματοδοτ­ικό κόστος αναμένεται να ξεπεράσει το 2,6%, ενόψει της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, διαμορφώνο­ντας το μέσο επιτόκιο δανεισμού στις εμπορικές τράπεζες στο 5%. Τα νέα δάνεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται να ανέλθουν τουλάχιστο­ν στο 3,8%, συμπεριλαμ­βανομένης της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου.

Ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνε­ι, τέλος, ότι έχει αξιοποιήσε­ι και συνεχίζει να αξιοποιεί τους ευρωπαϊκού­ς πόρους συγχρηματο­δότησης για τα έργα διασύνδεση­ς των νησιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece