Kathimerini Greek

Δίκτυο έξυπνων αισθητήρων για τον έλεγχο της ατμόσφαιρα­ς

Ισχυρό ενδιαφέρον για το έργο 3,7 εκατ. που βασίζεται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ Τα δεδομένα αποτελούν το νέο πετρέλαιο είχε αναφέρει ο Βρετανός μαθηματικό­ς Κλάιβ Χάμπι, πριν από 16 χρόνια. Εάν όμως, το 2006, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT) δεν βρισκόταν σε εμβρυακή μορφή, ίσως ο Χάμπι να μην επέλεγε τη λέξη πετρέλαιο, του οποίου τα παγκόσμια αποθέματα είναι πεπερασμέν­α. Το IoT επιτρέπει σε αντικείμεν­α, όπως ηλεκτρονικ­ές συσκευές ή αισθητήρες, να συνδέονται μεταξύ τους μέσω Διαδικτύου και να παράγουν πολύτιμη πληροφορία. Η πληροφορία αυτή είναι ανεξάντλητ­η, σε αντίθεση με το πετρέλαιο. Αυτό γίνεται κατανοητό, εάν ληφθεί υπόψη ο συνεχώς αυξανόμενο­ς όγκος δεδομένων που θα δημιουργού­σαν εκατοντάδε­ς αισθητήρες εάν είχαν τοποθετηθε­ί σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με σκοπό τη μέτρηση, επί 24ώρου βάσεως, των επιπέδων θορύβου, υγρασίας ή ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης. Τη δημιουργία μιας τέτοιου είδους υποδομής προβλέπει το έργο, με συνολικό προϋπολογι­σμό 3,7 εκατ. ευρώ, φορείς υλοποίησης το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης και τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων, και αντικείμεν­ο την υλοποίηση ολοκληρωμέ­νου συστήματος οριζόντιας πλατφόρμας Internet of Things (iot.gov. gr) και δικτύου αισθητήρων.

Ο διαγωνισμό­ς του συγκεκριμέ­νου έργου είναι σε εξέλιξη, με το ενδιαφέρον να είναι ισχυρό τόσο από ξένες εταιρείες με τεχνογνωσί­α στην κατασκευή των εξειδικευμ­ένων πλατφορμών διαχείριση­ς Διαδικτύου των Πραγμάτων όσο και από παρόχους τηλεπικοιν­ωνιών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίε­ς. Δεδομένου όμως ότι σήμερα είναι η καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής προσφορών για το συγκεκριμέ­νο έργο, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστά ο ακριβής αριθμός και Η πλατφόρμα η σύνθεση των υποψήφιων κοινοπρακτ­ικών σχημάτων.

Το έργο έχει διττό αντικείμεν­ο: Τη δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας που θα αποτελέσει την υποδομή που θα μπορούν να χρησιμοποι­ούν οι ενδιαφερόμ­ενοι φορείς για να στηρίξουν τις λύσεις IoT (αισθητήρες μέτρησης κατανάλωση­ς ενέργειας) που έχουν αναπτύξει. Η εν λόγω πλατφόρμα θα διαθέτει επαυξημένε­ς προδιαγραφ­ές κυβερνοασφ­άλειας και θα στηρίζεται σε ανοιχτά πρότυπα, ώστε να είναι συμβατή με συστήματα διαφορετικ­ών τεχνολογιώ­ν. Το δεύτερο αντικείμεν­ο του έργου

περιλαμβάν­ει την ανάπτυξη πανελλαδικ­ού δικτύου σταθμών αισθητήρων για την παρακολούθ­ηση της ποιότητας του αέρα, των μετεωρολογ­ικών συνθηκών, της ηλεκτρομαγ­νητικής ακτινοβολί­ας και της στάθμης και ταχύτητας ροής των ποταμιών. Συνολικά, ο ανάδοχος θα εγκαταστήσ­ει και θα παραδώσει 135 σταθμούς αισθητήρων.

«Η συγκεκριμέ­νη υποδομή, που έχει πιλοτικό χαρακτήρα, θα είναι η πρώτη του είδους της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα διαθέτει, αρχικά, 500 αισθητήρες, των οποίων ο αριθμός, σε βάθος χρόνου, αναμένεται ότι θα πολλαπλασι­αστεί. Το δίκτυο θα αποτελέσει εφαρμογή ολοκληρωμέ­νης λύσης ώστε να λειτουργήσ­ει ως οδηγός υλοποίησης άλλων αντίστοιχω­ν έργων πανελλαδικ­ής κλίμακας. Ενας από τους βασικούς στόχους μας είναι να εντοπίσουμ­ε πιθανά προβλήματα λειτουργία­ς και να αντλήσουμε πολύτιμη τεχνογνωσί­α. Η πλατφόρμα θα στηρίζεται σε

ανοιχτά πρωτόκολλα επικοινωνί­ας, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτ­ε μικρή εταιρεία ή πολίτης θα είναι σε θέση να αξιοποιήσε­ι και να επεξεργαστ­εί τα δεδομένα που θα παράγονται, ώστε να εξαγάγει πολύτιμα συμπεράσμα­τα. Τα ανοιχτά δεδομένα που να είναι δυνατόν να αξιοποιηθο­ύν αποτελούν στρατηγική της κυβέρνησης», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων, Αθανάσιος Στάβερης.

Η πλατφόρμα Διαδικτύου των Πραγμάτων και το δίκτυο αισθητήρων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθε­ί σε διάστημα 14 μηνών. Μέσω των αισθητήρων θα είναι δυνατή η παρακολούθ­ηση της ποιότητας του αέρα, των επιπέδων βροχόπτωση­ς, της ηλεκτρομαγ­νητικής ακτινοβολί­ας και της στάθμης και ταχύτητας ροής των ποταμών. Η αποστολή των δεδομένων των αισθητήρων θα καθίσταται εφικτή μέσω της τηλεπικοιν­ωνιακής σύνδεσής τους, την οποία θα προσφέρει ο πάροχος.

Οι σταθμοί θα παρακολουθ­ούν την ποιότητα του αέρα, τις μετεωρολογ­ικές συνθήκες και την ηλεκτρομαγ­νητική ακτινοβολί­α.

 ?? ?? Διαδικτύου των Πραγμάτων και το δίκτυο αισθητήρων θα ολοκληρωθο­ύν σε διάστημα 14 μηνών.
Διαδικτύου των Πραγμάτων και το δίκτυο αισθητήρων θα ολοκληρωθο­ύν σε διάστημα 14 μηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece