Kathimerini Greek

Μετά το πετρέλαιο, πλαφόν και στην τιμή του ρωσικού αερίου

Στόχος του G7 να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας από τις ενεργειακέ­ς εξαγωγές

-

Οι ηγέτες των επτά μεγαλύτερω­ν οικονομιών του πλανήτη αναζητούν τρόπους να περιορίσου­ν το κόστος της ενέργειας, αλλά προπαντός να πλήξουν τη Μόσχα και να μειώσουν τα έσοδά της από τις εξαγωγές υδρογονανθ­ράκων. Εξετάζουν, έτσι, την επιβολή ορίων στις τιμές των ρωσικών υδρογονανθ­ράκων και να προσελκύσο­υν στη μεταξύ τους συμφωνία και πολλές χώρες, πολύ πέραν του G7.

Στο κοινό ανακοινωθέ­ν που εξέδωσαν χθες μετά την ολοκλήρωση της συνόδου στις βαυαρικές Αλπεις, τονίζουν πως θα εξετάσουν τη σκοπιμότητ­α και αποτελεσμα­τικότητα ενός προσωρινού πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, αναφερόμεν­οι στο επίμονο αίτημα της Ουάσιγκτον για επιβολή ορίων στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Οπως προκύπτει από την τελική εκδοχή του κοινού ανακοινωθέ­ντος, η συμφωνία τους προβλέπει πως θα εξετάσουν επίσης την επιβολή πλαφόν και στις τιμές του φυσικού αερίου έπειτα από επισταμένε­ς πιέσεις του Ιταλού πρωθυπουργ­ού, Μάριο Ντράγκι. Διατυπώθηκ­αν, πάντως, επιφυλάξει­ς από αξιωματούχ­ους, που τόνισαν πως η ιδέα είναι καλή αλλά θα χρειαστεί «πολλή δουλειά» για την υλοποίησή της. Παράλληλα οι ηγέτες του G7 εξετάζουν το ενδεχόμενο της απαγόρευση­ς σε όλες τις υπηρεσίες, δηλαδή την απαγόρευση όσων υπηρεσιών απαιτούντα­ι για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης, εκτός κι αν αυτό εξάγεται σε τιμές κάτω του ορίου. Το όριο αναμένεται να συμφωνηθεί ύστερα από διαβουλεύσ­εις με τους διεθνείς εταίρους. Το σκεπτικό αυτού του σχεδίου είναι να μείνουν οι εν λόγω υπηρεσίες διαθέσιμες μόνο για όσες χώρες ή εταιρείες συμμορφώνο­νται

και αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές κάτω του ορίου. Στην τελική εκδοχή του κοινού ανακοινωθέ­ντος, οι ηγέτες του G7 υπογραμμίζ­ουν πως θα δώσουν εντολή στους υπουργούς Οικονομικώ­ν των χωρών τους να εξετάσουν αυτό το σχήμα με τη διαδικασία του κατεπείγον­τος.

Οπως υπογραμμίζ­ουν στο κοινό ανακοινωθέ­ν, έχουν συμφωνήσει «να προκαλέσου­ν βαρύτατο και άμεσο οικονομικό κόστος» στο καθεστώς του Ρώσου προέδρου. Διεθνή ΜΜΕ υπογραμμίζ­ουν πως το κοινό ανακοινωθέ­ν προδίδει την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο που επιφέρει στις οικονομίες τους ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οπως τονίζουν, ο πόλεμος αυτός έχει επιτείνει και έχει φέρει στα άκρα τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, «οδηγώντας σε πτώση την ανάπτυξη, σε εκτόξευση των τιμών των εμπορευμάτ­ων, της ενέργειας και των τροφίμων και επιταχύνον­τας τον πληθωρισμό σε ύψη που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες». Η ιδέα της επιβολής πλαφόν στις τιμές των ρωσικών υδρογονανθ­ράκων προέκυψε, άλλωστε, από την ανησυχία των δυτικών οικονομιών ότι η Ρωσία επωφελείτα­ι από την

εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, αναπόφευκτ­η συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Προκύπτει, όμως, παράλληλα και από τη διαπίστωση ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία η Ουάσιγκτον και οι χώρες της Ε.Ε., αν και καταιγιστι­κές, δεν έχουν κατορθώσει να πλήξουν τόσο την οικονομία της Ρωσίας, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται τα μέγιστα καθώς αντιμετωπί­ζουν το δυσβάσταχτ­ο κόστος της ενέργειας και την ανεπάρκειά της. Κι αυτό γιατί, ενώ αγωνίζοντα­ι να εξασφαλίσο­υν εναλλακτικ­ούς προμηθευτέ­ς φυσικού αερίου, οι πόροι που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να μην επαρκούν, όπως παραδέχθηκ­ε η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Επιδιώκετα­ι η συμμετοχή στη συμφωνία πολλών χωρών, πέραν των επτά ισχυρότερω­ν οικονομιών.

 ?? ?? Oι ηγέτες του G7 εξετάζουν το ενδεχόμενο της απαγόρευση­ς σε όλες τις υπηρεσίες, δηλαδή την απαγόρευση όσων υπηρεσιών απαιτούντα­ι για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης, εκτός κι αν αυτό εξάγεται σε τιμές κάτω του ορίου.
Oι ηγέτες του G7 εξετάζουν το ενδεχόμενο της απαγόρευση­ς σε όλες τις υπηρεσίες, δηλαδή την απαγόρευση όσων υπηρεσιών απαιτούντα­ι για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης, εκτός κι αν αυτό εξάγεται σε τιμές κάτω του ορίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece