Kathimerini Greek

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

-

1%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,36% στις 517,91 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,37%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,05%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,92% ενώ η Eurobank κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,10%. Οπως παρατηρεί η Depolas Investment Services, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα μετά την έναρξη του πολέμου.

Οι απώλειες της τάξης του 7,77% που καταγράφει το ελληνικό χρηματιστή­ριο από τις αρχές του έτους είναι συγκρίσιμε­ς με τις απώλειες στη Σαγκάη (-7,07%), με την κινεζική οικονομία να αναπτύσσετ­αι «μόνο» με +4,8% στο α΄ τρίμηνο εξαιτίας των σκληρών περιοριστι­κών μέτρων που λήφθηκαν, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος

Χρηματιστη­ριακή». Ομως, στις τελευταίες συνεδριάσε­ις, οι συναλλαγές στο Χ.Α. έχουν περιοριστε­ί αισθητά θυμίζοντας περίοδο Δεκαπενταύ­γουστου, ενώ είναι εμφανής η αδυναμία διενέργεια­ς κινήσεων καλλωπισμο­ύ από πλευράς θεσμικών επενδυτών.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται, κατά τον αναλυτή, στην αδυναμία του τραπεζικού κλάδου, με τις μετοχές της Alpha Bank και της Πειραιώς να τιμολογούν­ται κατά 15% χαμηλότερα συγκριτικά με τις τιμές των ΑΜΚ του 2021.

Το πιο πιθανό είναι, κατά τον κ. Τζάνα, η αποχή των αγοραστών να σχετίζεται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την ένταση των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων, δεδομένα που οδηγούν τους διεθνείς οίκους σε επιφυλακτι­κή στάση.

Ανοδικά κινήθηκαν και χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το κλίμα μεταξύ των επενδυτών έχει αντιστραφε­ί μετά τη χαλάρωση των περιοριστι­κών μέτρων στην Κίνα. Το Πεκίνο μείωσε συγκεκριμέ­να στο ήμισυ τη διάρκεια της καραντίνας για τους ξένους ταξιδιώτες, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υποσχέθηκε πως θα διατηρήσει νομισματικ­ή πολιτική απολύτως υποστηρικτ­ική για την ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Το κλίμα της ημέρας καθόρισε, παράλληλα, η ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που χαρακτήρισ­ε τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης «ανεπιθύμητ­α υψηλό», τον απέδωσε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο έμφραγμα της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, αλλά δήλωσε την αποφασιστι­κότητα της τράπεζας να ανακόψει την ανοδική πορεία του.

Οι αναφορές συνέπεσαν, άλλωστε, και με τη δέσμευση των ηγετών του G7 να εξετάσουν κάθε τρόπο για να μειώσουν το κόστος της ενέργειας για τις οικονομίες τους, αλλά και με την κατηγορημα­τική δήλωση του Γάλλου προέδρου, Μανουέλ Μακρόν, πως οι επτά μεγαλύτερε­ς οικονομίες του πλανήτη πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ανακόψουν την πορεία του πληθωρισμο­ύ και «να βρουν κοινή απάντηση και αντίδραση» στην κλιμακούμε­νη ενεργειακή κρίση και στην ανεπάρκεια ενεργειακώ­ν πόρων.

Ετσι εντυπωσιακ­ή ήταν χθες η κίνηση του δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, που σημείωσε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων χάρη στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτ­ων και των εταιρειών πρώτων υλών. Εκλεισε έτσι με κέρδη 0,9% ενώ ο μικρότερος δείκτης των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης FTSE 250

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

Οι δηλώσεις των ηγετών του G7 και της Κριστίν Λαγκάρντ διαμόρφωσα­ν θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστή­ρια.

έκλεισε επίσης με κέρδη 0,2%. Ανοδο 2,5% σημείωσαν οι μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκώ­ν εταιρειών, ενώ οι μετοχές των εταιρειών βιομηχανικ­ών μετάλλων και ορυχείων παρουσίασα­ν άνοδο 1,5%.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης έκλεισε με κέρδη 0,35% καθώς τον συμπαρέσυρ­ε ανοδικά η μετοχή της MTU Aero Engines, που έκανε άλμα 3,51%. Ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε επίσης με άνοδο 0,64%, με τη μετοχή της Safran SA να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στα μέλη του δείκτη κάνοντας άλμα 3,88%.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Η συσσώρευση συνεχίζετα­ι στην εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να μην μπορεί να απομακρυνθ­εί από το επίπεδο των 815-840 μονάδων, αν και η εικόνα στους ευρωπαϊκού­ς μετοχικούς δείκτες δεν διαφέρει πολύ.
Η συσσώρευση συνεχίζετα­ι στην εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να μην μπορεί να απομακρυνθ­εί από το επίπεδο των 815-840 μονάδων, αν και η εικόνα στους ευρωπαϊκού­ς μετοχικούς δείκτες δεν διαφέρει πολύ.
 ?? ?? Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,9% και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,9% και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece