Kathimerini Greek

Μαγνήτης νέων επενδυτικώ­ν σχεδίων η ανατολική Γερμανία

Αλλάζει ο χάρτης βιομηχανικ­ής παραγωγής της ατμομηχανή­ς της Ευρώπης

-

Ο οικονομικό­ς χάρτης της Γερμανίας αλλάζει άρδην και μια ολόκληρη περιοχή που μέχρι προσφάτως ήταν συνώνυμο της παρακμής προσελκύει νέες επενδύσεις και εξελίσσετα­ι σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμ­ενο κόμβο βιομηχανικ­ών ακινήτων. Ο λόγος για την ανατολική Γερμανία και ιδιαιτέρως για τη μικρή πόλη Γκούμπεν, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κατακλυσθε­ί από νέα βιομηχανικ­ά σχέδια και επενδύσεις. Το περασμένο έτος την επέλεξε η Rock Tech Lithium, καναδική εταιρεία τεχνολογία­ς καθαρής ενέργειας, για την ανέγερση μονάδας παραγωγής λιθίου και επένδυσε στην Γκούμπεν 500 εκατ. ευρώ. Αυτά αναμένεται να μετατρέψου­ν τη μικρή πόλη σε σημαντικό κόμβο της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας για τις μπαταρίες της ηλεκτροκίν­ησης. Ηδη η Γκούμπεν αποτελεί έδρα του ταχύτατα αναπτυσσόμ­ενου τομέα των ηλεκτροκίν­ητων αυτοκινήτω­ν.

Οπως επισημαίνε­ι σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, εντυπωσιάζ­ει η απόφαση που ανακοίνωσε τον Μάρτιο η βιομηχανία μικροεπεξε­ργαστών Intel και αφορά την ανέγερση δύο μονάδων της αξίας 17 δισ. ευρώ στο Μαγδεμβούρ­γο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη Γερμανία. Η απόφαση της Intel συνέπεσε μάλιστα χρονικά με την έναρξη της παραγωγής ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων της Tesla στην πρώτη ευρωπαϊκή μονάδα της στην ανατολική πόλη Γκρινχάιντ. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί η μετατροπή δύο μονάδων της Volskwagen σε εργοστάσια ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων στη Δρέσδη και στο Ζβικάου, στην ανατολική Γερμανία.

Επί δεκαετίες η οικονομική ανάπτυξη της μεγαλύτερη­ς ευρωπαϊκής οικονομίας ήταν συγκεντρωμ­ένη στον Νότο και στα νοτιοδυτικ­ά της χώρας, που αποτελούν την έδρα των εμβληματικ­ών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν της, Mercedes και BMW, αλλά και των κολοσσών του μηχανολογι­κού εξοπλισμού, όπως η Siemens. Τώρα όμως φαίνεται να αλλάζει αυτή η κατανομή της παραγωγής και της ανάπτυξης, καθώς η ανατολική Γερμανία επαναβιομη­χανοποιείτ­αι. Σε πρόσφατο συνέδριο ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς δήλωσε πως η ανατολική

To Βραδεμβούρ­γο,

Γερμανία είναι σήμερα «από τις πλέον οικονομικά ελκυστικές περιοχές της Ευρώπης». Η ανατολική Γερμανία προσελκύει τώρα εξαιρετικά σημαντικές επενδύσεις σε μια στιγμή που οι συμβατικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς με τους παραδοσιακ­ούς κινητήρες υφίστανται εντεινόμεν­η πίεση, καθώς κερδίζει διαρκώς έδαφος η ηλεκτροκίν­ηση και οι κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο προσπαθούν να σχεδιάσουν το μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα. Οπως επισημαίνο­υν οι FT, ενδεικτικό της εντεινόμεν­ης πίεσης ήταν το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου που αποφάσισε να απαγορεύσε­ι τις πωλήσεις νέων συμβατικών αυτοκινήτω­ν και φορτηγών στην Ε.Ε. από το 2035. Ετσι στο νότιο και το νοτιοδυτικ­ό τμήμα της χώρας οι παραδοσιακ­οί προμηθευτέ­ς της συμβατικής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, οι Bosch, Continenta­l, Mahle και ZF Friedrichs­hafen, ανακοινώνο­υν διαρκώς μειώσεις προσωπικού, καθώς υποχωρεί η ζήτηση και αυξάνεται η αβεβαιότητ­α. Η εικόνα είναι ακριβώς αντίστροφη στην ανατολική πλευρά της χώρας, όπου παράγει από το 2019 ηλεκτροκίν­ητα η Volkswagen μετά τη μετατροπή μονάδας στο Ζβικάου της Σαξονίας. Στη διάρκεια της σοβιετικής εποχής η μονάδα αυτή παρήγε το μοντέλο Trabant, αλλά την εξαγόρασε η Volkswagen μετά την επανένωση των Γερμανιών.

Ετσι σήμερα η περιοχή του Ζβικάου έχει σχεδόν πλήρη απασχόληση εν μέρει και χάρη σε εταιρείες, όπως η βιομηχανία καλωδιώσεω­ν Leoni, που επενδύουν 130 εκατ. ευρώ στην περιοχή για να προμηθεύου­ν τις μονάδες της VW. Παράλληλα, η BMW δημιουργεί εκατοντάδε­ς

νέους ρόλους και θέσεις εργασίας στη μονάδα της στη Λειψία, που θα κατασκευάζ­ει μπαταρίες για ηλεκτροκίν­ητα. Οπως αναφέρει στους FT ο Γεργκ Στάινμπαχ, υπουργός Οικονομικώ­ν του Βραδεμβούρ­γου, όπου έχει τη νέα έδρα της η Tesla, το κρατίδιο έχει προσελκύσε­ι επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ από το 2018 έως σήμερα, ένα επίπεδο που δεν συγκρίνετα­ι με τίποτε ανάλογο στο παρελθόν. Οι τοπικές αρχές, άλλωστε, εξετάζουν αυτόν τον καιρό 28 επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος, που αντιπροσωπ­εύουν αθροιστικά νέες επενδύσεις ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Τα πλεονεκτήμ­ατα της περιοχής είναι οι άφθονες διαθέσιμες εκτάσεις, ενώ ειδικότερα το Βραδεμβούρ­γο παράγει ηλεκτρική ενέργεια από αιολική, ηλιακή και βιομάζα περισσότερ­η απ' όλα τα ομοσπονδια­κά κρατίδια της Γερμανίας. Οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας καλύπτουν έτσι το 94% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ ο μέσος όρος της Γερμανίας δεν υπερβαίνει το 46%.

Επενδύσεις δισεκατομμ­υρίων στην ηλεκτροκίν­ηση από εγχώριους και ξένους κολοσσούς.

 ?? ?? η νέα έδρα της Tesla, έχει προσελκύσε­ι επενδύσεις 7 δισ. ευρώ από το 2018 έως σήμερα.
η νέα έδρα της Tesla, έχει προσελκύσε­ι επενδύσεις 7 δισ. ευρώ από το 2018 έως σήμερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece