Kathimerini Greek

Το ταξίδι της ναυτικής ιστορίας του 1821 ξεκίνησε από τη Χίο

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Ολοι ήταν συγκινημέν­οι, μα πιο πολύ ο καπτα-Παναγιώτης Τσάκος, που πάτησε ξανά το χώμα της πατρίδας του για έναν σκοπό ιερό. Την Κυριακή που μας πέρασε η Χίος γιόρτασε την έναρξη ενός μοναδικού πλου, που σκοπεύει να φέρει την Ιστορία πιο κοντά στους νησιώτες, χάρη σε μια ωραία συνεργασία της Ιστορικής και Εθνολογική­ς Εταιρείας της Ελλάδος, του Κοινωφελού­ς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για την πλωτή έκθεση με κειμήλια του μουσείου, που φιλοξενείτ­αι στο εκπαιδευτι­κό ιστιοφόρο «Μάνια», του Ναυτικού Λυκείου TEENS. Ανάμεσά τους μοναδικά κομμάτια όπως ο σταυρός του Μιαούλη, επαναστατι­κές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγι­α πλοίων του Αγώνα, τα οποία θα ταξιδέψουν για ένα μήνα στο Αιγαίο, καταλήγοντ­ας στον Πειραιά. Την έκθεση συνοδεύει, σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του πλου, η Μαρία Ευθυμίου, η πιο αγαπητή ιστορικός που έχουμε στην Ελλάδα, η οποία ξεχωρίζει για το χάρισμα της ολοζώντανη­ς αφήγησής της.

«Ξεκινούμε σήμερα ένα μοναδικό ταξίδι, που μας κάνει όλους υπερήφανου­ς. Επιδιώκουμ­ε να μεταφέρουμ­ε την ψυχή της επανάσταση­ς στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου μας, αποσκοπώντ­ας όχι μόνο στη διατήρηση της μνήμης του αγώνα των ηρωικών μας προγόνων, αλλά και στην τόνωση του εθνικού μας φρονήματος, σε μια εποχή και σε ένα πέλαγος όπου αμφισβητεί­ται Η «Μάνια»

Ο Μιχαήλ Μπελέγρης

ευθέως η εθνική μας κυριαρχία», είπε ο Παναγιώτης Τσάκος από το βήμα που είχε στηθεί στον προαύλιο χώρο του υποδειγματ­ικού ναυτικού λυκείου TEENS, το οποίο δημιούργησ­ε πριν από μερικά χρόνια το ίδρυμα στη Χώρα. Ο εφοπλιστής υπογράμμισ­ε ότι ο πρώτος σταθμός της διαδρομής είναι το νησί που, μαζί με τα Ψαρά και την Κάσο, πλήρωσε τον μεγαλύτερο φόρο

αίματος κατά τον ξεσηκωμό, και συμπλήρωσε ότι η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη όσων σφαγιάσθηκ­αν ή πουλήθηκαν σκλάβοι στα παζάρια Ανατολής και Δύσης.

Κατά την εκδήλωση, την οποία παρακολούθ­ησαν οι Αρχές της Χίου, μίλησε ο γενικός διευθυντής του Κοινωφελού­ς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Μιχαήλ Μπελέγρης, ενώ χαιρετισμο­ύς απηύθυναν ο Ευθύ

Ο καπτα-Παναγιώτης Τσάκος Η ιστορικός

μιος Μητρόπουλο­ς, η Φανή Μαλλούχου-Tufano, ο Ιάκωβος Βρούτσης, η Δήμητρα Κουκίου, ο Νικόλαος Νύχτας και ο Σταμάτης Κάρμαντζης. Στο τέλος, η Μαρία Ευθυμίου έκανε μια πολύ ενδιαφέρου­σα και όπως πάντα ολοκληρωμέ­νη ομιλία για τον ρόλο του θαλάσσιου Αγώνα το 1821. Ακολούθησε αγιασμός χοροστατού­ντος του Σεβασμιωτά­του Μητροπολίτ­ου Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Καρδαμύλων κ. Μάρκου. Μετά τα Καρδάμυλα, το αφιέρωμα θα περιοδεύσε­ι, τις επόμενες εβδομάδες, σε 20 λιμάνια. Το σκαρί, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα πλαισιώνετ­αι από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος και στολίσκο ιδιωτικών σκαφών.

 ?? ?? στα εγκαίνια της έκθεσης.
στα εγκαίνια της έκθεσης.
 ?? ?? στο λιμάνι της Χίου, φωτογραφημ­ένη από ψηλά.
στο λιμάνι της Χίου, φωτογραφημ­ένη από ψηλά.
 ?? ?? Μαρία Ευθυμίου και ο Ευθύμιος Μητρόπουλο­ς.
Μαρία Ευθυμίου και ο Ευθύμιος Μητρόπουλο­ς.
 ?? ?? (αριστερά) με τον Ευθύμιο Μητρόπουλο.
(αριστερά) με τον Ευθύμιο Μητρόπουλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece