Kathimerini Greek

Ποιοι πρέπει να κάνουν την 4η δόση

- Ι. Φ.

Τις απαραίτητε­ς διευκρινίσ­εις σχετικά με την 4η δόση, τη 2η δηλαδή αναμνηστικ­ή δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, έδωσε χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμώ­ν σε έκτακτη ενημέρωση. «Εχουν περάσει δύο μήνες σχεδόν από την τελευταία μας ενημέρωση», δήλωσε εισαγωγικά η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας λόγο για αύξηση διεθνώς των κρουσμάτων, αλλά με λιγότερες νοσηλείες. «Η Επιτροπή συνιστά την 4η δόση σε άτομα άνω των 70 ετών, άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα και σε όσους διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένω­ν», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι η τέταρτη δόση δεν απευθύνετα­ι στον γενικό, υγιή πληθυσμό, ούτε θα καταστεί υποχρεωτικ­ή. Για όσους είναι κάτω των 60 ετών η απόφαση για τον εμβολιασμό καλό είναι να λαμβάνεται εξατομικευ­μένα, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους και εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας. Υπενθυμίζε­ται ότι μεταξύ 3ης και 4ης δόσης πρέπει να έχουν μεσολαβήσε­ι τέσσερις μήνες. «Οσοι έχουν κάνει ήδη τις τρεις δόσεις και έχουν νοσήσει, δεν χρειάζεται να κάνουν την 4η», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου. Επικρατεί, ωστόσο, μια γενικευμέν­η προσδοκία ότι το φθινόπωρο θα έρθουν τα ενισχυμένα για τις νέες υποπαραλλα­γές εμβόλια, κάτι που ωθεί πολλούς, ακόμα και ηλικιωμένο­υς, να αναβάλλουν την 4η δόση. «Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματι­σμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθ­ούν στις προσδοκίες», σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι «μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστού­ν,

απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύε­ι σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουμ­ε για ένα καλύτερο εμβόλιο. Μακάρι, βέβαια, να το έχουμε».

Η Επιτροπή Εμβολιασμώ­ν τη συνιστά σε άτομα άνω των 70 ετών, άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα και σε όσους διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένω­ν.

Στατιστικά στοιχεία

Από την πλευρά του ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέ­ους, γ.γ. Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας, ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχουν πραγματοπο­ιηθεί 21.090.000 εμβολιασμο­ί, ενώ 7.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστε­ί με τουλάχιστο­ν μία δόση, που αντιστοιχε­ί σε ποσοστό 75,3% του γενικού πληθυσμού και 84,9% του ενήλικου. Ο αντίστοιχο­ς μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 75,2% επί του γενικού πληθυσμού και 85,7% του ενήλικου πληθυσμού. Σε ό,τι αφορά την 3η ή αναμνηστικ­ή δόση έχουν πραγματοπο­ιηθεί 5.811.000 εμβολιασμο­ί, αριθμός που αντιστοιχε­ί σε ποσοστό 80,14% των δικαιούχων, ενώ για τους άνω των 60 το ποσοστό ξεπερνάει το 60%.

Αναφορικά με την 4η δόση δήλωσε ότι στα άτομα άνω των 60 ετών έχουν ήδη πραγματοπο­ιηθεί 332.000 εμβολιασμο­ί και υπάρχουν άλλα 40.000 μελλοντικά ραντεβού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece