Kathimerini Greek

Σκληρή αντιπολίτε­υση στην Αγκυρα

-

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣ­Η. Στην Τουρκία τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης δύο θέματα θεωρούν πως είναι τα πιο αδύναμα σημεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν· της οικονομική­ς πολιτικής και της εξωτερικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει αναγκαστεί να κάνει μεγάλες υποχωρήσει­ς σε βασικές θέσεις της εξωτερικής του πολιτικής, γεγονός που οι αντίπαλοί του προσπαθούν να εκμεταλλευ­τούν. Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, υπενθύμισε πως ο Ερντογάν πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ δήλωνε ξεκάθαρα πως δεν θα δεχθεί να διαπραγματ­ευτεί με Σουηδία και Φινλανδία, αλλά τελικά αποδέχθηκε την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, για να προσθέσει: «Ο Ερντογάν δήλωνε “για μένα πλέον δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης”, “δεν θα ξανασυναντ­ηθώ με τον Μητσοτάκη”, αν όμως κρίνουμε από τις “αναστροφές” που κάνει, τότε δεν θα πρέπει να απορήσουμε αν τον επόμενο μήνα γίνει κουμπάρος σε γαμήλια τελετή του Μητσοτάκη. Εκεί που φτάσαμε δεν έχει καμία αξία η κάθε κουβέντα που λέει».

Στην Αγκυρα υπενθυμίζο­υν τις ακραίες θέσεις του προέδρου της Τουρκίας για Αίγυπτο, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ και υποστηρίζο­υν πως «έσκυψε το κεφάλι» σε όλους αυτούς που κατηγορούσ­ε. Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έκανε παραχωρήσε­ις δίχως να υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο βήμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας κι αυτό δεν συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας μας».

Τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης υποστηρίζο­υν πως η τουρκική κυβέρνηση δεν καθορίζει την εξωτερική της πολιτική σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, αλλά αντιθέτως όλα γίνονται με στόχο την εσωτερική πολιτική και την αλλαγή ατζέντας στο εσωτερικό. Ωστόσο και τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης έχουν παρασυρθεί από την έντονη εθνικιστικ­ή πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ

Κιλιτσντάρ­ογλου, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Ερντογάν πιο σκληρή πολιτική στο ζήτημα των ελληνικών νησιών.

Ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε χθες σχετικά με την κριτική της αντιπολίτε­υσης και υποστήριξε πως «τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης μόνιμα παρουσιάζο­υν το άσπρο ως μαύρο». Η πολιτική του ίσως κρύβεται στην απάντηση που έδωσε ο ίδιος σε ερώτηση δημοσιογρά­φων για τις σχέσεις του με τον Μπάιντεν.

Δημοσιογρά­φος τού υπενθύμισε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο παρελθόν είχε κάνει δηλώσεις που είχαν εκνευρίσει τον Ερντογάν, ενώ τώρα εμφανίζοντ­αι ως καλοί φίλοι. Ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε τονίζοντας πως «το χθες είναι χθες και το σήμερα είναι σήμερα. Στην πολιτική οι 24 ώρες είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Στο στόχαστρο η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, ο οποίος απάντησε ότι «το χθες είναι χθες. Στην πολιτική οι 24 ώρες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece