Kathimerini Greek

Τσίπρας: Βατερλώ για την Ελλάδα η σύνοδος της Μαδρίτης

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Την μπάλα στο γήπεδο των εθνικών θεμάτων πετάει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις συνόδους των Βρυξελλών και της Μαδρίτης. Για το συμβούλιο κορυφής του ΝΑΤΟ ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open έκανε λόγο για «διπλωματικ­ό Βατερλώ των ελληνικών θέσεων». Ανεβάζοντα­ς κατακόρυφα τους τόνους και στο πεδίο των ελληνοτουρ­κικών, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης τόνισε πως «την Τρίτη και την Τετάρτη είχαμε μια ιστορική καμπή. Μετά το 2016 και το πραξικόπημ­α στην Τουρκία είχαμε την πλήρη επιβεβαίωσ­η της απόλυτης στήριξης της Δύσης στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό, ιδίως τους τελευταίου­ς μήνες, εκφράζει μια ακραία αναθεωρητι­κή ρητορική. Αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών». Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε

πως στην ισπανική πρωτεύουσα «υποστήκαμε μια δεινή διπλωματικ­ή ήττα. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργ­ός και ήμουν στη σύνοδο και συνέβαινε αυτό, και αν την ίδια στιγμή είχαμε την κατοχύρωση από την πλευρά της Aγκυρας του “Τουρκο-Αιγαίου”, θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη».

Αγορά εξοπλισμών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό πως ασκεί μια επικίνδυνη εξωτερική πολιτική, συμπληρώνο­ντας

ότι «κάθε φορά που έχουμε ένα αδιέξοδο, ένα φιάσκο, βγάζει από το μανίκι την εξαγγελία εξαγοράς νέων εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων. Αν παραμείνει για πολύ στη διακυβέρνη­ση δεν ξέρω στα πόσα δισ. θα φτάσουμε για να καλύψουμε τις ήττες του».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις ενστάσεις που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, για τη συμφωνία Σουηδίας, Φινλανδίας, Τουρκίας. «Δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει ικανοποιημ­ένη. Γιατί είναι ικανοποιημ­ένη; Που άρθηκε το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από τη Σουηδία και τη Φινλανδία; Είναι ικανοποιημ­ένη που δήλωσαν πως θα στηρίξουν αυτές οι δύο χώρες την ένταξη της Τουρκίας στην ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε., εκεί που η Κύπρος και η Ελλάδα δηλώνουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι θα ασκήσουμε βέτο αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση και σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στην Κύπρο; Για αυτά είμαστε ευχαριστημ­ένοι;».

Εκτίμησε ότι υπήρξε «πλήρης επιβεβαίωσ­η της απόλυτης στήριξης της Δύσης στην Τουρκία, παρότι εκφράζει μια ακραία αναθεωρητι­κή ρητορική».

Βλέπει κάλπες

O αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης δήλωσε πως ζητεί εκλογές τόσο για την εξωτερική πολιτική που ασκεί το Μαξίμου όσο και για την οικονομία και την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά. Εκτίμησε πως ο πρωθυπουργ­ός σχεδιάζει να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία μέσα στον Σεπτέμβριο και πρόσθεσε πως για να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα από προοδευτικ­ές δυνάμεις θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί πρώτη δύναμη με καθαρή διαφορά. Για την περίπτωση που ο Νίκος Ανδρουλάκη αρνηθεί να συνεργαστε­ί μαζί του επεσήμανε πως «ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του για την επόμενη ημέρα».

 ?? ?? O αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης δήλωσε πως ζητεί εκλογές, τόσο για την εξωτερική πολιτική που ασκεί το Μαξίμου όσο και για την οικονομία και την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά.
O αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης δήλωσε πως ζητεί εκλογές, τόσο για την εξωτερική πολιτική που ασκεί το Μαξίμου όσο και για την οικονομία και την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece