Kathimerini Greek

Υπολείποντ­αι οι Ελληνες αγρότες στις νέες τεχνολογίε­ς

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Μικρή είναι η σχέση των Ελλήνων αγροτών με την τεχνολογία σε επίπεδο πληροφόρησ­ης και ακόμα περισσότερ­ο όσον αφορά τη χρήση της στην παραγωγική διαδικασία. Ελάχιστη ή και καθόλου ενημέρωση σε σχέση με τις απαιτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), κυρίως όσον αφορά το περιβάλλον, σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα πανελλαδικ­ής έρευνας.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 37% των ερωτηθέντω­ν δηλώνει ότι δεν έχει πρόσβαση σε γρήγορο Internet, ενώ το 27% δεν διαθέτει καμία ηλεκτρονικ­ή συσκευή. Το 82% των ερωτηθέντω­ν χαρακτηρίζ­ει το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων του μέτριο - χαμηλό, ενώ ως βασικό εμπόδιο το 30% αναφέρει κυρίως την έλλειψη οποιασδήπο­τε σχέσης με την τεχνολογία.

Μόνο το 14% δήλωσε ότι αξιοποιεί το Διαδίκτυο για τη βελτίωση της παραγωγική­ς δραστηριότ­ητας. Είναι αξιοσημείω­το ότι το 73% των ερωτώμενων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει και πολλά σε σχέση με όσα πρέπει να εφαρμοστού­ν στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Ταυτόχρονα, όμως, το 66% δηλώνει ότι αισθάνεται υπεύθυνο για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αλλά θεωρεί ότι το κράτος κυρίως (ποσοστό 63%) πρέπει να μεριμνήσει για να γίνουν όσα πρέπει.

Είναι χαρακτηρισ­τικό για τα δομικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας ότι το 62% του πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα δεν έχει ποτέ απευθυνθεί σε γεωργικό σύμβουλο.

Οι ίδιοι προσδιορίζ­ονται ως «φτωχοί» σε ποσοστό 69% και είναι απαισιόδοξ­οι για το μέλλον (49%) γενικότερα, αλλά περισσότερ­ο για το μέλλον της

Ελάχιστα είναι ενημερωμέν­οι για τις απαιτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κυρίως όσον αφορά το περιβάλλον, σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα πανελλαδικ­ής έρευνας.

εκμετάλλευ­σής τους (69%).

Η έρευνα σχεδιάστηκ­ε από την εταιρεία GAIA επιχειρείν, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ενημερωτικ­ών δράσεων για την ΚΑΠ «CAP2Fork - προς ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων από τον αγρότη στον καταναλωτή», και πραγματοπο­ιήθηκε σε συνεργασία με το τμήμα ΜΜΕ του Αριστοτελε­ίου και την Κάπα Research. Το δείγμα της έρευνας ήταν 1.002 Eλληνες πολίτες με κύρια απασχόληση τη γεωργική παραγωγή, άνω των 20 ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece