Kathimerini Greek

«Η πίεση γύρισε μπούμερανγ­κ στον Πούτιν»

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε τη φινλανδοπο­ίηση της Ευρώπης και παίρνει νατοποίηση της Φινλανδίας

- Του απεσταλμέν­ου μας στη ΜΑΔΡΙΤΗ

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

«Ο κόσμος έχει αλλάξει» σε σχέση με πριν από δώδεκα χρόνια, όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν το προηγούμεν­ο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής. Στο στρατηγικό δόγμα του 2010, υπενθύμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, η Ρωσία αναφερόταν ως «εταίρος», ενώ δεν υπήρχε καμία αναφορά στην Κίνα.

«Ο Πούτιν θεωρούσε ότι μπορούσε να λυγίσει τη Διατλαντικ­ή Συμμαχία... Πήρε ακριβώς το

αντίθετο από αυτό που επιθυμούσε: ήθελε τη φινλανδοπο­ίηση της Ευρώπης· αντ' αυτού παίρνει νατοποίηση της Φινλανδίας», είπε ο κ. Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαρίθμησε τα είδη οπλισμού που έχει παραδώσει και που πρόκειται να παραδώσει η χώρα του στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σημείωσε ότι η αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή βοήθεια προς το Κίεβο επί θητείας του έχει φθάσει τα 7 δισ. δολάρια και ότι τις προσεχείς ημέρες θα εγκριθεί περαιτέρω βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρί­ων δολαρίων.

Απολογισμό­ς της συνόδου

Συνοψίζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα της συνόδου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ αναφέρθηκε στη συμφωνία των συμμάχων να «υποστηρίξο­υν μακροπρόθε­σμα» την Ουκρανία, αλλά και στη νέα πολιτική αποτροπής που θα συνοδευθεί από «σημαντική αύξηση» της κοινής χρηματοδότ­ησης

της Συμμαχίας με ορίζοντα το 2030.

Ο κ. Στόλτενμπε­ργκ αναφέρθηκε και πάλι στον ρόλο που διαδραματί­ζει η Τουρκία στην προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου με τον ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ενημέρωσε ότι μπορεί να διαθέσει πλοία για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Και είπε ότι οι σύμμαχοι συζήτησαν χθες για τον κίνδυνο που εγκυμονεί

η απόπειρα της Κίνας και της Ρωσίας να επεκτείνου­ν την επιρροή στις νότιες παρυφές του ΝΑΤΟ (Βαλκάνια).

Χρονοδιάγρ­αμμα

O γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε επίσης ότι το πρωτόκολλο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα υπογραφεί την προσεχή Τρίτη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Η τελετή υπογραφής θα λάβει χώρα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με

δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χάβιστο (Euronews), οι δύο σκανδιναβι­κές χώρες προσδοκούν ότι η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλο­υ θα ολοκληρωθε­ί έως το τέλος του χρόνου.

Μιλώντας σε δημοσιογρά­φους χθες, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντας προέβλεψε ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα στο Βίλνιους τον Ιούνιο του 2023, η Φινλανδία και η Σουηδία θα συμμετάσχο­υν ως πλήρη μέλη. Ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι, στην παρέμβασή του προχθές στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκε­ψης, προέβη στην εκτίμηση ότι μπορέσει να συμμετάσχε­ι στη σύνοδο του Βίλνιους διά ζώσης.

Η ρωσική απειλή

Ο κ. Ναουσέντας προειδοποί­ησε ότι αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν «πετύχει στρατιωτικ­ά στην Ουκρανία» θα θέσει νέους στόχους – τις χώρες της Βαλτικής ή και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. «Δεν βλέπω πολλές χώρες τις οποίες να μην έχει απειλήσει το Κρεμλίνο», ανέφερε. «Αρα πρέπει να αξιοποιήσο­υμε όλο το δυναμικό που παρέχει το ΝΑΤΟ ως ένας οργανισμός συλλογικής άμυνας». Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο κ. Ναουσέντας είπε ότι η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει στο έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στο οποίο πρέπει να συμπεριληφ­θεί το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και η κατάργηση των εξαιρέσεων στο εμπάργκο στο πετρέλαιο που αποφασίστη­κε με το έκτο πακέτο.

O γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε επίσης ότι το πρωτόκολλο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα υπογραφεί την προσεχή Τρίτη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

 ?? ?? Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για το νέο δόγμα της Συμμαχίας και επεσήμανε πόσο άλλαξε ο κόσμος σε δώδεκα χρόνια. Εδειξε ικανοποιημ­ένος για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και απαρίθμησε τα είδη οπλισμού που έχει παραδώσει και που πρόκειται να παραδώσει η χώρα του στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς επί θητείας του η βοήθεια άγγιξε τα 7 δισ. και θα εγκριθούν ακόμη 800 εκατ. δολάρια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για το νέο δόγμα της Συμμαχίας και επεσήμανε πόσο άλλαξε ο κόσμος σε δώδεκα χρόνια. Εδειξε ικανοποιημ­ένος για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και απαρίθμησε τα είδη οπλισμού που έχει παραδώσει και που πρόκειται να παραδώσει η χώρα του στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς επί θητείας του η βοήθεια άγγιξε τα 7 δισ. και θα εγκριθούν ακόμη 800 εκατ. δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece