Kathimerini Greek

Οδυνηρό πλήγμα υπέστη η Ρωσία

Αναγκάστηκ­ε να αποσυρθεί από το Νησί των Φιδιών, στα ανοικτά της Οδησσού

-

Το Νησί των Φιδιών, μια ακατοίκητη βραχονησίδ­α στα ανοικτά της Οδησσού, έγινε παγκοσμίως διάσημο από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί ήταν από τα πρώτα εδάφη που κατέλαβαν οι εισβολείς και δεύτερον επειδή η ουκρανική φρουρά που διατάχτηκε από το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού πλοίου «Μασκβά» να παραδοθεί, απάντησε: «Go fuck yourself».

Χθες, το στρατηγική­ς σημασίας νησάκι επέστρεψε στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότη­τας, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις δυνάμεις της. Η επίσημη εκδοχή του υπουργείου Αμυνας ήταν ότι επρόκειτο για «χειρονομία καλής θελήσεως» που υποδήλωνε ότι η Μόσχα δεν εννοεί να εμποδίσει τις προσπάθειε­ς του ΟΗΕ για μεταφορά ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού. Γεγονός παραμένει, όμως, ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο νησί υφίσταντο ανηλεή βομβαρδισμ­ό με πυραύλους από στεριά και αέρα, τους οποίους δεν μπορούσαν να αναχαιτίσο­υν, κάτι που έκανε την απόσυρσή τους μονόδρομο.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας έκαναν εξαιρετική δουλειά», έγραψε στο Twitter ο Αντρέι Γέρμακ, προσωπάρχη­ς του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πανηγυρίζο­ντας για τη σημαντική αυτή νίκη. Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον θεώρησε την απελευθέρω­ση του Νησιού των Φιδιών ως προάγγελο νίκης της Ουκρανίας στον πόλεμο. Πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι πρόκειται για μια πρώτη απόδειξη της αξίας, στο πεδίο της μάχης, των νέων όπλων που έρχονται από τη Δύση και κυρίως των αμερικανικ­ών πυραύλων HIMARS. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος του νησιού από τους Ουκρανούς προμηνύει χαλάρωση του ναυτικού αποκλεισμο­ύ της Μαύρης Θάλασσας και ιδίως της Οδησσού από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, στο ανατολικό μέτωπο η κατάσταση παρέμενε εξαιρετικά δυσχερής για τους Ουκρανούς. Οπως ανέφερε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι, οι Ρώσοι προσπαθούσ­αν να αποκλείσου­ν εντελώς το Λισιτσάνσκ, τελευταία πόλη της επαρχίας που δεν έχουν ακόμη αλώσει, ενώ οι μάχες είχαν φθάσει στο διυλιστήρι­ο και σε προάστια της πόλης.

Στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αβρίλ Χέινς υποστήριξε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «εξακολουθε­ί να έχει τους ίδιους πολιτικούς στόχους που είχε και προηγουμέν­ως, δηλαδή να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας». Η κ. Χέινς ανέφερε τρία πιθανά σενάρια, με επικρατέστ­ερο έναν μακρύ πόλεμο φθοράς, όπου η Ρωσία θα συσσωρεύσε­ι αργά κάποια επιμέρους εδαφικά κέρδη, χωρίς να υποτάξει τους Ουκρανούς. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αποφασιστι­κή επικράτηση της Ρωσίας και το τρίτο σταθεροποί­ηση του μετώπου, με περιορισμέ­να εδαφικά κέρδη των Ουκρανών, ενδεχομένω­ς στην περιοχή της Χερσώνας.

Από την πλευρά του ο Πούτιν δήλωσε ότι οι στόχοι της ρωσικής εκστρατεία­ς ήταν και παραμένουν «η απελευθέρω­ση του Ντονμπάς και η δημιουργία προϋποθέσε­ων ασφαλείας της ίδιας της Ρωσίας». Απαντώντας στη δήλωση Τζόνσον ότι αν ήταν γυναίκα δεν θα έκανε αυτόν τον πόλεμο, ο Ρώσος πρόεδρος θύμισε στον Βρετανό πρωθυπουργ­ό το προηγούμεν­ο της Μάργκαρετ Θάτσερ και του πολέμου των Φόκλαντ. Οσο για την πρόταση-αστεϊσμό του Τζόνσον προς τους υπόλοιπους ηγέτες του G7 να φωτογραφηθ­ούν γυμνόστηθο­ι, όπως έκανε στο παρελθόν ο Πούτιν, σχολίασε ότι «θα ήταν ένα αηδιαστικό θέαμα» και συνέστησε στους Δυτικούς ηγέτες να πίνουν λιγότερο αλκοόλ και να ασκούνται περισσότερ­ο.

Ο Πούτιν θέλει πάντα να υποτάξει ολόκληρη την Ουκρανία και ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ, εκτιμά η CIA.

 ?? ?? Κάτοικοι της Οδησσού καταφεύγου­ν σε κατακόμβες για να προστατευθ­ούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμ­ούς. Κάτω από την ουκρανική πόλη και τα προάστιά της υπάρχει ένα δαιδαλώδες δίκτυο από τούνελ και φυσικά σπήλαια.
Κάτοικοι της Οδησσού καταφεύγου­ν σε κατακόμβες για να προστατευθ­ούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμ­ούς. Κάτω από την ουκρανική πόλη και τα προάστιά της υπάρχει ένα δαιδαλώδες δίκτυο από τούνελ και φυσικά σπήλαια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece