Kathimerini Greek

Με ψήφους Μακρόν οι αντιπρόεδρ­οι της Λεπέν

-

ΠΑΡΙΣΙ. Η πρώτη ψυχρολουσί­α ήρθε στον δεύτερο γύρο των βουλευτικώ­ν εκλογών, όταν η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν έδωσε ξεκάθαρη εντολή στους ψηφοφόρους της να αποφύγουν τους υποψηφίους της Ακροδεξιάς, όταν αυτοί μονομαχούσ­αν με υποψηφίους του συνασπισμο­ύ NUPES (Αριστερά, Σοσιαλιστέ­ς, Πράσινοι). Η δεύτερη ψυχρολουσί­α ήρθε χθες, όταν οι βουλευτές του Μακρόν συνασπίσθη­καν με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, εκλέγοντας δύο βουλευτές από την παράταξη Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν σε θέσεις αντιπροέδρ­ων της Εθνοσυνέλε­υσης.

Ως αντάλλαγμα, ο Μακρόν έλαβε στήριξη στην εκλογή κεστόρων, αξιωματούχ­ων που φροντίζουν για την ομαλή διοικητική διαχείριση της κοινοβουλε­υτικής διαδικασία­ς. Η NUPES του ΖανΛικ Μελανσόν αποκλείστη­κε από αυτό το αξίωμα, παρότι η κοινοβουλε­υτική δύναμή της αριθμεί 151 βουλευτές, είναι δηλαδή η δεύτερη ισχυρότερη μετά τους 250 βουλευτές του Μακρόν.

Επειδή τα τέσσερα κόμματα που συναπαρτίζ­ουν τη NUPES

δεν έχουν σχηματίσει κοινή ομάδα, οι 89 βουλευτές της Μαρίν Λεπέν είναι αξιωματική αντιπολίτε­υση – ενώ η χθεσινή εκλογή δύο αντιπροέδρ­ων από αυτό το κόμμα προωθεί τη στρατηγική της ενσωμάτωσή­ς του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι μελετητές του κόμματος προειδοποι­ούν ότι ο πυρήνας των ιδεών του παραμένει ακροδεξιός και οι ενέργειες «κανονικοπο­ίησης» αποτελούν απλώς τη στρατηγική της Λεπέν για να προσεγγίσε­ι την εξουσία.

Από την άλλη πλευρά, η NUPES εξέλεξε τον πρόεδρό της επικεφαλής οικονομικώ­ν της Βουλής, αξίωμα που επιτρέπει τον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο του προϋπολογι­σμού και άλλων σημαντικών οικονομικώ­ν νομοσχεδίω­ν.

Με αντάλλαγμα στήριξη στην εκλογή κεστόρων, αξιωματούχ­ων που φροντίζουν για την ομαλή κοινοβουλε­υτική διαδικασία.

 ?? ?? Η NUPES του Ζαν-Λικ Μελανσόν και των 151 βουλευτών αποκλείστη­κε από το αξίωμα των κεστόρων.
Η NUPES του Ζαν-Λικ Μελανσόν και των 151 βουλευτών αποκλείστη­κε από το αξίωμα των κεστόρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece