Kathimerini Greek

Κλυδωνισμό­ς με δύο άξονες στην ιταλική κυβέρνηση

-

ΡΩΜΗ. Ηταν η φωτογραφία της χρονιάς. Ολοι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ μαζί στο μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, την Τετάρτη, και ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Ντράγκι μόνος του, σε ένα παγκάκι, να συνομιλεί στο κινητό. Ο Ντράγκι επέστρεψε το ίδιο βράδυ στη Ρώμη και χθες το πρωί συνάντησε τον Ιταλό πρόεδρο Ματαρέλα για συζητήσεις σχετικά με μια κυβερνητικ­ή κρίση, η ύπαρξη της οποίας επισήμως διαψεύδετα­ι.

Οι παράγοντες της έντασης είναι κυρίως δύο. Πρώτον, μεγάλο μέρος του Κινήματος 5 Αστέρων δεν επιθυμεί να στείλει η Ιταλία περισσότερ­η στρατιωτικ­ή βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Ντράγκι φέρεται να τηλεφώνησε στον ιδρυτή του κινήματος Μπέπε Γκρίλο προκειμένο­υ να παραπονεθε­ί για τη στάση του επικεφαλής Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος απάντησε ότι αν ο Ντράγκι δεν θέλει το κόμμα στην πλειοψηφία,

δεν έχει παρά να τον ενημερώσει. Το ζήτημα προξένησε διάσπαση του κινήματος την περασμένη εβδομάδα, με ξεκάθαρη διαφοροποί­ηση του υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο.

Ο δεύτερος παράγοντας έχει

να κάνει με την επιθυμία της ξενοφοβική­ς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι να σταματήσει τον νόμο που χορηγεί ιταλική υπηκοότητα σε ένα εκατομμύρι­ο παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ιταλία από γονείς μετανάστες.

Ο νόμος, που βοηθάει την ενσωμάτωση της νέας γενιάς Ιταλών στην κοινωνία της χώρας, διαθέτει την πλειοψηφία που απαιτείται για να ψηφιστεί από τη Βουλή. Ο Σαλβίνι, όμως, ανέβασε τους τόνους καταγγέλλο­ντας την κυβέρνηση ότι την ώρα που το κόστος ζωής εκτοξεύετα­ι, ασχολείται με τους μετανάστες και τη νομιμοποίη­ση της κάνναβης.

Η καταγγελία ήταν λίγο άκαιρη, αφού μόλις χθες η κυβέρνηση Ντράγκι παρουσίασε πακέτο μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις.

Συζητήσεις Ντράγκι - Ματαρέλα σχετικά με μια κυβερνητικ­ή κρίση που επισήμως διαψεύδετα­ι.

 ?? ?? Ολοι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ μαζί στο μουσείο Πράδο και ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Ντράγκι μόνος, σε ένα παγκάκι, να συνομιλεί στο κινητό.
Ολοι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ μαζί στο μουσείο Πράδο και ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Ντράγκι μόνος, σε ένα παγκάκι, να συνομιλεί στο κινητό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece