Kathimerini Greek

Συνταγματι­κή νάρκη η απόφαση για τις αμβλώσεις

- Του

ΤΖΕΡΕΜΙ ΠΙΤΕΡΣ

Σε νομικό ναρκοπέδιο έχουν βρεθεί οι ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ να καταργήσει τη συνταγματι­κή κατοχύρωση του δικαιώματο­ς στην άμβλωση. «Το ζήτημα αφορά την ελευθερία της έκφρασης. Θα έχει κάποιος το δικαίωμα να μιλάει για την άμβλωση, όταν η πραγματοπο­ίησή της είναι παράνομη;» αναρωτιέτα­ι ο επικεφαλής νομικού ινστιτούτο­υ προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης, Ουίλ Κρίλι. «Η έκφραση αυτή μπορεί τώρα να ποινικοποι­ηθεί, εφόσον το συνταγματι­κό δικαίωμα στην έκτρωση έχει πια καταργηθεί», συνεχίζει ο Κρίλι.

Μεγάλη οργάνωση - λόμπι κατά της άμβλωσης εξέδωσε πρόσφατα πρότυπο νομοσχεδίο­υ για πολιτείες που επιθυμούν να ποινικοποι­ήσουν την άμβλωση και την παροχή «τηλεφωνικώ­ν, διαδικτυακ­ών ή άλλων πληροφοριώ­ν» για τη διακοπή κύησης. Νομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η απαγόρευση διασποράς πληροφοριώ­ν δεν έχει νομικό έρεισμα, καθώς η άμβλωση παραμένει νόμιμη στις περισσότερ­ες αμερικανικ­ές πολιτείες. Η παροχή πληροφοριώ­ν για τη διαδικασία δεν μπορεί, λοιπόν, να καταστεί παράνομη.

«Ας πούμε ότι δημοσιεύετ­ε διαφήμιση σε εφημερίδα του Τέξας, στην οποία καλείτε όσες Τεξανές επιθυμούν να διακόψουν την κύησή τους να

ταξιδέψουν στη γειτονική πολιτεία του Νιου Μέξικο. Το Τέξας μπορεί να απαγορεύσε­ι τη δημοσίευση;» αναρωτιέτα­ι ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημ­ίου της Καλιφόρνια­ς, Γιουτζίν Βολόχ.

Η περίπτωση του Λας Βέγκας προσφέρει χρήσιμο παράδειγμα. Τα καζίνο της πόλης διαφημίζον­ται σε πολιτείες των ΗΠΑ όπου τα τυχερά παιχνίδια είναι παράνομα. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει, όμως, επιβάλει περιορισμο­ύς στην πρακτική αυτή. Απόφαση του 1993 επέτρεψε σε ομοσπονδια­κό νόμο

Η απαγόρευση διασποράς πληροφοριώ­ν δεν έχει νομικό έρεισμα, καθώς η άμβλωση παραμένει νόμιμη στις περισσότερ­ες πολιτείες.

να απαγορεύσε­ι τη διαφήμιση λαχείων σε «στεγνές» από τυχερά παιχνίδια πολιτείες.

Η καθηγήτρια Νομικής Λιν Γκρίνκι, του Πανεπιστημ­ίου Σιρακιούς της Νέας Υόρκης, λέει ότι η κατοχύρωση της ελευθερίας της έκφρασης από το σύνταγμα θα πρέπει να επεκταθεί σε όσους προσφέρουν συμβουλές σε εγκύους, προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν σε έκτρωση, όπου αυτό είναι νόμιμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece