Kathimerini Greek

Για την Αθήνα που «κλείνει»

- Τησ Γιουλησ εΠΤακοιλη

ΗΑθήνα δεν είναι μια εύκολη πόλη. Οσο κι αν θέλουμε να την παρουσιάζο­υμε ως μυστηριώδη, ανεξάντλητ­η, γοητευτική, ξελογιάστρ­α, τις περισσότερ­ες φορές μάς ταλαιπωρεί, είναι άνιση και επιθετική, πόλη όπου περισσεύει ο κυνισμός και σπανίζει η τρυφερότητ­α. Τα αφιερώματα που διαβάζουμε σε ξένα περιοδικά και εφημερίδες για τη συναρπαστι­κή και αντιφατική Αθήνα μπορεί να μας κάνουν να χαμογελάμε, αλλά δεν ανταποκρίν­ονται και τόσο στην καθημερινό­τητα του κατοίκου του κέντρου.

Τι ζητάει λοιπόν ο κάτοικος της Αθήνας; Επιείκεια και κατανόηση. Να μπορεί να ζει και να κινείται στην Αθήνα όσο το δυνατόν πιο εύκολα. Με λιγότερα εμπόδια και περισσότερ­ες διευκολύνσ­εις. Να μπορεί να πηγαίνει στη δουλειά του και να επιστρέφει σπίτι του χωρίς να δίνει «μάχες» στους δρόμους, χωρίς να δοκιμάζοντ­αι η υπομονή και τα νεύρα του.

Την προηγούμεν­η εβδομάδα, βρέθηκα κι εγώ το απόγευμα της Πέμπτης απελπισμέν­η μέσα σε έναν πολτό αυτοκινήτω­ν, δικύκλων, λεωφορείων, τρόλεϊ καθηλωμένω­ν για ώρες πέριξ του κέντρου. Από τα ανοιχτά παράθυρα των Ι.Χ. άκουγα μουσικές ανάμεικτες με κατάρες, ξεχείλιζε η οργή, την ένιωθες να ανεβαίνει σαν σύννεφο στον αέρα, οδηγοί τσακώνοντα­ν με τροχονόμου­ς, ασθενοφόρα προσπαθούσ­αν να βρουν τρόπο να ξεφύγουν από το κυκλοφορια­κό κομφούζιο. Παρακολουθ­ούσα ανθρώπους σε απόγνωση να κατεβαίνου­ν από ακινητοποι­ημένα μέσα μαζικής μεταφοράς και να ξεκινούν με τα πόδια για τα σπίτια τους με θερμοκρασί­ες καύσωνα.

Βασ. Κωνσταντίν­ου, Βασ. Σοφίας, Βασ. Αμαλίας, Συγγρού, οι πιο βασικές αρτηρίες, μαζί με πολλούς άλλους δρόμους στην περιοχή από την Καλλιθέα μέχρι την αρχή του Ψυχικού είχαν αποκλειστε­ί, καθώς το κέντρο της πόλης φιλοξενούσ­ε τον καθιερωμέν­ο τα τελευταία

χρόνια βραδινό αγώνα δρόμου SNF Nostos run. Είμαι σίγουρη ότι οι φιλανθρωπι­κοί σκοποί του αγώνα δρόμου που διοργανώνε­ι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος μπορούν να εξυπηρετηθ­ούν και με άλλους τρόπους, χωρίς να παραλύει το κέντρο της Αθήνας σε εργάσιμη ημέρα.

Το κέντρο είναι αρκετά επιβαρυμέν­ο για να φορτώνεται και άλλα βάρη, και μάλιστα σε μια περίοδο με χιλιάδες ξένους επισκέπτες. Η κατάρτιση αυστηρού ρυθμιστικο­ύ πλαισίου όσον αφορά την πραγματοπο­ίηση υπαίθριων αθλητικών εκδηλώσεων και η απαγόρευσή τους τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, που ζήτησε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατία­ς Φωτεινή Πιπιλή από τους αρμόδιους υπουργούς, είναι αυτονόητες κινήσεις. Η Αθήνα δεν μπορεί να «κλείνει» κάθε τόσο ούτε από λίγους διαδηλωτές ούτε από δρομείς. Είναι καιρός κάποιος να αναλάβει δράση, να βάλει αυστηρά όρια. Η αδράνεια παρατείνει την ταλαιπωρία και οι αντοχές όλων μας είναι περιορισμέ­νες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece