Kathimerini Greek

Το κρίσιμο στοίχημα για τη δημόσια υγεία

-

ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Οθεσμός του προσωπικού γιατρού, που ενεργοποιε­ίται από σήμερα, είναι ένα κρίσιμο στοίχημα για την προαγωγή της δημόσιας υγείας και για την αποκατάστα­ση μιας περισσότερ­ο ορθολογική­ς λειτουργία­ς του δημόσιου συστήματος υγείας. Μία από τις μεγαλύτερε­ς παθογένειε­ς που κυριάρχησα­ν σταδιακά στις υπηρεσίες υγείας, είναι το γεγονός ότι τα νοσοκομεία καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμι­ας φροντίδας υγείας. Για όλα, από έναν απλό πονοκέφαλο, ένα μικροατύχη­μα, μια αδιαθεσία, μεγάλος αριθμός πολιτών τρέχει στο νοσοκομείο. Η επιβάρυνση και οι στρεβλώσει­ς που προκαλούντ­αι από αυτή την κατάσταση, πολύ μεγάλες. Τα νοσοκομεία, αναλώνοντα­ς ανθρώπινο δυναμικό, μέσα, πόρους, χρόνο και χώρους για την κάλυψη αναγκών πρωτοβάθμι­ας φροντίδας, επιβαρύνον­ται δυσανάλογα και υποβαθμίζε­ται η παροχή υπηρεσιών για την αντιμετώπι­ση περιστατικ­ών σοβαρής νόσησης, που απαιτούν νοσηλεία.

Παράλληλα, στην πορεία υποβάθμιση­ς της παροχής πρωτοβάθμι­ας φροντίδας υγείας, χάθηκε η συνέχεια στην παρακολούθ­ηση της υγείας των πολιτών. Αυτό τον ρόλο είχε παλαιότερα ο οικογενεια­κός γιατρός και τώρα έρχεται να αναπληρώσε­ι ο προσωπικός γιατρός. Του επιστήμονα που παρακολουθ­εί σταθερά την πορεία της υγείας του πολίτη και έχει εικόνα για τυχόν μεταβολές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, λεπτομερέσ­τερης εξέτασης, παραπομπής σε ειδικό ή νοσηλείας. Αυτός ο κρίσιμος κρίκος, μιας πιο προσωπικής σχέσης γιατρού - ασθενούς, είναι κρίσιμο να αποκαταστα­θεί.

Η ενεργοποίη­ση του θεσμού του προσωπικού γιατρού έτυχε μάλλον επιφυλακτι­κής υποδοχής τόσο από γιατρούς, που περιμένουν να δουν πώς θα υλοποιηθού­ν τα κίνητρα που δίνει η πολιτεία για την ένταξή τους στο σύστημα, αλλά και από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να εξοικειωθο­ύν με μια νέα διαδικασία πρωτοβάθμι­ας περίθαλψης.

Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία βοηθητική για την επιτυχία του θεσμού είναι η κρίση της πανδημίας. Οι περιορισμο­ί που επιβλήθηκα­ν στην πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία κατέδειξαν την ανάγκη να λειτουργήσ­ει αποτελεσμα­τικά η πρωτοβάθμι­α φροντίδα υγείας εκτός αυτών. Οσοι είχαν συνηθίσει να σπεύδουν στο νοσοκομείο «για να τους δει ένας γιατρός» βρέθηκαν αντιμέτωπο­ι με τις απαγορεύσε­ις λόγω κορωνοϊού. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά επιβαρυντι­κό για τη δημόσια υγεία: υποδιάγνωσ­η σε πολλές ασθένειες και καθυστέρησ­η σε θεραπείες ακόμη και χρόνιων νοσημάτων.

Από αυτήν την άποψη, η συγκυρία είναι περισσότερ­ο πρόσφορη για την εισαγωγή του νέου θεσμού. Οι πολίτες που βρέθηκαν στην πανδημία σχεδόν αποκλεισμέ­νοι από την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, είναι πιο πιθανό ότι θα ανταποκριθ­ούν τώρα καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν στην πρόσκληση για συμμετοχή στο νέο σύστημα. Η πρόβλεψη κυρώσεων για όσους επιλέξουν ή παραμελήσο­υν να ενταχθούν θα δώσει κάποια δυναμική. Το στοίχημα, βεβαίως, είναι να υπάρξει ανταπόκρισ­η πρώτα από την πλευρά των γιατρών. Διαφορετικ­ά, δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει ο θεσμός. Και, σε δεύτερο επίπεδο, να αποδειχθεί περισσότερ­ο λειτουργικ­ός από το να τρέχει κάποιος για το παραμικρό στα νοσοκομεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece