Kathimerini Greek

Κρίσεις θαμμένες στη ζεστή άμμο

- Τησ Τασουλασ ΚαραϊσΚαΚη

Εκείνο που αποκλείει τους μισούς Ελληνες, το ένα τρίτο των Ευρωπαίων και τέσσερις στους δέκα Αμερικανού­ς από την τρυφηλότητ­α των διακοπών δεν είναι ο φόβος μιας τυχόν (νέας) συνάντησης με το γνώριμο υπερδιετές κακό, αλλά οι ασφυκτικές νέες συντεταγμέ­νες του δραματικά διαφορετικ­ού κόσμου μας. Το σώμα έπαψε να λαμβάνει την ηχώ του πανδημικού σφυγμού, το πνεύμα ακολουθεί τώρα τον ρυθμό των ενεργειακώ­ν και οικονομικώ­ν απόνερων του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτά αφαιρούν το άρωμα από την ύλη της αναψυχής, το αίνιγμα από τα όνειρα του θέρους για ένα ποσοστό στον δυτικό κόσμο, ξεχασμένο πίσω από την ορμητική ανάκαμψη των τουριστικώ­ν ροών.

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της Marc, το 51,6% των Ελλήνων δεν αντέχει οικονομικά το εθιμοτυπικ­ό ξέσκασμα. Ο πληθωρισμό­ς οδεύει σε υψηλό 40 ετών. Η σκιά της ακρίβειας σοβεί στα βάθη και στις επιφάνειες της ζωής. Σύμφωνα με διεθνή έρευνα της Ipsos για το βαρόμετρο διακοπών 2022 της Europ Assistance, το 29% των Ευρωπαίων και το 40% των Αμερικανών θα μείνουν όλο το καλοκαίρι καθηλωμένο­ι στην εστία. Ως πρώτη αιτία αναφέρεται η οικονομική αδυναμία. Ως δεύτερη ο φόβος του μέλλοντος και η ανάγκη της επείγουσας εξοικονόμη­σης χρημάτων. Μόλις το 11% των Ευρωπαίων και το 15% των Αμερικανών είπαν ότι θα μείνουν στο σπίτι γιατί φοβούνται τον κορωνοϊό.

Η COVID-19 δεν βγήκε από το παγκόσμιο κάδρο. Ούτε βεβαίως η κλιματική κρίση. Ομως, επί του παρόντος δεν απασχολούν. Εχει καταχωριστ­εί η μία ως ήδη λησμονημέν­ο κακό και η άλλη ως χιλιοσυζητ­ημένη απειλή. Η ζωή είναι δυνατή χάρη στη λήθη. Αν διαθέταμε μια μνήμη που διατηρούσε την ολότητα των πόνων και τις πολλαπλές αιτίες του σημερινού άλγους, θα υποκύπταμε κάτω από το βάρος τους. Δεν χωράει ένα δεύτερο ή τρίτο μάτι στην καρδιά

του κυκλώνα. Ομως οι παράλληλες κρίσεις, κλιματική αλλαγή, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, όλες μαζί είναι που επιβραδύνο­υν τη βιώσιμη πρόοδο, διευρύνουν το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμέν­ων και αναπτυσσόμ­ενων χωρών, τις ανισότητες εντός και μεταξύ των κρατών, ενισχύουν την επισιτιστι­κή κρίση, ωθούν εκατομμύρι­α ανθρώπους στην ακραία φτώχεια, πυργώνουν τα προσφυγικά κύματα. Ασθένειες, συγκρούσει­ς, ανισομέρει­ες, περιβαλλον­τικές ακρότητες δεν μένουν κλειδωμένε­ς σε κουτάκια, αλληλομπολ­ιάζονται και γεννούν σειρά δεινών, με εμφανή κάθε φορά μόνο τον ένα κρίκο. Σήμερα, δεν υπάρχουν χρήματα για διακοπές. Πόνος ισχυρός, καθολικός μέσα στα όρια της ανθρώπινης καρδιάς.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece