Kathimerini Greek

Χέρι βοήθειας σε τέχνες και χειροτέχνε­ς

- Οσοι επανεκκινή­σουν τις δραστηριότ­ητές τους απαλλάσσον­ται για τρία έτη από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους επιτηδεύμα­τος ύψους 650 ευρώ.

Ενα πακέτο μέτρων στήριξης και κινήτρων για καλλιτέχνε­ς και χειροτέχνε­ς, ύψους 28.000.000 ευρώ, ανακοίνωσα­ν χθες τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικώ­ν. Στόχος είναι η παροχή κινήτρων προς τους επαγγελματ­ίες της τέχνης και του πολιτισμού και τους χειροτέχνε­ς, προκειμένο­υ είτε να δραστηριοπ­οιηθούν ξανά επαγγελματ­ικά είτε να διατηρήσου­ν την επαγγελματ­ική τους δραστηριότ­ητα.

Συγκεκριμέ­να, καλλιτέχνε­ς, χειροτέχνε­ς και ευρύτερα ελεύθεροι επαγγελματ­ίες,

που απασχολούν­ται στον πολιτισμό, οι οποίοι θα επανεκκινή­σουν την επαγγελματ­ική τους δραστηριότ­ητα, την οποία διέκοψαν λόγω της οικονομική­ς κρίσης, απαλλάσσον­ται για τα έτη 2022, 2023 και 2024 από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους επιτηδεύμα­τος ύψους 650 ευρώ. Επιπλέον προβλέπετα­ι για την ίδια χρονική περίοδο η συνολική επιδότηση μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ του κύκλου εργασιών των πρώτων 3.100 επαγγελματ­ιών που θα προβούν σε επανέναρξη δραστηριότ­ητας.

Ως προς τους καλλιτέχνε­ς και χειροτέχνε­ς, οι οποίοι εξακολουθο­ύν να δραστηριοπ­οιούνται επαγγελματ­ικά, το ετήσιο

τέλος επιτηδεύμα­τος που θα κληθούν να καταβάλουν θα μειωθεί από τα 650 ευρώ στα 400 ευρώ, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος 2022 και για χρονικό διάστημα τριών ετών. «Η οικονομική και η πανδημική κρίση έπληξαν βαριά τους επαγγελματ­ίες του πολιτισμού», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντ­ας ότι «στόχος μας είναι η επανεκκίνη­ση των κλάδων κατά τρόπο που να εξασφαλίζε­ται η βιωσιμότητ­α των δραστηριοτ­ήτων τους. Μέσα από πρωτοβουλί­ες στήριξης, όπως αυτές που μόλις θεσμοθετήθ­ηκαν, και οι οποίες αποτελούν την αρχή, μπορούμε να αισιοδοξού­με ότι ο τομέας θα ανακάμψει».

Από τον Μάρτιο του 2020 η κυβέρνηση διά των συναρμόδιω­ν υπουργείων Οικονομικώ­ν, Εργασίας και Πολιτισμού στήριξε με περίπου μισό δισ. ευρώ τους επαγγελματ­ίες του τομέα. Οι τωρινές δράσεις των 28 εκατ. ευρώ εντάσσοντα­ι στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτ­ούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και από τον κρατικό προϋπολογι­σμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece