Kathimerini Greek

Αναταραχές στον χώρο των δημιουργών

- |Του Σακη ΙωαννΙδη

Ιδιαιτέρως θερμό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι για τον χώρο των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν, ειδικά για την ΕΔΕΜ, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», πέντε μέλη του πρώην Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΔΕΜ προσέφυγαν στον ΟΠΙ για κακοδιαχεί­ριση και θεσμικά προβλήματα, με αποτέλεσμα το ΥΠΠΟΑ να ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου που προβλέπει ο νόμος, την ώρα που ο οργανισμός βρίσκεται μπροστά σε εκλογές. Η θητεία του νυν προέδρου και τραγουδοπο­ιού Φοίβου Δεληβοριά

έχει ολοκληρωθε­ί και τις επόμενες ημέρες θα προκύψει το νέο διοικητικό σχήμα που θα κληθεί να διαχειριστ­εί τις τύχες του οργανισμού. Ενα από τα ανοιχτά θέματα είναι, βεβαίως, και το ζήτημα της ένωσης (ή μη) με την Αυτοδιαχεί­ριση.

Πάντως, μία από τις υποθέσεις που απασχόλησα­ν τον χώρο των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν και των προσώπων που τον απαρτίζουν φαίνεται ότι βαίνει προς το τέλος της. Το Πολυμελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών δικαίωσε την καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημ­ίου Λευκωσίας Ειρήνη

Σταματούδη, η οποία είχε καταθέσει αγωγή εναντίον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκ­ου για συκοφαντικ­ή δυσφήμηση με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή που την ενέπλεκαν σε δήθεν «δωρεά» της ΑΕΠΙ στον ΟΠΙ, την εποχή που εκείνη ήταν διευθύντρι­α του οργανισμού.

Η υπόθεση αφορά την καταβολή ποσού 120.000 ευρώ από την ΑΕΠΙ προς τον ΟΠΙ για εξόφληση οφειλών το έτος 2008. Το Δ.Σ. του ΟΠΙ και αργότερα το Εφετείο Αθηνών με απόφασή του (491/2018) είχαν κρίνει ότι το ποσό αποτελούσε εξόφληση οφειλών και όχι δωρεά, ενώ σε κάθε περίπτωση αρμόδιο για την υποδοχή δωρεών είναι μόνο το Δ.Σ. του ΟΠΙ.

Η κ. Σταματούδη, στην οποία πιστώνεται η διερεύνηση του σκανδάλου της ΑΕΠΙ, παραιτήθηκ­ε από τον ΟΠΙ το 2018 καταγγέλλο­ντας αδιαφάνεια και κακοδιαχεί­ριση. Η απόφαση του πρωτοδικεί­ου αναγνωρίζε­ι ότι η ίδια δεν εμπλέκεται σε καμία δωρεά και επιδικάζει αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ που πρέπει να καταβάλει ο κ. Σκουρολιάκ­ος, όπως και να αποσύρει τις σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει.

 ?? ?? Η πρώην διευθύντρι­α του ΟΠΙ, καθηγήτρια Νομικής, Ειρήνη Σταματούδη.
Η πρώην διευθύντρι­α του ΟΠΙ, καθηγήτρια Νομικής, Ειρήνη Σταματούδη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece