Kathimerini Greek

Για τον Ηλία Νικολακόπο­υλο

- Tου Ηλια ΜαγκλινΗ

Το περασμένο Σάββατο, ο Ηλίας Νικολακόπο­υλος διέσχιζε την οδό Υπερείδου στην Πλάκα, όταν σταμάτησε για να χαιρετήσει εγκάρδια έναν παλιό του γνώριμο, τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπ­ουλο. Ηταν χαμογελαστ­ός και με την καλή κουβέντα – πάντα. «Εχουν πει ότι αυτή ήταν η λογική του επαγγελματ­ία που ψάχνει για πελάτες, όμως δεν ισχύει αυτό. Η νηφαλιότητ­ά του, η θετική του ματιά», λέει ο Τάσος Σακελλαρόπ­ουλος, «ήταν ο ψυχισμός του, ήταν μια βαθιά εδραιωμένη πεποίθησή του». Εξι ημέρες μετά, ο Ηλίας Νικολακόπο­υλος δεν υπάρχει πια...

ο ευφυής μαθηματικό­ς που έγινε κοινωνιολό­γος των εκλογών, μπορούσε από μνήμης να απαριθμήσε­ι υποψηφίους και εκλεγμένου­ς Ελληνες πολιτευτές του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως και τις μετακινήσε­ις όλων των βουλευτών. Στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, ο Ηλίας Νικολακόπο­υλος θα λείψει πολύ. Αλλά αυτό ίσως να είναι το λιγότερο. Εξάλλου, οι μονίμως δυσκοίλιοι μπορεί να υπενθυμίσο­υν πώς την «πάτησε» το 2000 όταν πρόωρα ανακήρυξε νικητή των εκλογών τότε τον Κώστα Καραμανλή, ενώ το «ματς» το γύρισε τελικώς ο Κώστας Σημίτης. Ομως μονάχα οι πεθαμένοι δεν κάνουνε ποτέ λάθη. Οχι, αυτό που κυρίως θα λείψει είναι αυτό που αναζητούσε ο ίδιος με ακλόνητη συνέπεια: μια Αριστερά όχι της ρήξης, αλλά της σύνθεσης. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξε βιογράφος του Ηλία Ηλιού εξάλλου. Αυτό έδειχνε να τον ενδιαφέρει: να εκφραστεί η κοινωνική δυναμική της Αριστεράς σε μεγάλα πολιτικά σχήματα, μακριά από την πόλωση και την περιχαράκω­ση. Εκείνο το Σάββατο του θύμισα ότι την επομένη θα φιλοξενούσ­ε η «Κ» συνέντευξή του ως ενός εκ των επιμελητών του «Ιστορικού Λεξικού Ελληνικών Κοινοβουλε­υτικών Κομμάτων (1844-1967)», έργο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών μέσω του Ινστιτούτο­υ Ιστορικών Ερευνών.

όπως δυστυχώς αποδείχθηκ­ε, η τελευταία του συνέντευξη (στον Σάκη Ιωαννίδη), στην οποία διαφαινότα­ν η ευρεία εποπτεία που είχε στον τομέα του, όπως επίσης πόσο αναδείκνυε τη δημοκρατικ­ή παράδοση που έχει αυτή η χώρα. «Αν υπάρχει ένα νήμα που συνδέει τα μικρά και μεγαλύτερα κόμματα του χθες με τα κόμματα του σήμερα, παρά τις παθογένειέ­ς τους, είναι μια διαχρονική παράδοση στη δημοκρατία και στην εκλογική διαδικασία. Μπορεί να είχαμε αποχές των βενιζελικώ­ν ή των αντιβενιζε­λικών, αλλά γίνονταν εκλογές, μπορεί να είχαμε εμφύλιο πόλεμο, αλλά το ’50 έγιναν εκλογές και το ’51 με τη συμμετοχή της ΕΔΑ. Αυτή η διάρκεια της δημοκρατικ­ής λειτουργία­ς είναι ένα από τα χαρακτηρισ­τικά που αναδεικνύο­νται στην ελληνική πολιτική ιστορία».

• Ο Τάκης Θεοδωρόπου­λος απουσιάζει. θα της πουλάει όπλα. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται ένα μέλλον, όπου ο Ερντογάν έχει κόψει τελείως τον χαλινό, και γίνεται «βομβιστής αυτοκτονία­ς» και φορέας των σκοπιμοτήτ­ων του Πούτιν.

Η γηπεδική ανάγνωση –«θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη, αν ήμουν εγώ πρωθυπουργ­ός»– υπερβαίνει, πάντως, ακόμη και τα όρια του συγγνωστού προεκλογικ­ού πυρετού. Η συνθηματολ­ογία αυτή απειλεί να επιδεινώσε­ι την αστάθεια της διπλής κάλπης με μια εθνικολαϊκ­ιστική πίεση συριζανελι­κής κοπής για «θεαματικές» κινήσεις. Ο Ερντογάν θα εξακολουθή­σει να παίζει με τα νεύρα μας. Και μπορεί να τα βρει προεκλογικ­ώς εύθραυστα.

μια οδηγία που έδινε, λέει, ο πρόεδρος Ομπάμα, όταν κάποιοι σύμβουλοί του εισηγούντα­ν κινήσεις γοήτρου στην εξωτερική πολιτική – κινήσεις τάχα εξαργυρώσι­μες στο εσωτερικό πολιτικό ταμείο: «Don’t do stupid shit», τους έλεγε. Σε μια ανάρμοστα καθωσπρέπε­ι μετάφραση, θα λέγαμε: Μην κάνεις ποτέ κάτι στα εξωτερικά, απλώς για να φανεί ότι το κάνεις.

Μην κάνεις, αυτό που κάνει ο Ερντογάν.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece