Kathimerini Greek

Δερβισάκια

- Tου ΜιχαλΗ ΤσινΤσινΗ

ΠΕρντογάν είναι ο αυθεντικός; Ο Ερντογάν της κυβέρνησης, που έκανε κωλοτούμπα, καταπίνοντ­ας στη μοναχική, εναέρια στροφή του ενώπιον των συμμάχων όλες τις αξιώσεις του; Ή ο Ερντογάν του ΣΥΡΙΖΑ, που δικαιώθηκε για τον τυχοδιωκτι­σμό του, παίρνοντας τα πάντα εις βάρος της «προβλέψιμη­ς» και πειθήνιας Ελλάδας;

ο αυθεντικός Ερντογάν, θα πρέπει πρώτα ο ίδιος να συμφωνεί με τον εαυτό του. Η διγλωσσία –και τριγλωσσία– όμως είναι συστατικό του στροβιλισμ­ού που εξασκεί ως «διπλωματία» ο Τούρκος πρόεδρος.

Για να βρεθεί

Οι Ερντογάν είναι τόσοι, όσα και τα ακροατήριά τους. Αλλος ήταν με τον Στόλτενμπε­ργκ και τους Σκανδιναβο­ύς. Αλλος με τον Μπάιντεν. Αλλος μετά τον Μπάιντεν.

Δεν πρόκειται ακριβώς για κυκλοθυμία. Αυτό που μοιάζει με κυκλοθυμία, είναι οι δερβίσικοι κύκλοι μιας εσωτερικής πολιτικής που εξωτερικεύ­εται εκτός συνόρων. Είναι μια εκστρατεία προσωπικής αυτοσυντήρ­ησης που εκτυλίσσετ­αι στη διεθνή σκηνή.

Δεν είναι αυτός ο ρυθμός του Ερντογάν τουλάχιστο­ν τα τελευταία έξι χρόνια – μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος; Αν υπάρχει κάτι νέο, είναι οι κινήσεις της ελληνικής εσωτερικής πολιτικής, που έδειξε να ακολουθεί τις ημέρες της συνόδου στη Μαδρίτη τον ίλιγγο του δερβίση.

Πού είναι το νέο;

και αντιπολίτε­υση έδειξαν να ακολουθούν τις κινήσεις εντυπωσιασ­μού του «ταραξία» του ΝΑΤΟ – σαν να μην μπορούσαν να διαβάσουν ότι πρόκειται για θέατρο. Σαν να ήταν καταδικασμ­ένη η Αθήνα να αμύνεται στο θέατρο με θέατρο.

στη Συμμαχία δεν είπε ποτέ ότι θέλει να αποβάλει την Τουρκία επειδή είναι αναξιόπιστ­η. Κανείς στην Ουάσιγκτον δεν είπε ότι θα της επιβάλει εμπάργκο και δεν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece