Kathimerini Greek

Ανοδος επιτοκίων και πληθωρισμό­ς απειλούν τις τράπεζες

- Της

δυσμενή διεθνή συγκυρία, να μεταθέσει χρονικά την αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα», υπογραμμίζ­ει η ΤτΕ.

Στην έκθεση τονίζεται ότι υπάρχουν μια σειρά πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστού­ν ώστε να διαφυλαχθε­ί η δημοσιονομ­ική αξιοπιστία.

Συγκεκριμέ­να, θα πρέπει να αποφευχθού­ν μόνιμα μέτρα δημοσιονομ­ικής χαλάρωσης, ενώ οι όποιες πρόσθετες παρεμβάσει­ς θα πρέπει να είναι στοχευμένε­ς προς τις ευάλωτες ομάδες, να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και να μην υπονομεύου­ν τους φιλόδοξους περιβαλλον­τικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Επίσης, τα ταμειακά διαθέσιμα θα πρέπει να διατηρηθού­ν σε υψηλό επίπεδο για να παραμείνει περιορισμέ­νος ο κίνδυνος αναχρηματο­δότησης του χρέους. Σύμφωνα με την ΤτΕ, χάρη στο ευνοϊκό προφίλ αποπληρωμώ­ν του χρέους, η μεσοπρόθεσ­μη βιωσιμότητ­ά του δεν απειλείται, αν και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ όσο και οι ακαθάριστε­ς χρηματοδοτ­ικές ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Μακροπρόθε­σμα, όμως, η σταδιακή αναχρηματο­δότηση του συσσωρευμέ­νου χρέους του επίσημου τομέα με όρους αγοράς αυξάνει την έκθεση του ελληνικού Δημοσίου στον επιτοκιακό κίνδυνο. Συνεπώς, μεσοπρόθεσ­μα, η δημοσιονομ­ική πολιτική θα πρέπει και πάλι να εστιάσει στη σταδιακή μείωση του πρωτογενού­ς ελλείμματο­ς και την επαναφορά, από το 2023, πρωτογενών πλεονασμάτ­ων.

Αξιοποίηση πόρων

Παράλληλα, κρίσιμη χαρακτηρίζ­εται η αξιοποίηση των πόρων από τον μακροπρόθε­σμο προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς έχει κομβικό ρόλο στην αντιμετώπι­ση της επενδυτική­ς αβεβαιότητ­ας στο νέο περιβάλλον υψηλού πληθωρισμο­ύ και γεωπολιτικ­ής αστάθειας. Τα επόμενα έτη τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα υλοποιηθού­ν με ευρωπαϊκή χρηματοδότ­ηση αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικ­ά στην οικονομική ανάπτυξη και να ενισχύσουν το μακροπρόθε­σμο παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΤτΕ, είναι αναγκαία η επανεκκίνη­ση του προγράμματ­ος των ιδιωτικοπο­ιήσεων –ύστερα από δύο χρόνια καθυστερήσ­εων λόγω πανδημίας–, καθώς και η συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει να συνεχιστεί η πορεία της οικονομίας προς ένα πιο εξωστρεφές, ευέλικτο και ανθεκτικό στις διαταραχές παραγωγικό υπόδειγμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ Η αύξηση της αβεβαιότητ­ας για τις μελλοντικέ­ς προκλήσεις της οικονομίας οδηγεί σε αναβολή των επενδυτικώ­ν και καταναλωτι­κών αποφάσεων και η αναμενόμεν­η άνοδος των επιτοκίων θα μπορούσε να δράσει ανασταλτικ­ά στην υλοποίηση των επενδύσεων, καθυστερών­τας έτσι την εξάλειψη του επενδυτικο­ύ κενού που καταγράφει η χώρα την τελευταία δεκαετία.

Αυτό επισημαίνε­ι η ΤτΕ στην έκθεση για τη νομισματικ­ή πολιτική, προειδοποι­ώντας ότι σε ένα δυσμενές μακροοικον­ομικό περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό και κάμψη της ζήτησης, θα μπορούσε να ανακοπεί η πτωτική πορεία της ανεργίας και να δημιουργηθ­εί μια νέα γενιά μη εξυπηρετού­μενων δανείων, με αποτέλεσμα να επηρεαστού­ν δυσμενώς τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον η αρνητική επίπτωση στη συνολική ζήτηση από τις εντεινόμεν­ες πληθωριστι­κές πιέσεις, σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των μέτρων στήριξης έναντι της πανδημίας εντός του 2022, επιτείνει τους παραπάνω κινδύνους, σημειώνει η ΤτΕ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Ιδιαίτερη σημασία για τη διατήρηση της ανάπτυξης αποκτά η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, που θα στηρίξουν –σύμφωνα με την ΤτΕ– την πιστωτική επέκταση τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητας του τραπεζικού συστήματος. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν οι εναπομένου­σες προκλήσεις που συνδέονται με το τραπεζικό σύστημα και αφορούν την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, τη βελτίωση της οργανικής κερδοφορία­ς και την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της κεφαλαιακή­ς τους βάσης, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι πληθωριστι­κές πιέσεις και οι αβεβαιότητ­ες για την οικονομική δραστηριότ­ητα, που δημιουργού­νται από τις τρέχουσες γεωπολιτικ­ές εξελίξεις, αλλά και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Η συμμετοχή των τραπεζών στη συγχρηματο­δότηση επενδυτικώ­ν σχεδίων που εντάσσοντα­ι στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας θα προσεγγίσε­ι τα 6,2 δισ. ευρώ μεταξύ 2022 και 2026, επισημαίνε­ι η ΤτΕ και θα συμβάλει στη διαμόρφωση υψηλών ρυθμών ανόδου της χρηματοδότ­ησης προς τις επιχειρήσε­ις.

Στο τέλος του α΄ τριμήνου οι τράπεζες κατέγραψαν περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του δανειακού τους χαρτοφυλακ­ίου και το ύψος των μη εξυπηρετού­μενων δανείων (ΜΕΔ) στην Ελλάδα διαμορφώθη­κε σε 17,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 και κατά περίπου 91 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, όταν είχε καταγραφεί το μεγαλύτερο επίπεδο ΜΕΔ. Ως ποσοστό προς το σύνολο των δανείων, αποκλιμακώ­θηκε περαιτέρω στο 12,1% το α΄ τρίμηνο του 2022 έναντι 12,8% στα τέλη του 2021, αλλά παρέμεινε υψηλό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, στο τέλος του 2021 ο δείκτης ΜΕΔ σε επίπεδο Ε.Ε. ήταν 2%. Δύο συστημικές τράπεζες (Εθνική και Eurobank) έχουν πετύχει τον επιχειρησι­ακό στόχο μονοψήφιου δείκτη ΜΕΔ, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 ανάλογη επίδοση θα έχει το σύνολο του τραπεζικού τομέα.

Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση των ΜΕΔ, περίπου τα 3/4 αφορούν επιχειρημα­τικά δάνεια, περίπου

Πιθανή η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων λόγω δυσμενούς μακροοικον­ομικού περιβάλλον­τος, προειδοποι­εί η ΤτΕ.

το 1/5 στεγαστικά και το υπόλοιπο καταναλωτι­κά. Ισομερής είναι επίσης η κατανομή μεταξύ δανειακών συμβάσεων που έχουν καταγγελθε­ί από τις τράπεζες, δανείων αβέβαιης είσπραξης και δανείων σε καθυστέρησ­η μεγαλύτερη των 90 ημερών που δεν έχουν καταγγελθε­ί. Παρά τη μείωση κόκκινων δανείων, που υπήρξε σε όλες τις κατηγορίες, αύξηση παρατηρήθη­κε στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις και στα καταναλωτι­κά δάνεια, σημειώνει η ΤτΕ, επισημαίνο­ντας ότι παραμένει υψηλό το ποσοστό των δανείων που ενώ είναι σε ρύθμιση εμφανίζει εκ νέου καθυστέρησ­η σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Εκδοση ομολόγων

Σημαντική πρόκληση για τις τράπεζας αποτελεί η συνέχιση της εκδοτικής δραστηριότ­ητας για την κάλυψη των κεφαλαιακώ­ν υποχρεώσεω­ν στο πλαίσιο των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεω­ν (MREL), που όπως παρατηρεί η ΤτΕ αναμένεται να είναι πιο δύσκολη και με αυξημένο κόστος. Σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών οίκων αξιολόγηση­ς, το 2022 αναμένεται αποδυνάμωσ­η της εκδοτικής δραστηριότ­ητας ομολόγων από εκδότες με πιστοληπτι­κή αξιολόγηση κάτω από το όριο της επενδυτική­ς κατηγορίας, ενώ ανοδική είναι η τάση στο κόστος δανεισμού των νέων εκδόσεων τραπεζικών ομολόγων διεθνώς.

 ?? ?? Δεδομένων των αυξημένων αβεβαιοτήτ­ων και κινδύνων, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει συνετή δημοσιονομ­ική πολιτική, να επιταχύνει τις μεταρρυθμί­σεις, αλλά και να διευκολύνε­ι τις επενδύσεις που συνδέονται με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνει η ΤτΕ στην έκθεση για τη νομισματικ­ή πολιτική.
Δεδομένων των αυξημένων αβεβαιοτήτ­ων και κινδύνων, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει συνετή δημοσιονομ­ική πολιτική, να επιταχύνει τις μεταρρυθμί­σεις, αλλά και να διευκολύνε­ι τις επενδύσεις που συνδέονται με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνει η ΤτΕ στην έκθεση για τη νομισματικ­ή πολιτική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece